I TO JE MOGUĆE

Kako uzgojiti tropsko voće u našim krajevima? Odgovore saznajte u novom broju časopisa D&D Vrt

 

Ako ste se prošetali po velikim trgovinama u šoping-centrima, zasigurno ste primijetili povremenu ponudu tropskog voća. Dobar dio tog voća, poput banana ili ananasa, itekako vam je poznat. Međutim, zbog globalizacije, sve bržeg i lakšeg transporta, tržište sve više preplavljuju i nepoznati plodovi, poput pasiflore i kivana. Ponekad iz znatiželje kupite takvu voćku i onda shvatite da je unutra neka koštica. Žao vam ju je baciti, pa je nadobudno pokušate posaditi u zemlju. A ono - ništa! I mi kada ugledamo takvu košticu, odmah vidimo biljku iz nje (možda je to profesionalna deformacija). Obavezno je moramo pokušati posaditi. Međutim, moramo priznati da nam rijetko uspije. Nismo mogli shvatiti taj problem sve dok se nismo našali u tropskim krajevima i doslovno isprobavali to voće u podneblju iz kojega potječe.

Naime, razlika u okusu tog istog voća je nevjerojatna. Tek tada smo shvatili o čemu se radi. Naime, kada prvi put isprobavate voće iz tropskih krajeva, koje se sporadično može pronaći kod nas, uopće ne znate kakav okus možete očekivati, a kamoli prepoznati je li zrelo. To voće koje mi kupujemo u našim trgovinama često je nezrelo i kao takvo skladišteno i prisilno dozrelo. Ono što stalno naglašavamo kroz brojeve časopisa D&D Vrt jest da sakupljate isključivo "zrelo" sjeme. A da bi sjeme bilo zrelo, plod mora dozrijeti.I mi Stoga, nemojte očajavati ako ne uspijete otprve uzgojiti biljčicu. Svakako pokušajte. Od desetak pokušaja, jedan-dva će vam zasigurno uspjeti.

U novom broju časopisa D&D koji izlazi u četvrtak (14.2.) uz Jutarnji list donosimo detaljne savjete i ideje, svojevrsni šalabahter kako saditi i uzgojiti mango, liči, ananas, pomelo, kokos...Ne propustite!
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:16