MJESTA KOJA VOLIMO

Pop Up Summer Garden, urbana džungla u centru Zagreba

Pop Up Summer Garden zelena je oaza skrivena u predivnoj hladovini šume Tuškanac. Ovdje se mnogi domaći i strani posjetitelji tijekom ljeta druže, slušaju glazbu, ispijaju osvježavajuće koktele i uživaju u finim zalogajima

Ako ste ljeti prolazili šumom Tuškanac, niste mogli ne primijetiti jedan od najljepših ljetnih vrtova u Zagrebu: Pop Up Summer Garden. Ovaj kreativan projekt zaintrigirao je brojne domaće i strane posjetitelje, a kako smo mi zaljubljenici u sve što ima veze s prirodom i zelenilom, morali smo posjetiti ovaj divan eksterijer i popričati s organizatorima manifestacije, Antom Grancarićem i Igorom Leškovićem, koji su i kreativni direktori projekta. Za početak ih pitamo kako je počela cijela priča.

- Projekt je nastao 2017. u želji da poboljšamo turističku ponudu Zagreba i ponudimo nešto novo i drugačije, na lokaciji koja sama po sebi daje prirodni hlad i šumski ugođaj. Prve godine projekt je trajao nešto kraće i izgledao vizualno drugačije, ali već smo tada htjeli naglasiti prekrasnu lokaciju šume Tuškanca koristeći samo prirodne materijale. Lokacija nam je već prije zapela 'za oko' i uvidjeli smo potencijal u toj prirodnoj oazi usred grada. Uvijek u hladu, dalje od buke tramvaja i gužvi a opet dovoljno blizu. Projekt je od prošle godine dosta narastao - ideje su se množile, ali nikada se nismo udaljili od prvotnog koncepta prirodnih materijala poput drveta obogaćenog biljkama i cvijećem - priču započinju Ante i Igor.

Ističu se mnogi detalji, poput kutka za pse, ljuljački, mreža za ležanje... Većinu stvari osmislila je i realizirala ekipa iz Marani Wood Designa

Na lokaciji se već nalazila prekrasna Ljetna pozornica Tuškanac, preuređena prije nekoliko godina, a ispred nje nalazi se šetalište tj. plato.

- Najveći je izazov svakako bio poštivati okoliš - željeli smo naglasiti ljepotu lokacije velikom količinom prirodnih materijala i zelenilom. Projekt nije rađen od strane profesionalnog arhitekta ili dizajnera, nego je nastao kao produkt razmjene ideja, istraživanja svjetskih trendova i suradnje s našim dugogodišnjim partnerom iz Marani Wood Designa, koji je sve naše zajedničke ideje pretočio u ono što vidite sada - objašnjava kreativni dvojac, a nas zanima koliko je sve trajalo i koja je bila najdramatičnija faza uređenja.

- Organizacija i planiranje ovakve vrste projekta trajalo je više od pola godine i kao kod svakog planiranja, uvijek postoje određeni izazovi. Kao što i sami vidite, na lokaciju smo postavili i tee-pee koji doseže visinu više od pet metara te brodske kontejnere koje smo 'oblačili' u drvo. Sve je to zahtijevalo veliku mašineriju i dobru pripremu. Svakako nam je najdramatičnije bilo poštivanje roka jer smo cijeli setup morali postaviti u dosta kratkom periodu - ističu Ante i Igor.

Glavna im je misao vodilja bila napraviti urbanu džunglu u centru grada poštujući prirodu i neke osnovne zakonitosti dizajna eksterijera.

- Željeli smo da posjetitelji uživaju u svakom metru kvadratnom našeg prostora, tako da smo puno pozornosti posvetili detaljima, poput kutka za pse, ljuljačkama, mrežama, itd. Cilj je bio napraviti gradski kutak, malo skriven u šumi Tuškanca, posvećen opuštanju, dobroj glazbi, ukusnim koktelima i zalogajima. Sudeći po reakcijama, mislimo da smo u tome i uspjeli - ističu kreativni direktori projekta, a složni su oko odgovora na naše pitanje koji su najupečatljiviji elementi u prostori.

- Po reakcijama, svakako bismo rekli da je jedan od najupečatljivijih elemenata tee-pee šator na samom ulasku u Pop Up Summer Garden koji je zamislila i napravila ekipa iz Marani Wood Designa. Ljudi su zaista pozitivno iznenađeni i oduševljeni, što se vidi i po društvenim mrežama i reakcijama. Unutar tog tee-pee šatora stavljena je i ljuljačka kako bi se upotpunio dojam i maksimalno iskoristio prostor. Jedan od upečatljivih elemenata svakako je i konstrukcija s mrežom za ljuljanje, zatim bean bags na kojima posjetitelji mogu malo i prileći, ali da ne nabrajamo sve, najbolje da vaši čitatelji dođu sami i vide uživo - smiju se.

Što se tiče gastronomske i zabavne ponude, u posebno dizajniranom Music Boxu zabavni program sastoji se od nastupa raznih bendova i DJ-eva, a od gastro ponude ističu se posebni ljetni kokteli iz Swanky Boxa te burgeri iz Spizza Boxa. Pop Up Summer Garden otvara se svaki dan oko 17, a zatvara u ponoć, osim vikendom kad rade do 1 sat. Program traje do 9. rujna.

Više o svemu na internetskoj stranici www.popupgarden.org, mailu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Facebooku popupsummergarden.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:25