Pitali ste...

Margotiranje, što je to?

 

ODGOVARA

Hrvoje Kovač, vrtlar Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu

Odnedavno se aktivno bavim vrtlarenjem i to je zaista moja nova strast. No, u tom procesu nailazim na niz nepoznatih riječi koje iskusni vrtlari često upotrebljavaju. Možete li mi objasniti što je margotiranje? Našla sam na internetu neke definicije, ali iskreno, nije mi baš najjasnije.

Pozdrav, Oskar B.

Ova metoda poznata je tisućama godina. Služi za razvoj novog sustava korijenja i uzgoj bonsaija. Riječ je o specijalnoj tehnici “obnavljanja” bilja. Naime, ako imate stare biljke, koje ne izgledaju dobro, ali se “još drže”, vrijeme je za margotiranje.

Margotiranje (eng. air layering) je metoda razmnožavanja biljaka poznata tisućama godina. Osim za obnovu starih biljaka, ponekad se može primijeniti i u bonsai hobiju. To je zapravo trik kojim pokrećemo određene prirodne mehanizme u biljci.

Margotiranjem dobivamo biljku koja je po karakteristikama identična matičnoj biljci. Postupak kako margotirati tekstualno i fotografski objasnio sam detaljno u nekim prošlim izdanjima vrtnih sekcija Jutarnjeg lista, a podsjetnik možete pronaći na poveznici ovdje. Za kraj, važno je napomenuti koje su biljke pogodne za margotiranje. Svakako su to fikusi, zatim kamelije, javori, magnolije, rododendroni i jorgovani.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:35