Cool mjesto na zagrebačkoj Sigečici

Je li to muzej ili kafić ili cvjećarnica? Ne, to je Hub Cooltura pub

Pub se nalazi u kući iz davne 1930. godine u kojoj su nekoć bile mesnica i trgovina. U interijeru je kombiniran rustikalni i industrijski stil s naglaskom na materijale poput drva i željeza

U zagrebačkom kvartu Sigečica od 2015. godine postoji mjesto koje intrigira unikatnim uređenjem interijera, ponudom i zaraznom atmosferom. Hub Cooltura pub proteže se na dvjestotinjak četvornih metara, a sam objekt u kojem je smješten ovaj pub već izaziva pažnju. Naime, pub se nalazi u kući iz davne 1930. godine u kojoj su nekoć bile mesnica i trgovina. U interijeru je kombiniran rustikalni i industrijski stil s naglaskom na materijale poput drva i željeza. Dominiraju retro fotelje, traktorska sjedala, pravi sobovi rogovi, lusteri od pivskih boca, policijski bicikl iz vremena NDH, stari romobil i telefon, retro kamin, gramofonska ploča, bakine heklane dekoracije i zidovi ispunjeni deblima hrasta. Tu su i mnogi detalji sa sajma Jakuševac. Stoga ne čudi da se nekom posjetitelju može u određenoj situaciji učiniti da se nalazi u muzeju, a ne u kvartovskom kafiću. A o tome koliko se interijer ljudima sviđa najbolje svjedoči podatak da su mnogi producenti poželjeli prostor puba imati u svojim televizijskim emisijama.


Projekt uređenja, osim vlasnika, potpisuje Andrea Milovac iz Zagrebačke pivovare, a gotovo sav namještaj u pubu po mjeri je izradio Igor Panković iz tvrtke Arteferrum. Većinom zahvaljujući njemu 95 posto kafića ručni je rad.

Ono što je nas, pak, posebice zainteresiralo jest ogroman broj biljaka koje krase pub.

- Jako volim sve biljke jer one daju jednu notu topline mojem pubu. Ljubav prema biljkama naslijedio sam od majke koja je strastvena ljubiteljica zelenila. U Hub Cooltura pubu trenutno imamo sigurno stotinjak biljaka, od paprati, preko mesnatog bilja i kaktusa, pa sve do zanimljivog puzavog bilja - priča vlasnik puba Almir Čović i dodaje kako je projekt zelenila u prostoru osmislio sam, vodeći se onom - glavno da biljke nadopunjuju prostor, a ne narušavaju i zagušuju ga. Kako je u tome itekako uspio, dokaz su brojni gosti koji s osmijehom na licu gledaju i komentiraju konobare i vlasnika koji svako malo zalijevaju mnogobrojne biljke i tako ih njeguju. Često se gosti, kaže vlasnik, zezaju i dobacuju da ako nije problem mogu i njima doći doma zaliti cvijeće.

- Ovdje imamo i biljke na prozorima koji su dugački oko 20 metara, a jedna od originalnijih kutaka je kutak sa zelenilom zakvačenim i željeznim kanticama na armaturnoj mreži - ističe Almir, koji ima velike zelene planove za budućnost. Tako će, primjerice, već ovo proljeće još više zazelenjeti unutarnji prostor puba, ali i dvije terase. U tome će mu pomoći vrsna urbana vrtlarica i stalna suradnica časopisa D&D Vrt Andreja Čoh.

Inače, vlasnik Almir ponosno ističe kako u njegov Hub Cooltura pub dolaze različite generacije ljudi, od 20 do 70 godina.

- Ovdje možete vidjeti i bajkere i majke s malom djecom - kaže vlasnik Čović. Više o ovom neponovljivom mjestu na koje se svi uvijek rado vraćaju možete doznati na njihovoj Facebook stranici: Hub Cooltura Pub.

Foto: Marko Todorov/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:19