Život na otvorenom

Savjeti i ideje za uređenje zelenih oaza

Vrijeme je da terase, balkoni i vrtovi zabljesnu u punom sjaju

Konačno smo dočekali tople i sunčane dane. Svakodnevne aktivnosti sele se u eksterijere, uživamo u uređenju vrtova i balkona, a sve nas raduju i duge kave provedene na osunčanim terasama dragih gradskih kafića. No, kada govorimo o postizanju opuštajuće, ugodne i hedonističke atmosfere, uređenje terasa može biti itekako izazovno. Nužno je smisleno i lijepo objediniti mnoge komponente, poput odabira vanjskog namještaja, biljaka, cvijeća, ali i ukrasnih tegli koje, uz svoju funkcionalnu namjenu, pridonose i ljepoti naših vanjskih prostora. Prije svega, nužno je odlučiti koji stil želimo postići: rustikalni, boho, skandinavski, minimalistički, eklektični... Opcija ima napretek.

living4media

I POD JE VAŽAN

Ostvarite li svoje ideje, terasa ili balkon mogu postati omiljen dio vašeg stana, stvoren za intimna ili obiteljska druženja, večernje zabave ili trenutke koje ukradete samo za sebe. Ako govorimo o namještaju, imajte na umu da u eksterijerima najljepše izgledaju prirodni materijali, poput drvenih, bambusovih ili ratanovih komada. Takvim elementima vanjskim prostorima dajemo prozračnost i transparentnost, karakteristike koje bi svaki eksterijer prirodno trebao pratiti. I dok većina gradskih balkona i terasa na svojim podovima ima keramičke pločice, one ne moraju nužno diktirati ostatak uređenja. Drvenim podnim oblogama ili odabirom raznih tekstila lako možete postići potpuniji osjećaj ugode i opuštajućeg dojma. Na tržištu postoje mnogi tepisi za eksterijere i bilo da se odlučite za umjetnu travu ili tepihe, vanjski prostor u trenu će poprimiti izgled koji odgovara stilu koji ste poželjeli.

living4media

Raznobojnim jastucima, prekrivačima i dekicama stvorit će se dodatni dojam dnevnog boravka na otvorenom, a to je upravo ono čemu većina teži pri uređenju eksterijera. Obratite pažnju i na rasvjetu na balkonima i terasama jer ona je ovdje važna gotovo kao i u interijeru. Uz klasičnu balkonsku rasvjetu, mnogo toga može se postići ambijentalnim rasvjetnim tijelima i ukrasnim lampicama svih vrsta, boja i oblika. I dok su sve navedene komponente trajnija i višesezonska rješenja, odabir biljaka, najvažnijih stanovnika naših terasa, daje nam mogućnost promjene izgleda prostora kad god to poželimo. Cvijeća i biljaka nikad dovoljno, a ni najmanje kvadrature eksterijera ne trebaju biti opravdanje za nedostatak flore na balkonima - rješenja ima bezbroj, od vertikalnih gredica do visećih žardinijera, a uz malo mašte dopustite si da jutarnje kave ispijate okruženi smirujućim zelenilom. Ako ste sretnici koji imaju priliku uređivati dvorišta, terase i vrtove, razmislite o biljnim vrstama koje zahtijevaju nešto veće prostore, ali i ostavljaju jednako snažan dojam.

ŽIVE PREGRADE

Inspiraciju za luksuzne i velike prostore pronašli smo u Vrtnom centru Flora na adresi Slavonska avenija 26 / 1, gdje su nas njihovi stručnjaci uputili na popularne vrste koje imaju funkciju pregrada, ali pružaju i fantastičan dekorativni dojam.

Vrtni centar Flora
Tegla Kube visoka žardinjera 100 cm, 1900 kn, Vrtni centar Flora

Tako se, primjerice, od susjeda ili bučnih prometnica možete ograditi šimširima, i to po cijeni od 300 kuna, dok ćete za bambuse divnog eteričnog izgleda izdvojiti 170 kuna po komadu. Imajte na umu da njihov poseban umirujući zvuk za blago vjetrovitih dana pruža maksimalan osjećaj ugode i opuštanja.

Vrtni centar Flora
Tegla Mitu pac 100 cm, 500 kn, Vrtni centar Flora

Želite li dodati malo boje, možete se odlučiti za fotiniju, otmjenu biljku koja se također sadi u funkciji žive ograde. Izuzetnog je kolorita, zimzelena, brzog rasta, otporna i odlično podnosi orezivanje, a posebnost su joj jarko crveni proljetni listovi. Ovu ljepoticu u Vrtnom centru Flora možete pronaći po cijeni od 200 kuna.

Vrtni centar Flora
Tegla Duo quadro 37 sm, 270 kn, Vrtni centar Flora

Bilo da se odlučite za navedene vrste ili, pak, neke druge zelene primjerke, svibanj nam je na vratima i krajnji je čas da se s ljubavlju i maštom posvetimo uređenju prostora koji će nam sljedećih mjeseci biti svakodnevno okruženje.

Foto: Shotterstock, Living4media, Vrtni centar Flora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 20:03