DETALJAN VODIČ

Kako osušiti, skladištiti i napraviti domaći čaj?

 

Za razliku od naših običaja, ako odlučite malo zaviriti preko granica Lijepe naše, uočit ćete da drugi narodi imaju malo drugačije navike. Ako vas put nanese u Englesku, nećete moći zaobići popodnevni vrući čaj koji poslužuju s mlijekom i kolačima. A poslužuju ga oko 17 sati, kao društveno okupljanje. Ako se pak nađete na Tajlandu, na svakom uglu ponudit će vam hladan čaj s hrpom leda, koji se pije tijekom cijelog dana, a itekako će vas rashladiti i rehidrirati na popodnevnoj vrućini. U Indiji, pak, možete na svakom uglu pronaći topao indijski čaj koji poslužuju s medom.


Nakon ovoga mnogi će od vas pomisliti da to nisu naši običaji. Razmislite ponovo. Kako to da je kava uobičajena, a čaj od biljaka koje nas okružuju i doslovno ih možete ubrati i osušiti u vlastitom vrtu ili lokalnoj šumi nisu? Iako je mjesec rujan još topao, jutra i večeri su prilično svježe, dobro dođe šalica toplog, mirisnog čaja da vas ugrije.

Kako osušiti i skladištiti domaći čaj od mente, matičnjaka, kamilice, gloga, šipka, šumske jagode, lavande, kadulje, stolisnika, majčine dušice i koprive saznajte u novom broju časopisa D&D VRT koji izlazi u četvrtak (13.9.) uz Jutarnji list. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 14:52