MINIJATURNI VRT U STAKLENKAMA

Jednostavni savjeti za sadnju cvijeća u staklenim posudama

 

U slučaju da ste jedni od onih manje sretnih koji nemaju veliki vrt u kojem bi mogli posaditi cvijeće i cijelu godinu uživati u ljepoti rascvjetanih i mirisnih cvjetova, to ipak ne znači da ne možete imati vrt u vlastitom domu. Naime, terarij za biljke sve je popularniji u svijetu, pa tako i na našem području. Osim što nije previše zahtjevan za izradu i daljnje održavanje biljke, može biti odličan ukras u cjelokupnoj dekoraciji vašeg životnog prostora.

Uzgoj cvijeća i ostalih biljaka u staklenim posudama postao je izrazito popularan početkom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji, prvenstveno zbog pružanja određenim biljnim vrstama sve potrebno za pravilan rast i razvoj. S obzirom na to, omiljeno bilje za uzgoj u staklenkama jesu sukulenti, odnosno biljke debelih mesnatih listova poput kaktusa.

Za minijaturni vrt mogu se koristiti staklene posude, boce, zdjele pa čak i akvariji za ribice, različitih oblika i veličina. O tome koju ćete posudu za sadnju biljaka odabrati ovisi isključivo o vašim mogućnostima, kao i vrsti cvijeće koje namjeravate uzgajati. Iako postoje dekorativne posude različitih boja, za potpunu sadnju u staklenkama najbolje je odabrati prozirne modele u kojima uvijek postoji pristup prirodnog svjetla.

Nakon što odaberete cvijet i staklenu posudu u kojoj ćete posaditi svoju biljku, na redu je sadnja. Važno je da posude budu dobro i temeljito očišćene od prašine, prljavština te budu suhe. Na samo dno posude najprije se stavlja tanki sloj sitnog pijeska, a visina samog tog sloja u prosjeku bi trebala biti oko dva centimetra. Na pijesak se zatim dodaje treset koji je ipak nešto deblji, odnosno najmanje pet centimetara.

U slučaju da je posuda u kojoj sadite bilje uska, pijesak i treset možete u nju sipati pomoću posebnog lijevka. Njega možete napraviti od najobičnijeg kartona, ali je važno da i on bude dobro očišćen. Kod boca s uskim grlom možda će vam biti potreban i poseban alat koji možete nabaviti u svim boljim prodavaonicama. U slučaju da niste uspjeli pronaći alat koji vam treba ili jednostavno više volite saditi po principu 'uradi sam', na dulji drveni štapić pričvrstite čajnu žličicu koja će vam pojednostaviti cijeli postupak sadnje u staklene posude.

Prije nego što stavite biljku u posudu, vrlo je važno razmisliti o položaju u kojem će se nalaziti u prostoriji. Naime, nekim biljkama odgovara manje svjetla, dok će drugima biti potrebno prirodno svjetlo većim dijelom dana.

Odabranu biljku oprezno izvadite iz posude gdje je dosad bila, očistite je, a posebno pripazite na korijenje kako ga ne biste oštetili. U slučaju da je to potrebno, korijenje možete i skratiti te odstraniti suvišnu zemlju koja se na njemu nalazi. Prstom ili metalnom žlicom napravite što dublju rupu na dnu posude, a zatim stavite biljku na mjesto koje ste joj oslobodili.

Da bi sadnja bila što uspješnija, posađenu biljku lagano prekrijte kompostom. Važno je da on bude hranjiv i što tanji, pogotovo ako je riječ o sitnoj biljci. Po stranicama posude ulijte malo svježe vode, tek toliko da biste s površine stakla isprali zemlju. Biljku u minijaturnom vrtu na kraju samo malo ovlažite prskalicom.

Ovisno o vašim ukusima, na posudu možete staviti i stakleni čep, ali je važno da na njemu bude izbušeno nekoliko sitnih rupica. Naime, staklenka može biti zatvorena ili djelomično otvorena, sve ovisi o tome kako se izgledom uklapa u vaš životni prostor. Ova cvjetna dekoracija 'osvježit' će vaš dom te mu pružiti određenu dozu egzotike koja će zasigurno privlačiti poglede gostiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 14:54