PITANJA ČITATELJA

Pitali ste nas o biljkama... A naši stručni suradnici odgovaraju!

 

POSTAVITE NAM PITANJE!

Odlučili ste da ćete postati pravi vrtlar i da ćete svaki mjesec učiti i biti sve bolji u poznavanju biljaka i zemlje? Dopustite da vam časopis D&D VRT pomogne u tome. Imate li pitanje za naše stručne suradnike? Pošaljite upit na domidizajn.vrt@gmail. com, vaše ćemo odgovore objaviti u idućem broju!

Poštovani, zanima me gdje se mogu kupiti biljke Ceropegia woodii s nizom listova u obliku malih srca i Mimosa pudica te kako se uzgajaju? Hvala vam, Katica Lučić

Poštovana, Biljke Ceropegiu woodii kao i Mimosu pudicu možete najčešće kupiti u vrtnim centrima u vašem gradu, kao i u našem studiju Botanike. Do nas se može doći po dogovoru ili nas kontaktirati na mail (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).je Ceropegia woodii ili popularno nazvana String of hearts dostupna je tijekom cijele godine, a Mimosa pudica najčešće od proljeća do kraja jeseni jer se radi o osjetljivoj biljci koja voli toplinu, stoga je uzgajivači najčešće isporučuju samo u tom periodu. Ceropegia woodii je zimzelena biljka puzajućeg rasta iz porodice Apocynaceae. Iz dugih, tankih stabljika izrasta niz sitnih, mesnatih listova koji svojim oblikom podsjećaju na srce. Na stabljikama se s vremenom stvaraju sitni gomolji kojima se biljka može razmnožavati.

Biljka cvjeta tijekom ljetnih mjeseci malim, ružičastim visećim cvjetovima u obliku lanterni koji su zapravo zamka za male insekte. Potječe iz južne Afrike, pa joj je potrebno osigurati mnogo indirektne svjetlosti te propustan supstrat kako se suvišna voda ne bi zadržavala i uzrokovala truljenje gomolja. Biljku je potrebno pustiti da se osuši između dva zalijevanja, zato kad na dodir zemlje osjetite da je suha, najbolje ju je uzeti i istuširati cijelu ispod tuša. Potrebno ju je dohranjivati dohranom za sukulente od proljeća do kraja ljeta.

Mimosa pudica ili sramežljiva mimoza biljka je iz porodice Fabaceae, a potječe iz Brazila. U prirodnom staništu raste kao grm do visine 1 m, s bodljikavom stabljikom i perastim listovima. Cvjeta ružičastim cvjetićima skupljenim u loptaste cvatove slaba mirisa koji traju jedan dan, a poslije se pojavljuju mahunice u kojima se nalazi sjeme. Ako se uzgaja kao sobna biljka, potrebno joj je osigurati mnogo svjetlosti, neprestano vlažnu i dobro dreniranu zemlju te vlažan zrak. Za postizanje veće vlažnosti zraka postaviti pliticu s vodom u neposrednoj blizini biljke ili posudu s biljkom postaviti na pliticu s vodom ispunjenu krupnim šljunkom kako biljka ne bi stajala neposredno u vodi. Naziv je dobila zbog sklapanja nježnih listova pri najmanjem podražaju.

Odgovara na različite podražaje kao što su dodir, vjetar, potres, promjena temperature, jačina svjetlosti, dim i slično, a tijekom noći dok je biljka u stanju mirovanja, listovi su uvijek sklopljeni. Uslijed slabijeg podražaja skupljaju se samo listovi, a ako je poticaj dovoljno jak, cijela se grana skuplja i spušta. To je način obrane kojim bodlje na stabljici postaju vidljive, a nakon nekoliko minuta vraća se u prvobitno stanje.

Lijep pozdrav, Marina Francuz Gaćina, Studio Botanike

Pozdrav, prijatelj mi nudi da presadim sadnicu žižule koja je nikla ispod njegove u vrtu. Visoka je 1 m. Moje je pitanje kakvo tlo i gnojivo traži ova biljka? Hvala najljepša, Ivica Gojak

Poštovani, radi se o mediteranskoj biljci koja zahtjeva sunčani položaj i pjeskovito tlo.

U Dalmaciji možete presađivanje obaviti tijekom cijele godine. Međutim, ako živite u kontinentalnom dijelu, pričekajte kasnu jesen ili rano proljeće, kad je biljka u fazi mirovanja. Preporučujem organsko gnojivo Bioorganic, koje možete nabaviti u većini trgovina. Naime, nakon sadnje to se gnojivo posipa oko biljke, a prilikom oborina ono ulazi u tlo. Tako biljka sama dozira potrebnu količinu hranjiva.

Hrvoje Kovač, vrtlar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:58