KALENDAR RADOVA

Što raditi u vrtu tijekom lipnja?

Ovaj popis radova neka vam posluži kao podsjetnik želite li vrhunac sezone dovesti do savršenstva bez obzira na vremenske prilike

Svibanj je bio iznenađujuće kišovit i prohladan, pa ozbiljne akcije u vrtovima kasne. To, ipak, ne znači da vi nemate što pripremati. Donosimo popis radova koje možete obaviti tijekom šestog mjeseca u svom zelenom carstvu kako bi zablistalo u punom sjaju. Pa, krenimo! (www.maricavrtlarica.com).

bty

Zbog hladnog i kišovitog svibnja vrtlarski radovi u lipnju kasne. Čak i ukrasni grmovi cvatu kasnije nego inače, a ljetne kulture poput rajčica, paprika i krastavaca sada zahtijevaju dodatne napore oko zaštite od bolesti i štetnika. Prvi dan ljeta, 21. lipnja, nagoviješta znatno toplije i ljepše vrijeme. Ovaj popis radova neka vam posluži kao podsjetnik želite li vrhunac sezone dovesti do savršenstva bez obzira na vremenske prilike.

U CVJETNJAKU

Ako još niste, posijte suncokrete. Veliki je izbor sjemena pa se poigrajte raznim sortama. Tako one visoke razigrajte pokojim nižim, ukrasnim suncokretom. Dragoljubi se vrlo lako uzgajaju bez obzira na to sadite li ih u teglama ili direktno u vrtu. Ako uzmemo u obzir da ih, osim što štite biljke od nekih nametnika, možemo dodavati salatama, trebaju biti sastavni dio vrta.

Viseće košare uredite krateći izdužene biljke. Na taj ćete način potaknuti bujniji rast i više cvjetova. Razrijedite pregusto posijano jednogodišnje cvijeće na gredicama. Krajem lipnja, ako su pelargonije završile sa cvatnjom, orežite ih kako biste potaknuli novi, bujniji rast i cvatnju.

U POVRTNJAKU

Počnite uklanjati zaperke na rajčicama. Iskoristite ih za stvaranje novih biljaka, a samim time si osigurajte dodatnu berbu prije prvih jesenskih mrazeva. Na sjenovitim položajima nastavite sa sjetvom salate svakih dva tjedna, radi stalne opskrbe ukusnim zelenim listovima. Pratite stanje na gredicama luka i češnjaka.

bty

Kada listovi počnu žutiti i venuti, vrijeme je za berbu. Ako to već niste, posadite tikve, tikvice i kukuruz. Kukuruz će brže doći za berbu ako ga uzgojite kao presadnice. Budući da zahtijevaju dugo vrijeme dozrijevanja, posijte za zimske presadnice kupus, brokulu i kelj pupčar. Još uvijek stignete izravno u vrt posijati grah.

U VOĆNJAKU

Iako će voćke prirodnim putem odbaciti dio plodova, svejedno nastavite s prorjeđivanjem zagušenih grana i uklonite one prenatrpane plodovima. Krenite s orezivanjem šljiva i trešanja. Tlo oko voćaka prihranite kompostom i gnojivom sa sporim otpuštanjem. Plodove na grmovima bobičastog voća zaštitite mrežama od ptica. Vriježe na jagodama iskoristite za stvaranje novih biljaka za iduću sezonu.

Što još možete napraviti ovaj mjesec?
  • Redovito provjeravajte biljke i zalijevajte ih ako je tlo suho, osobito novo zasađeno drveće i grmlje
  • Koristite sjenila kako biste spriječili pregrijavanje staklenika.
  • Držite korov pod kontrolom, jer se vaše biljke ne bi trebale natjecati za dragocjenu vodu, svjetlost i hranjive tvari sada kada počinju stvarati cvjetove i plodove.
  • Koristite kišnicu koliko god češće možete.
  • Pripazite na pojavu pepelnice na biljkama. Ako je moguće, uklonite zahvaćene dijelove i prskajte biološkim fungicidom na bazi preslice kako biste spriječili daljnje širenje.
  • Pripazite na pojavu lisnih ušiju na biljkama. Koristite biološke insekticide kako biste spriječili njihovo razmnožavanje.
  • Kišni svibanj pogodovao je razvoju puževa. Zaštitite svoje usjeve nekim od pripravaka za njihovo suzbijanje ili jednostavno posipajte gredice palentom ili piljevinom.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 02:28