HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Napuštena božićna drvca cijeli mjesec griju 2470 bečkih domaćinstava!

Bečko komunalno poduzeće za zbrinjavanje otpada MA 48 i ove će se godine pobrinuti da islužena božićna drvca svoj životni vijek ne završe u otpadu

Kao i svake godine, pa tako i ove, točnije od 27. prosinca 2018. pa sve do 13. siječnja 2019. stanovnici grada Beča svoja božićna drvca mogu predati na posebno predviđena mjesta. Ove godine u Beču postoje 534 takva javna mjesta za prikupljanje božićnih drvaca, a zaposlenici MA 48 apeliraju na građane da božićna drvca donose i ostavljaju bez nakita i ukrasa.

Prikupljena se božićna drvca u Beču iskorištavaju za proizvodnju električne energije te za centralno grijanje, a od prošle godine jedan dio odlazi i na deponij otpada Rautenweg, gdje postaje hrana za ugroženu autohtonu austrijsku vrstu koza koja je ondje nastanjena.

U glavnom je gradu Austrije prošle godine prikupljeno ukupno 757 tona, odnosno 173.000 komada božićnih drvaca, što je u usporedbi sa 2017. godinom porast od osam posto.

Proizvedena je energija bila dovoljna za opskrbu 1060 domaćinstava električnom energijom i 2470 domaćinstava centralnim grijanjem cijelih mjesec dana. Informacije o lokacijama prikupljanja drvaca građanima su dostupne putem besplatne telefonske linije i mobilne aplikacije poduzeća za zbrinjavanje otpada, a sve su lokacije za lakše snalaženje građana označene i na online planu grada koji se može pronaći na stranicama bečke gradske uprave.

Organizirano prikupljanje božićnih drvaca u Beču započelo je još 1990. godine, kada je građanima na raspolaganju bilo samo 220 lokacija za prikupljanje.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:54