MJESTA KOJA VOLIMO

Kafić Bagua: novi zagrebački kafić uređen prema Feng shui učenju

U Teslinoj ulici u Zagrebu nedavno je otvoren kafić Bagua, mjesto koje će obožavati ljubitelji fine kave i zdravih napitaka, ali i svi oni kojima fengshui učenje nije nepoznanica. Naime, ovaj je prostor uređen povodeći se baš tim principima

Zagrepčani i njihovi gosti svakodnevno uživaju u ispijanju kava i finih pića jer su druženja u ugostiteljskim objektima mnogima od nas potrebni i dragi mali hedonistički rituali koji i najtmurniji dan čine ljepšim i ugodnijim. Odnedavno u samom centru grada, na adresi Teslina 4, možemo uživati u kafiću koji, uz guštanje u finoj kavi i pićima, nudi nesvakidašnje lijep i opuštajuć ozelenjeni ambijent, o čijem smo uređenju popričali s dizajnericom Valerijom Kralj.





- Cijeli prostor Bague uređivao se prema Feng shui elementima - govori Valerija pojašnjavajući kako i samo ime kafića govori o spomenutom principu. Naime, pojam Bagua podrazumijeva osam elemenata koji, prema Feng shui učenju, život čine savršenim. Povodeći se time, na 90 četvornih metara, koliko ovaj interijer broji, međusobno se isprepliću i odlično uklapaju razni prirodni materijali poput mramora, drva, biljaka, pa čak i poludragog kamenja.

Vidljive su ovdje i željezne konstrukcije, a kad govorimo o bojama, bazu čine neutralne bijela i bež, na koje se pak nadovezuju detalji zlatnih, zelenih i smeđih nijansi. Nailazimo tako na pod u kojem do izražaja dolaze mramorni segmenti, ali i epoksi smola te batuda, koja oblikuje svojevrsnu rijeku. Lijepi su i upečatljivi i zidovi ovog prostora, na kojima posebnosti ne manjka.




Na zidove su ovješena ogledala koja odražavaju suprotne površine ozelenjene dehidriranim biljem poput mahovine

- Većinu zidne površine odlučila sam ukrasiti ogledalima koja odražavaju suprotne zidove prekrivene dehidriranim biljem: mahovinom, paprati, ali i islandskim lišajem - ističe Valerija pokazujući velike ozelenjene površine koje su na prvu privukle našu pažnju. Nadalje, priroda je ovdje unesena u mnogim drugim formama i detaljima, pa tako pogled zastaje na svjetiljkama koje oblikom podsjećaju na ptice, dok su veliki zlatni lusteri posuti listićima.


Diljem interijera nalaze se bonsai drvca, a ona su, pojašnjava Valerija, bila osnovna inspiracija za uređenje, kao i logo ovog kafića. Kad govorimo o namještaju, njega čine stolci tamno smeđe boje sa sjedištem od pliša zelene i zlatne boje, stolovi sa željeznom konstrukcijom crne boje te podlogom od mramora u bež tonovima. Uz to, smjestila su se ovdje i dva separea koja bojama i stilom odgovaraju ranije spomenutim komadima.






- Uz lijep interijer i opipljiv mir koji se osjeti na ulasku u Baguu, gostima se nudi raznolika ponuda alkoholnih i bezalkoholnih pića poput smoothieja i cijeđenih sokova, i to tijekom cijelog dana. Mjesto je ovo za goste svake dobi i profila, sve one željne opuštanja u punom smislu riječi - zaključuje dizajnerica.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 00:25