VAC Library

Kako djeca u Vijetnamu uče o samoodrživim ekosistemima

 

Akvaponija je okolišno prihvatljiva tehnologija uzgoja hrane koja se temelji na prirodnim biološko-ekološkim procesima te nema nikakav štetan utjecaj na okoliš. Predstavlja sustav proizvodnje hrane koji kombinira tehnike akvakulturne proizvodnje riba, s tehnikama hidroponskog uzgoja bilja. Ovaj sustav omogućuje uzgoj zdravog (organskog) povrća i ribe u dvorištu, i to bez previše posla. VAC Library koju su kreirali Farming Architects je veliki drveni okvir za penjanje koji koristi akvaponski sistem na solarnu energiju za uzgajanje povrća, koi šarana i pilića u Hanoju (Vijetnam), prenosi Archdaily.

Arhitekti su osmislili knjižnicu i gradski hibrid kao način podučavanja djece o samoodrživim ekosustavima. Tako koi šaran pliva u jezeru u blizini objekta, prolazi kroz niz betonskih stepenica, a nekoliko kokošjih kaveza nalazi se u stražnjem dijelu prostorije. Kokoši također pridonose minijaturnom ekosustavu knjižnice, pružajući jaja za hranu i gnojivo za povrće. S druge strane, biljke pomažu u pročišćavanju vode, koja se zatim vraća u ribnjake.

- Djeca na taj način uče da koi šaran ije samo kućni ljubimac za promatranje, nego i da njegov otpad može biti koristan za biljke i povrće - objasnili su arhitekti.

Sama konstrukcija je modularna drvena rešetka, dizajnirana da se prilagodi nizu različitih urbanih lokacija, a na vrhu je krov sa solarnim panelima. etonski prostori osiguravaju prostor za sjedenje i čitanje, s površinom poda koja se proteže do jednog kvadrata ispred građevine. Različiti elementi ugrađeni su u rupe drvenih greda konstrukcije, kao što su posude od akrilnog stakla koje sadrže povrtnjake i police s dječjim knjigama.

Foto: Thai Thach i Viet Dung A

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 06:05