EVO ŠTO SAVJETUJE NAŠA SURADNICA...

Kako sačuvati biljke na balkonu od ljetnih vrućina?

Korinu iz Zagreba zanimalo je kako će njezine biljke preživjeti ljeto na balkonu, nakon što ona ode na godišnji odmor

PITANJE: Živim u velikom gradu i uskoro se spremam otići na dulji godišnji odmor, na more. Zanima me kako mogu očuvati svoje biljke na balkonu od ljetnih vrućina dok sam na odmoru? Ima li neko provjereno rješenje? Hvala, Korina iz Zagreba

ODGOVARA
Andreja Čoh, Urbana vrtlarka

Uzgajanje biljaka na balkonu ili terasi može biti pravi izazov, pogotovo kad je vrijeme za odlazak na godišnji odmor. Budući da si spomenula da odlaziš na dulji odmor, predlažem da pokušaš naći 'dadilju' za biljke, odnosno osobu koja će ih zalijevati. To može biti i samo dva puta tjedno, ako se biljke na balkonu pripreme da sa što manje stresa prebrode sušno razdoblje.

Pogledajte video!

Prvi korak je dobro pregledati u kakvom su stanju balkonske biljke i eventualno odstraniti sve suhe listove i ocvale cvjetove, a nekoliko dana prije odlaska dohraniti ih odgovarajućim gnojivom. Isto tako, za vrijeme dulje odsutnosti lončanice treba maknuti sa sunčanih pozicija i smjestiti ih u sijenu. Tako će se usporiti gubitak vode iz biljke.

Tegle, žardinjere, glinene ili plastične posude treba složiti na dio balkona na kojem je najdulji dio dana hlad. Ne smeta ni ako su biljke cijeli dan u sjeni, samo je važno da biljke, kad se vratiš s godišnjeg odmora, nekoliko dana postupno izlažeš izravnoj sunčevoj svjetlosti. Treći korak je smjestiti biljke u kadice ili tanjuriće koji će služiti kao rezervoari vode. Naime, na dan odlaska biljke treba dobro zaliti i napuniti kadice s vodom gotovo do vrha. Iako nije uobičajeno da se tegle s biljkama drže u vodi, ova je metoda kratkoročno primjenjiva i skraćuje vrijeme suše.

Umjesto kadica, mogu se koristiti različiti predmeti iz kućanstva, poput lonaca ili lavora. Posljednji korak je postavljanje sustava za zalijevanje kap po kap. Zalijevanje biljaka uz pomoć sustava kap po kap predstavlja jednostavan način kako možete pomoći biljkama. Osim, naravno, kupovnog, za koji treba direktni pristup vodovodu, može se koristiti 'uradi sam' varijanta koja je jednostavna za izradu. Sve što je potrebno od materijala su: plastična boca s čepom, igla, upaljač ili šibice te voda.

Ovisno o veličini tegle, mogu se iskoristiti plastične boce od 0,5 l, 1 l ili 2 l u kojima će biti izvor vode. Na čepu od plastične boce iglom se probuši milimetarska rupica, zatim se u bocu nalije voda i dobro začepi. Boca okrenuta čepom prema dolje uroni se u zemlju, a voda će polagano kapati te tako zalijevati biljku sve dok se ista ne isprazni. Zabavi se na godišnjem i sretno u vrtu.

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:15