D&D VOLI JORGOVANE

Jorgovan, omiljeni vjesnik proljeća divnog mirisa

 

Jorgovan, omiljeni vjesnik proljeća i jedan je od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova opojnog mirisa, koji je nemoguće zaobići nađete li se u njegovoj blizini ovih dana plijeni pozornost u dvorištima, cvjećarnicama i na tržnici. Cvjetovi su mu obično ljubičasti, ali postoje i bijeli, svijetlo žuti i ružičasti primjerci, čak i primjerci u boji tamnog burgundca. Neke od tih boja prati i simbolika, pa tako ružičasti jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost, zbog čega se često daruje u buketima.

Raste u grmovima ili kao malo drveće, a može biti visok od 2 do 10 metara sa stablima promjera 20-30 cm. U Europi je stigao iz Male Azije u 16. stoljeću, a danas postoji gotovo 1000 različitih kultivara s obzirom na to da je biljka visoke hortikulturne vrijednosti. Razdoblja cvjetanja kreću se od srednjeg proljeća do ranog ljeta, zavisno od vrsta. Popularnost jorgovana traje već stoljećima. Riječ je o biljci koja u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna u homeopatiji. Liječi krv, jetra, probavu, ali i psihičke tegobe.

U nastavku donosimo činjenice koje bi svaki ljubitelj jorgovana trebao znati. Nemojte ih propustiti! Njihovo je vrijeme prolazno ...

Jorgovan cvate samo oko tri tjedna u proljeće

... ali postoje vrste koje cvatu nekoliko puta tijekom godine

Neke vrste grmlja jorgovana mogu preživjeti temperature do -15 C

Želite veliki grm jorgovana? Orezujte ga rjeđe. Ali pobrinite se da ga obrežete barem jednom godišnje!

Jorgovani pripadaju porodici masline, Oleaceae.

Cvjetovi su jestivi i možete ih koristiti za kolače ili u koktelu

Ljubičasti je jorgovan simbol prve ljubavi

Drvo jorgovana, Syringa reticulata, može narasti do 7 metara

Ljubičasti jorgovan najljepše miriše na sunčanom i toplom danu

Ako ne možete uživati u njegovom mirisu i malim cvjetićima u vlastitom vrtu, uvijek možete kupiti buket i smjestiti u vazu te uživati u njemu u svom domu. Osim toga, idealan je za izradu vjenčića i cvjetninih dekoracija.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 22:18