LJUDI, FLORA I PROSTOR

Moć vjetra i prirode na nježnim platnima Andree Muse

Split, 180718. Andrea Musa, mlada splitska slikarica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Andree Muse Kao dijete vrijeme je provodila u šumama i planinama. To ju je, kaže, oblikovalo u umjetnicu kakva je danas. Upoznajte ovu talentiranu slikaricu.

Kažu da nas djetinjstvo oblikuje. Ljudi, događaji, okruženje u kojem odrastamo i mjesta kojima se krećemo formiraju nas u ljude, godinama kasnije, (ne)sigurne u ono što žele. Andrea Musa bila je jedna od onih djevojčica čiji je fokus odmalena bio sasvim jasan.

- Kao dijete, velik dio vremena provodila sam u šumama i planinama i vjerujem da su te magične niti koje se utkaju u našu osobnost u ranoj fazi odrastanja toliko snažne da čine onu podsvjesnu mrežu koju nosimo cijeli život, ma što radili, ma gdje išli - govori nam 39-godišnja slikarica koja trenutačno oduševljava izložbom "Svijet se i dalje kreće", a nas je zaintrigirala prvenstveno divnim radovima iz serije "Spatio-temporal lapse". Radovi su to koji prikazuju fenomen vremena u različitim sustavima u prirodi i naglašavaju onaj duhovni, unutrašnji svijet prirode, prikazuju široke krajolike i prirodne pojave poput vjetra i vode, dovodeći pritom u odnos ritmove prirode i čovjeka. Iza Andree Muse višestruka su priznanja i nagrade, kako za slikarstvo, tako i za grafički dizajn i vizualne komunikacije.

Inspirira je svježina koju nudi  početak dana, iako je ponekad ponesu i neprospavane noći,

Split, 180718. Andrea Musa, mlada splitska slikarica.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX
 

Od 1998. godine realizirala je brojne samostalne i skupne izložbe u muzejima i galerijama u zemlji i inozemstvu, a njezini radovi danas se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Jordanu, Reunionu, Grčkoj, Švedskoj, Norveškoj, Kanadi, SAD-u, Njemačkoj, Austriji, BiH, Sloveniji, Hrvatskoj i Australiji. Nakon završene IV. gimnazije u Splitu, Andrea je slikarstvo diplomirala na baselskoj Assenza akademiji, a potom i pravo na Pravnom fakultetu u Splitu, gradu u kojemu živi i djeluje. No, vratimo se samim počecima, jer za ovakve je reference potrebno bilo mnogo raditi i stvarati, ali imati i poseban duh koji ova mlada žena svakako ima.

SLANI ZRAK, akrilik na platnu, 70 x 100 cm

 

- Još se sjećam iz djetinjstva snage osjećaja koje bi u meni pobudile neke senzacije u prirodi, kao i trenutaka kada bih najradije ostala doma i samo crtala/ slikala. Umjetnost je za mene način gledanja na svijet, to je nešto što je dio tebe, a kasniji izbor slikarstva kao profesije samo je nastavak puta kojem zapravo ne mogu odrediti ni početak ni kraj. Imala sam sreću da su roditelji podržavali moj put, iako sam bila jedini slikar u užoj i široj familiji. Kada su vidjeli da slikam na podu i da još od predškolske dobi volim miješati boje, u 14. sam godini od njih dobila svoje prve uljane boje i pravi, veliki slikarski štafelaj - prisjeća se s osmijehom slikarica.

Ritam vanvremenskog svijeta, akrilik na platnu, 70 x 100 cm

 

Nikada, kaže, nije svojim radovima podilazila tržištu ni trendovima - bavi se, kako ih naziva, osobnim fascinacijama koje joj ne daju mira. U različitim slikarskim fazama izražavala se raznim tehnikama, a posljednjih godina prednost je dala akrilnoj boji koja joj omogućuje najbolja rješenja za ono što želi prikazati. U njezinim djelima priroda je osnovni motiv, no ne sušto pejsažna.

Obilje vremena, akrilik na platnu, 100 x 260 cm

 

- Zanima me sila koja pokreće cijeli taj svijet, čudesnost života i pojave koje čovjeku nisu vidljive i dokučive, poput vremena ili vjetra koje ne možemo vidjeti, ali su nam vidljivi njihovi učinci. Ono na što želim skrenuti pozornost u svojem radu, među ostalim je i uspostavljanje izgubljene intimnosti s prirodom - govori Andrea otkrivajući da su joj, zbog studioznog pristupa radu, ponekad potrebni i mjeseci za dovršetak djela većeg formata. Najviše vremena, pojašnjava, oduzima sama priprema koja obuhvaća promišljanje, skiciranje, a nerijetko i skupljanje materijala izravno u prirodi. Naime, osim što joj je glavna motivacija, Andrei je priroda i mjesto za opuštanje, ali i mnogobrojne aktivnosti koje je usrećuju.

- Slobodno vrijeme volim provoditi aktivno - planinarenje, biciklizam, alpinizam, speleologija, pa i padobranstvo mi je kroz promjene (fizičke) perspektive i različita iskustva najviše odredilo poimanje prostora i vremena i zasigurno imalo utjecaja na moj rad - otkriva slikarica. Kad nije u obožavanoj prirodi, svoja slikarska djela inspirirana njome stvara u svojem ateljeu, mjestu ispunjenom prirodnom svjetlošću, u kojemu posebno voli provoditi jutra. Inspirira je, kaže, svježina koju početak dana nudi, iako je ponekad ponese "slikarski momenat" neprospavane noći nad platnom. Andrea trenutačno radi na seriji "Slani zrak", koja protok vremena prikazuje u mediju mora i formi beskonačnoga gibanja morske površine, a sve o njezinu radu i izlaganjima pratite na internetskoj stranici www.andrea-musa.com.

 

Foto: Ante Čizmić / Hanza Media

Izdvajamo

Iz drugih medija