URADI SAM

Kako skupiti sjeme rajčica

RAJČICA lat. Solanum lycopersicum, jednogodišnja je zeljasta biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). U Hrvatskoj su učestali nazivi paradajz ili pomidor.

Potječe iz Južne Amerike, a smatra se da je u Europu uvezena u 16. stoljeću. U početku su ljudi bili sumnjičavi pri uporabi, zbog intenzivno crvenih plodova. Ubrzo je prihvaćena kao izvrsna i vrijedna namirnica sa širokom lepezom uporabe. Danas se uzgaja u gotovo svim dijelovima svijeta. Plodovi se mogu upotrebljavati svježi, kuhati se, konzervirati ili preraditi.

Kako skupiti sjeme rajčica:

Najvažnija informacija koju trebate znati jest da morate koristiti isključivo zrele plodove...

1. Odaberite isključivo ZRELE PLODOVE jer će u zrelim plodovima i sjeme biti zrelo.

2. Rajčica iz koje ćete uzimati sjeme, mora biti intenzivne boje (u ovom slučaju crvene), mekana.

3. Prepolovite nožićem rajčicu.

4. Pažljivo ostružite sjemenke iz unutrašnjosti u cjedilo.

5. Zatim ih nježno isperite pod mlazom mlake vode i očistite dodatno od usplođa. To je iznimno važno, jer ćete tako očistiti sjemenke od nečistoća i smanjiti količinu vlage, koju bi stvaralo usplođe pri sušenju. Također, na taj ćete način skratiti vrijeme sušenja sjemena, a i mogućnost kvarenja.

6. Nakon što ste ih dobro isprali i očistili, rasprostrite ih po najlonu pa stavite na suho i toplo mjesto. Naime, najlon je pogodan jer ćete puno lakše, nakon sušenja, sastrugati sjemenke. Važno je da češće preokrećete sjemenke, da se podjednako suše sa svih strana. Također, sjemenke se moraju dobro osušiti, kako se ne bi razvila plijesan pri skladištenju.

7. Nakon što su se dobro osušile, sastružite ih i stavite u malene papirnate vrećice ili kuverte na koje ćete napisati o kojem je sjemenu riječ. Potom ih složite u drvenu ili kartonsku kutiju koju ćete pohraniti na suho i toplo mjesto do proljeća.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:43