Urbana farma

Mini vrt u kašeti

Svoj zeleni kutak sreće, odmora i relaksacije u gradu moguće je stvoriti bilo gdje, u gradskom vrtu, na krovu ili balkonskoj terasi

Vertikalni vrtovi pravo su rješenje za urbane vrtlare koji muku muče s nedostatkom prostora na malim balkonima. Osim uštede prostora, povećan je i kapacitet, pa je moguće posaditi duplo više biljaka nego u horizontalno postavljenom vrtu. Vertikalni vrt može se napraviti od različitog materijala, a mi smo odlučili reciklirati odbačene kašete koje smo našli pored kante za smeće. Plastične boce drugi su materijal do kojega je prilično jednostavno doći, posebno boce od pet litara koje nisu u sustavu povratne naknade za ambalažu. I to je sve što nam je potrebno za kreiranje vertikalnog vrta u kojem će se uzgajati rajčice, papričice i drugo povrće. Nakon 80-90 dana možete očekivati prve plodove, koji će biti najukusniji koje ste ikada probali.

Mini vrt

Za kreiranje mini gredice potrebno nam je: jedna kašeta, najlon, skalpel, klamerice, presadnice i zemlja

1. i 1a. Kašetu je prije sadnje potrebno s vanjske i unutarnje strane zaštiti od vlage. U tu svrhu koristili smo autolak u tirkiznoj boji i najlon, koji smo za kašetu pričvrstili klamericom.

2. Lisnato povrće zahtijeva kvalitetnu zemlju, a u ovom slučaju pogotovo treba obratiti pažnju na taj detalj jer je riječ o izrazito plitkoj posudi.

3. Na kraju ćemo postaviti balkonsku vertikalnu gredicu na željenu poziciju.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 11:03