JADRANKA SOVIČEK KRPAN

MADE IN GREEN - dobar dizajn je više od onoga što vidimo na prvu

Produkt dizajnerica je trenutačno fokusirana na pokretanje vlastitog brenda design... Sadržavat će male uporabne predmete koji svakodnevni život čine ljepšim

Jadranka Soviček Krpan magistrirala je na AF Studiju dizajna, smjer produkt dizajn, 1995. godine, od kada je i član HDD-a. Suosnivačica je jednog od prvih studija dizajna u Hrvatskoj DIEDRA, koji radi na području produkt dizajna, dizajna interijera, kompjuterskih animacija i produkcije. Ono na što je trenutačno fokusirana jest pokretanje vlastitog brenda malih upotrebnih predmeta koji svakodnevni život čine ljepšim, veselijim i ugodnijim 'design...'. Iako pretpostavljamo i sami, pitamo je kako to da se odlučila na ovaj potez.

- Kolekciju kućanskih upotrebnih predmeta 'design...' pokrenula sam iz želje da nakon dugogodišnjeg bavljenja dizajnom za razne klijente pokrenem vlastiti brend maloserijskih objekata svjesna svih ograničenja proizvodnje u Hrvatskoj, ali i potencijala malih poduzetnika koji mogu izvesti proizvode visoke kvalitete - kaže Jadranka, a nas zanima kako je odabrala ime brenda.

- Naziv brenda je design i tri točkice, što sugerira da u kvalitetno dizajniranim proizvodima ima puno više toga nego što je na prvu vidljivo. Za mene dizajn nije samo modni dodatak, ukras već postojećeg proizvoda, nego krećem od problema koji želim riješiti, ideje koju želim prenijeti i priče koju želim ispričati. Naizgled jednostavne forme, bez suvišnih ukrasa s duboko promišljenom upotrebnom funkcijom i kroz upotrebu kvalitetnih i ekoloških materijala često nude dodatnu priču koja nije odmah vidljiva i zahtijeva od korisnika da je kroz upotrebu otkrije, uključi vlastitu kreativnost i svoju priču pridoda mojoj - objašnjava dizajnerica.

Kolekcija predmeta s dvostrukom funkcijom (vaza - svijećnjak) nastala je kao poklon za njezine prijatelje prilikom otvaranja restorana.

- Željela sam im pokloniti nešto osobno, autentično i korisno. Riječ je o multifunkcionalnom ukrasu za stol koji je tijekom dana vaza, a navečer se pretvara u atmosferični svjetlosni dodatak. Izrađen je od masivnog drva i uljen prirodnim uljima - ističe Jadranka Soviček. Osim toga, premijerno nam je predstavila i potpuno novi predmet u njezinom opusu, vješalice Bush.

- Vješalice Bush odgovaraju iskonskoj potrebi svih nas za dodirom s prirodom i zelenilom. Korištenjem ekoloških tehnika i stabiliziranog prirodnog lišaja unose dašak zelenila u svakodnevni život čak i onih prezaposlenih za uzgoj biljaka - naglašava naša sugovornica. Pitamo je može li se naručiti personalizirani predmet.

- Za veće narudžbe, primjerice izložbe, poslovne poklone, hotele i slično postoji mogućnost stavljanja loga ili natpisa po želji, ali za pojedinačne narudžbe mi je to jednostavno prekomplicirano izvesti - objašnjava, a na naše pitanje koji su joj planovi za budućnost kaže da želi realizirati još nekoliko objekata inspiriranih ekologijom, što je njezina trenutačna preokupacija.

- Sve je počelo proučavanjem novih tehnologija i novih mogućnosti upotrebe koje omogućuju. Tako sam osmislila projekt solarne lampe koja je preko dana sjenilo na prozoru, a kad padne mrak osvjetljava prostor s iste pozicije s koje bi dolazilo i danje svijetlo ili se jednostavno skine s prozora i prenese gdje god nam je potrebno dodatno svijetlo (u unutarnjem ili vanjskom prostoru). Za jesen s kolegicama i modnim dizajnericama pripremam izložbu u ULUPUH-u pod nazivom 'Papirologija'. Zajednički nazivnik nam je papir i kako ga kreativno upotrijebiti, svatko u svom području - zaključuje Jadranka Soviček Krpan. Javiti joj se možete na njezinu Facebook stranicu Designdotdotdot ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:27