URADI SAM

Kako uzgojiti stablo avokada iz sjemena

 

Salata s avokadom, slastice s avokadom, kava s avokadom, čokolada s avokadom, doručak s avokadom.... Ako postoji neka namirnica o kojoj se neprestano priča, onda je to zasigurno avokado. Savršena ljetno voće bogato nezasićenim masnim kiselinama, sadrži vitamin A, C i E, bakar, fosfor, kalij, željezo i magnezij te  je jedan od najboljih izvora vlakana. Bogatog je okusa s visokim udjelom hranjivih tvari i ništa ne signalizira početak ljeta kao avokado.

Stoga, sljedeći puta kada napravite ukusnu salatu ili doručak s avokadom, pokušajte spremiti sjeme i uzgojiti vlastito stablo avokada. Riječ je o super jednostavnom i zabavnom projektu od kojeg brzo možete ubirati ukusne plodove. Proučite naš praktični vodič s fotografijama u nastavku, kako biste saznali kako uzgojiti stablo avokada iz sjemena.

 

1. Uklonite i očistite košticu 

Prvo morate pažljivo ukloniti košticu avokada (bez rezanja), a zatim ju očistiti od preostalog voća (često pomaže natapanje u vodi nekoliko minuta, a zatim lagano čišćenje). Pritom, pazite da ne uklonite smeđu 'košuljicu' na koštici, ona čuva sjeme. 

 

2. Utvrdite koji je kraj 'dolje', a koji 'gore'

Neke su avokado koštice malo duguljaste, dok druge imaju gotovo savršen oblik kugle, ali sve imaju 'dno' (odakle će korijen rasti) i 'vrh' iz kojeg će izrasti stablo. Lagano šiljasti kraj je vrh, a ravniji dno. Kako bi vaša koštica niknula, morate postaviti donji dio/korijen u vodu, pa je vrlo važno shvatiti koji je kraj dolje, odnosno gore prije nego što ga probodete čačkalicama.

 

3. Probušite avokado čačkalicama

Uzmite tri čačkalice, ravnomjerno ih rasporedite u košticu avokada po cijelom obimu i to pod blagim kutom prema dolje. Čačkalice su skele avokada, a omogućit će vam da uronite donju polovicu avokada u vodu kada ga položite u čašu.

 

4. Stavite sjemenku avokada u pola čaše vode i smjestite na prozorsku dasku s puno sunčeve svjetlosti.

Dobro je koristiti prozirnu čašu kako biste vidjeli kada korijenje počinje rasti i kada vodu trebate promijeniti. Iako mnogi vodiči preporučuju mijenjanje vode svakodnevno, autorica ovog članka Jill Fehrenbacher predlaže da vodu promijenite svakih pet do sedam dana, ali ne duže kako biste spriječili nastajanje plijesni, bakterija i gljivica, koje mogu naštetiti vašem malom avokadu.

 

5. Pričekajte da sjeme avokada proklija!

Mnogi online vodiči koje smo pročitali pišu kako klijanje može trajati između 2-4 tjedna, ali u ovom primjeru autorica iz vlastitog iskustva napominje kako proces klijanja traje najmanje 8 tjedana, pa budite strpljivi.

 

Ovo je proces kojem ćete svjedočiti:
  1. Vrh će se avokado koštice osušiti i formirati pukotinu, a vanjska 'košuljica' sjemena će nestati
  2. Pukotina će se protezati duž cijele koštice avokada, a kroz pukotinu na dnu, maleni će se korijeni početi pojavljivati.
  3. Glavni korijen će rasti i postajati sve duži (može se i razgranati) i na kraju će izviriti iz vrha avokado koštice.
  4. Nemojte dopustiti da vam se glavni korijen osuši i ostane bez vode, to je smrt za biljku.

 

6. Posadite biljku u zemlju kada dosegne oko 15 cm

Kada vam stablo izraste 15-16 cm, skratite ga za 7 cm, to će potaknuti novi rast. Kad ponovno izraste 15-16 cm, posadite ga u zemlju bogatu humusom u posudu 8-10 cm promjera, ostavljajući gornju polovicu sjemena izloženu te ju smjestite na prozor s puno sunca. Avokado obožava sunce, što više to bolje.

 

7. Voda i rast

U ovoj je fazi bitno često zalijevanje i povremeno duboko natapanje. Zemlja bi trebala biti vlažna, ali ne i  zasićena vodom. Žuto lišće je znak da ste pretjerali, pa ostavite biljku da se osuši nekoliko dana.

8. Skidanje lišća i stvaranje grma

Kada stabljika dosegne 30 cm visine, skinite s vrha dva seta lišća. To će potaknuti biljku da izbaci nove izdanke i lišće. Postupak ponovite svaki puta kada biljka naraste dodatnih 15 cm, prstima uklonite dva seta lišća s vrha. 

9. Problemi s ušima

Ako vaše stablo avokada dobije uši, evo kako ih se riješiti!

Isperite sve listove s biljke tušom vani ili u sudoperu. Jednom kada se male štetočine odlijepe, pošpricajte biljku mješavinom: vode, tekućine za pranje suđa i žličicom neem ulja te provjeravajte biljku svakih 4-5 dana. Ako je potrebno ponovite postupak.

10. Zima

Malo  stablo avokada možete držati na otvorenom ljeti, ali ga morate vratiti u zatvoreni prostor već u jesen prije nego što temperatura padne ispod 7 C.

 

MOŽE LI MOJE AVOKADO STABLO RODITI VOĆE?

Teško je reći! Ponekad biljka avokada donose plod nakon 3 - 4 godine, drugima treba 15 i više godina, a neka stabla nikada ne rode. Ipak, nemojte očekivati da će voće biti nešto poput avokada koji je donio vaše sjeme. Komercijalni avokado se uzgaja iz cijepljenih grana, kako bi kontrolirao rast ploda, dok prirodno uzgojen avokado može biti vrlo različit od svojih roditelja.

Izvor: inhabitat.com

Izdvajamo

Iz drugih medija