LJUDI, FLORA I PROSTOR

Kad mi je priroda daleko, naslikam je

Jednom motivu često se vraća - prostranim livadama prošaranima jarkocrvenim makovima koje su dio uspomena iz njezina djetinjstva

Valentina Kasapović rođena je u Sarajevu, odrasla u Kaknju, a živi u Zagrebu od vremena studija, kada je završila geologiju. Svoju želju za likovnim obrazovanjem upotpunila je stalnim istraživanjem i radom te pohađanjem raznih likovnih radionica. Osim slika, svoj umjetnički izraz unosi u modne kreacije - ručno oslikane svilene odjevne i uporabne predmete, unikatne kukičane torbice i ukrasne posude te neobični makrame nakit. Uz slikanje temperama i akrilnim bojama, istražuje novu-staru tehniku slikanja voskom i pigmentom - enkaustiku.


- Moj cjeloživotni likovni izraz je u stvari moj nesvjesni antistresni program. Oduvijek sam se opuštala šivajući i radeći ručne radove. Radoznali me duh vodio te sam sklonost vizualnom izražavanju unijela u sve sfere života. Sebi i bližnjima ukrasila sam životni prostor i mojim rukotvorinama su obilježeni svi važni događaji. Kada sestri ukrasite vjenčanicu ili kći odjene oslikanu svilenu haljinu, to vam daje neopisiv osjećaj ljubavi i ponosa - kaže Valentina.


Uvijek joj je bio važan život u skladu s prirodom te je ekološki način razmišljanja, kako kaže, njezin životni stil. - Nastojim svoje slobodno vrijeme provesti u prirodi. Često sa suprugom šetam oko Jaruna. Neke smo od životnih odluka donijeli upravo tamo. U zelenilu biljaka, plavetnilu vode i neba su i misli jasnije, a um otvoreniji - dodaje ona. Najčešći motivi u njenim radovima u enkaustika tehnici su apstraktni i priroda kao neiscrpni izvor. - Najradije se opuštam uz more, a kad mi je daleko, ja ga sebi naslikam - rekla je Valentina Kasapović. A jednom motivu često se vraća - prostranim livadama prošaranima jarkocrvenim makovima koje su dio uspomena njenog djetinjstva.

Foto: Ivana Nobilo/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 08:47