SEZONSKA HRANA IZ VRTA

Kesten i kruška kao zvijezde mirisnog tarta

 

Naša draga suradnica Mateja Domitrović u ovom članku donosi divan recept za tart od kestena i krušaka, a uči nas i kako na tržnici odabrati dobre kestene, one koji će fantastično funkcionirati i kuhani, i pečeni, cijeli ili nasjeckani, u predjelima, glavnim, jelima, salatama, ali i slasticama poput ovog tarta koji ćete obožavati

Ovogodišnja jesen kao da je pomiješana s ljetom, još uvijek je toplo i još uvijek se u vrtu može ubrati pokoji patliđan, paprika, pa čak i paradajz. No, iako se ova jesen sa zakašnjenjem pokazuje u pravom izdanju, njezini plodovi dozrijevaju. Bundeve su odlično rodile, kruške i jabuke pospremljene su u kašete i na hladnom će dočekati zimu, kupus se kiseli, repa se baš vadi iz zemlje, šipak i glog su osušeni za čaj, neke gljive su već u zamrzivaču, za nekima se još traga, a sočni nar, osim što se jede, može svojom ljepotom zamijeniti i buket cvijeća na stolu.

Ali, još je jedan plod zavladao tržnicama i gradskim trgovima, a to je kesten ili kostanj, marun, maron, cestan, klijestan, goran ili goraš, kako ga sve zovu. Obožavam miris pečenih kestena i crne, umrljane prste jer neku hranu moraš jesti baš tako, prstima, što je i najslađi način uživanja. Posljednji put smo ga pekli prije nekoliko dana na našoj seoskoj terasi dok je padala prava jesenja kiša.

Zagreb, 121018.
Tart od krusaka i kreme od kestena pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

No, kesteni nam i inače daju puno - kao prvo, tu je vitamin C koji, u odnosu na ostale rođake iz skupine orašastih plodova, jedini sadrže, a puni su i B vitamina i brojnih minerala. Izrazito je bogat folnom kiselinom koje inače ima u lisnatom zelenom povrću, a ona nam je, pak, potrebna za razvoj i rast stanica i normalno funkcioniranje živčanog sustava. Za sve one koji su osjetljivi na gluten ili boluju od celijakije i osuđeni su na doživotnu bezglutensku dijetu, kesten je idealna namirnica jer ne sadrži gluten. Od njega se radi i brašno kojim se u kombinaciji s nekim običnim ili bezglutenskim vrstama brašna može mijenjati kruh, peciva i razne slastice. I na kraju valja naglasiti da je kesten pun škroba gotovo polovica njegova sastava otpada upravo na škrob, što znači da je prilično zasitan i iskoristiv za zgušnjavanje raznih jela. Izvrsno se slaže s bundevom i u juhi i pečen zajedno s bundevom uz dodatak začina, soli i malo masnoće. Ova kombinacija bomba je od obroka i sama za sebe, a tek u paru s nekim dobrim pečenjem...

Zagreb, 121018.
Tart od krusaka i kreme od kestena pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Možete ga dodati u razna povrtna variva, na primjer s lećom i slanutkom, ali i u mesne i gljivarske gulaše. I kuhani i pečeni, cijeli ili nasjeckani odlični su u lisnatim salatama, a ako u zdjelu ubacite i koju mandarinu ili naranču te nar, imate lagani ručak ili večeru spremljene za tili čas. Dodajte ga u umake za špagete ili tjesteninu, pogotovo u one s gljivama, u kruh, na pizzu i u quiche. Jer, uvijek se ispeče ili skuha više kestena, nikad na broj, pa iskoristite ono što ostane i uživajte u nekim novim okusima.

Chestnuts
Getty Images

Kada kupujete kestene, obratite pažnju na njihov izgled, ne uzimajte one koji nisu sjajni i glatki jer su u protivnom stari, a navodno su i oni tamnije smeđe boje puno slađi. Na tržnici im se cijena kreće od 14 do 20 kuna, zvuči možda puno, no u us- poredbi s marunima kojima kilogram stoji od 40 do 50 kuna to je gotovo pa sitnica. A i probajte ih brati u šumi, besplatno! Tada ćete znati zašto mu je cijena tolika. I onda druženje uz vatru, mlado vino i prijatelje. Treba vam samo šaka kestena po osobi za vreću punu zadovoljstva.

Getty Images

Kada sam smišljala što ću pripremiti za ovaj broj, kesteni su bili prvi izbor, to sam samoj sebi ispalila kao iz topa. A uz njih naše domaće kruške koje sam baš gledala u zdjeli s voćem. Kruške su se u međuvremenu pojele do dana snimanja pa sam kupila one sorte Abate (zovu se zapravo Abate Fetel), kasna jesenja sorta porijeklom iz Francuske. Ove kruške su dovoljno čvrste, ne raspadnu se, odnosno ne skašaju se kad se kuhaju ili peku, a dovoljno su sočne. I što sad s tom kombinacijom?! Ne vuče me na slano, nego na slatko, a ja nisam slatki tip i nisam baš od pečenja kolača.

RECEPT ZA 5

Zagreb, 121018.
Tart od krusaka i kreme od kestena pripremila ja Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

TART S KESTENIMA I KRUŠKAMA

Tijesto: • 150 g brašna • 70 g maslaca • 50 ml vode • 1,5 žlica šećera • pola žličice soli • sok jednog limuna
Krema: • 200 g kesten pirea • 6 žlica slatkog vrhnja • 4 žlice mlaćenice • 1 do 2 žlice ruma • 3 kruške abate ili neke druge vrste • 5 žlica mljevenih badema ili lješnjaka

  • Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka, hladni maslac nasjeckajte i sve izradite rukama dok se maslac pod prstima ne rastopi i sve ne poveže.
  • Ne mijesite previše jer je riječ o prhkom tijestu, u protivnom će biti žilavo i izgubit će prhkost.
  • Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ostavite barem 2 sata u frižideru.
  • Razvaljajte ga i stavite u odvojivi kalup te ga izbockajte vilicom.
  • Pomiješajte kesten pire s navedenim sastojcima, pospite bademima i na sve rasporedite u gusto kriške krušaka.
  • Pecite na 180-200 stupnjeva oko 40 minuta.

No, znala sam da će fotografkinja Berislava biti sretna kad vidi kolač na stolu, a ja još sretnija što mogu razveseliti nekoga poput nje jer ona zaista uživa u slatkom i hrani uopće. Znala sam i da ću od kestena napraviti neku kremu, kruške iskoristiti onako svježe i zamijesiti prhko tijesto. Nisam htjela komplicirati, jednostavnost i bazni okusi uvijek najbolje prolaze, a opet ću dobiti i hrskavost i nešto kremasto i putrasto i svježinu pečenog voća. Poštujem svaku domaćicu koja redovito priprema slastice za svoju obitelj i skidam kapu svakom majstoru slastičaru na njihovim vještinama, preciznosti i često umjetničkim izvedbama nekih deserata. No, ja nikad nisam i vjerojatno neću peći torte od pet kora i par krema ili raditi macaronse. Sve ću probati, ali ne uzdišem za njima, niti me išta goni da odvojim dan za iskušavanje takvih recepata. No, zato mogu kuhati odjednom nekoliko slanih jela i zakrčiti cijelu kuhinju loncima i tavama. A što se tiče slatkog, ja sam zdravo seljačko dijete koje uvijek prednost daje štrudlama, buhtlama, salenjacima, voćnim pitama, kiflicama s pekmezom, šapicama i najobičnijim palačinkama s pekmezom ili orasima (može i zapečene sa sirom), nikakvi čoko namazi, sladoledi i šlagovi ne dolaze u obzir. I tako je nastao ovaj jesenski tart s kestenima i kruškama u glavnoj ulozi. Budući da sam ovakav prvi put radila, ipak bih nešto promijenila: dvostruko više krušaka jer one razblaže taj teški škrobasti okus kestena.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, iStock, Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:14