DIVLJE ZELJE

Mišanica ili divlje biljke za fini obrok

Radi se o mješavini samoniklih biljaka kojoj se iz mjeseca u mjesec mijenja sastav jer svako od ovog zelenja ima svoje vrijeme. Dio je mediteranske prehrane i bere se od rujna do travnja, pa je njeno najbolje razdoblje upravo sada. Saznajte kako je najbolje iskoristiti

Naša suradnica, poznata gastro novinarka Mateja Domitrović, u ovom članku otkriva kojim namirnicama se možete dobro ugrijati, nabildati imunitet, poboljšati cirkulaciju i ne biti tromi i uspravani. PLUS Donosimo i genijalan recept s kojim ćete osvojiti srca i nepca dragih osoba za koje ga pripremite

Kad na tržnici ugledate velike hrpe miješanih divljih trava, preporučujem da ih kupite i ako još niste, da probate mišancu ili divlje zelje. Kao što i sama riječ kaže, radi se o mješavini samoniklih biljaka kojoj se iz mjeseca u mjesec mijenja sastav jer, kao i sve u prirodi, svako od ovog zelenja ima svoje vrijeme. Mišanca je dio mediteranske prehrane, bere se od početka jeseni, dakle od rujna pa do travnja, no upravo sada pa sve do kraja travnja ona je u punoj snazi. Može sadržavati od desetak, petnaestak pa čak i dvadesetak vrsta biljaka koje su svaka drugačijeg okusa, teksture pa i boje, od svih nijansi zelene te od bijele do ljubičaste.

Na trešnjevačkom placu

Jednu od najboljih mišanci u Zagrebu pronaći ćete na štandu Marinke Brkić iz Škabrnje

U ovom editorijalu kuhalo se s deset biljaka; kostrišem, prilipušom, ušcem, brmbečicom, žutenicom, divljom rikulom, divljim komoračem, divljim češnjakom, divljom blitvom i divljom mrkvom, no u mišanci još može biti i kozje brade, kravlje gubice, pivčića, štira, tušta, lobode, divljega graška… Naravno, ovo zelenje je zdravo, prepuno vitamina (osobito C) i minerala, a čim je divlje znači da nije tretirano kojekakvim kemijskim sredstvima i umjetnim gnojivima, raste onako kako ono hoće i ima ga onoliko koliko priroda da. Nekada su je ljudi brali dok su obrađivali polja i vinograde te bi se kući vraćali s večerom koja se priprema brzo i koja nije “teretna” za organizam i san.

Ovo zelenje je zdravo, prepuno vitamina (osobito C) i minerala, a čim je divlje znači da nije tretirano kemijskim sredstvima

Danas je za nas beru ljudi iz istog podneblja, a može se naći na tržnicama jedino kod dalmatinskih žena. Sastav i kvaliteta nisu svugdje isti, no to ćete procijeniti već na oko. Moje iskustvo i redoviti obilazak zagrebačkih placeva može glasno reći da najbolju mišancu u grad Zagreb dovozi obitelj Brkić iz Škabrnje. Neka se ostali ne uvrijede, no kod Marinke Brkić na trešnjevačkom placu naći ćete najraznovrsniju i uvijek najsvježiju mišancu kojoj nema premca ama baš nigdje. To je to i amen! Brkići znaju što beru i što prodaju svojim kupcima. Tako je s mišancom, ali i s ostalim proizvodima na njihovom štandu na kojemu nećete naći ništa što nije u sezoni, ništa iz plastenika, ništa umjetno, već samo ono što ova vrijedna obitelj dulje od trideset godina uzgaja na svojim poljima ili ubere divlje na dalmatinskom kršu. No, da ne pomislite da divljeg zelenja nema i tu kod nas, ima ga, ali manje.

Ono što se može ubrati i u ostalim regijama u unutrašnjosti su divlji radič, vlasac, bljušt iliti kuke, medvjeđi luk, loboda. Dakle, salata s mišancom, varivo, kajgana, pesto za tjesteninu ili bruschette, zeleno za sendvič, slana pita, quiche ili prilog na lešo s krumpirima ili batatom. Nije nam uvijek potreban ni plac, a kamoli supermarket da bismo pojeli dobar obrok. U prirodi se može naći dovoljno za ručak ili večeru pa sad kad sve počne bujati izađite van, hodajte, otvorite oči i nagradite se sjajnom večerom. Vjerujte, bit ćete ponosni na sebe.

Recepti za pet

Varivo s grahom, batatom i mišancom
  • 1 veći luk
  • manji komad korijena celera
  • 2 mrkve
  • 1 crveni batat (bijel je iznutra)
  • 1 narančasti batat
  • 500 g kuhanog bijelog graha
  • 1 šalica kuhanog ječma
  • 1 zdjelica kuhane mišance
  • 2 češnja češnjaka
  • 0,5 dl pasirane rajčice
  • sol
  • papar
  • lovorov list
  • 1/2 (pola) žličice timijana
  • peršinov list

Na maslinovu ulju zažutiti luk pa dodati nasjeckani celer, mrkvu, timijan i lovor. Neka se dinsta dok povrće ne omekša, uliti pasiranu rajčicu i vodu. Dodati potom kuhani grah, ječam i češnjak, posoliti i popapriti i ostaviti kratko na vatri da se okusi prožmu. Na kraju umiješati mišancu ili je staviti u zdjelice kada poslužujete varivo. Pokapati maslinovim uljem.

Mišanca, ricotta i luk kao tart

Ja sam koristila mali kalup, za mini torte, pa mi je za njega trebalo:

  • ½ pakiranja lisnatog tijesta (od ostatka napravite naprimjer brze kiflice s pekmezom)
  • 3 luka
  • 250 g ricotte (1 pakiranje)
  • 1 zdjelica kuhane mišance
  • sol
  • papar
  • sok pola limuna
  • 2 žlice aceta balsamica
  • maslinovo ulje

Na maslinovo ulje stavite na ploške narezan luk. Kada postane staklast i omekša, dodajte aceto balsamico. Kada ocat ispari, maknite s vatre. Pomiješajte ricottu s dobro ocijeđenom i nasjeckanom mišancom, limunovim sokom, solju, paprom. Na dno kalupa stavite luk, na njega rasporedite smjesu sira i mišance, a na vrh stavite lisnato tijesto. Pecite na 180 do 200 Celzijevih stupnjeva, dok tijesto nije pečeno. Preokrenite i poslužite toplo ili hladno sa svježom divljom rikulom ili radičem.

Riba i mišanca sa soja sosom i sezamom
  • koristite ribu koju želite, ja sam imala trlju kamenjarku
  • 500 g mišance
  • sol
  • maslinovo ulje
  • soja sos
  • prženi sezam

Skuhajte i ocijedite mišancu pa je začinite solju, maslinjakom, soja sosom i posipajte prženim sezamom. Poslužite uz pečenu ribu, neki komad mesa, s ražnjićima s kozicama, kuhanim jajima ili pečenim šampinjonima.

Namaz s mišancom
  • 250 g sirnog namaza ili svježeg sira
  • 1 češanj češnjaka
  • ½ zdjelice kuhane i dobro ocijeđene mišance
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1 žličica senfa
  • sol
  • papar
  • kapari
  • malo dimljene mljevene paprike

Sve sastojke, osim kapara i dimljene paprike, pomiješajte i izradite štapnim mikserom u glatku smjesu. Namažite na kruh, stavite povrh par kapara i pospite s malo dimljene paprike.

Foto: Berislava Picek/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 17:48