Pripremi novu ružu za proljeće

Razmnožite ruže u nekoliko jednostavnih koraka

Ako vaši prijatelji, susjedi, poznanici imaju ružu koja vam se sviđa ili pak želite razmnožiti svoje, idealno je vrijeme za to.

Potreban materijal: staklenka s vodom (destilirana ili kišnica), crijepići ili kamenčići za drenažu, zemlja za cvijeće, sitni pijesak, štapić za izradu rupa, vrtlarske škare i jednogodišnje grane ruža.

1. Način uzimanja reznica s matične ruže

Kada pristupite samoj ruži koju želite razmnožiti, morate uočiti razliku između jednogodišnjih i višegodišnjih grana. Trebaju vam jednogodišnje grane, debljine oko 1 cm, koje se razlikuju po tome što su svijetlo zelene boje i obično ravnije od ostatka.

2. Način izrade tzv. ključića

Potrebno je izraditi tzv. ključić od jednogodišnje grane tako da je skratimo na dužinu od 20-ak cm, i to tako da grančicu uspravimo i pogledamo gdje se nalaze pupovi na njoj (zadebljanja na samoj grančici, obično crvenkaste boje). Prvi rez na donjem dijelu radi se ispod pupa i mora biti ravan, dok se drugi rez na gornjem dijelu grane radi koso (pod kutom od 45 stupnjeva). Nakon toga je potrebno napraviti mješavinu zemlje i pijeska u omjeru 1:1 tako da pomiješamo koliko pijeska, toliko zemlje za cvijeće i time napunimo posudu koju smo prethodno pripremili tako što smo na dno položili “crjepiće” (sitniji dijelovi razbijenih keramičkih lončića) ili kamenčiće, koji će omogućiti bolju odvodnju, odnosno spriječiti nakupljanje viška vode u posudi zbog kojeg može doći do truljenja budućeg korijena biljke, ali i smrzavanja u zimskim uvjetima.

3. Napravite rupice dubine 5-7 cm

Nakon što smo pripremili posudu s mješavinom, štapićem napravimo rupice, dubine 5-7 cm, u koje stavimo ravni dio ključića, te prstima pritisnemo zemlju da bi što bolje prionula uz ključić. Obilno zalijemo jedanput i pospremimo do proljeća na otvoreno, bez bojazni od smrzavanja. U tom periodu ne zalijevamo.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 08:54