KALENDAR RADOVA

Što raditi u vrtu tijekom rujna?

 

Ljeto se bliži kraju, a poslova je sve više. Dok uživate u posljednjim toplim danima ove godine, uređenje i održavanje vrta i okućnice traži pažnju. Zato, uz ovaj kratki podsjetnik na rujanske radove, prionite što prije poslu, kako biste stigli iskoristiti još ponešto lijepog vremena i za uživanje. (www.maricavrtlarica.com)

U CVJETNJAKU

Cvjetne tegle i viseće košare nastavite njegovati i prihranjivati sve do prvih mrazeva. Obrežite ocvale cvjetne grmove, kao i ruže penjačice. Rododendrone dobro zalijevajte jer ćete tako osigurati da se sljedeće godine pupoljci dobro razviju. Podijelite zeljaste trajnice. Tako će biljke ostati zdrave i vitalne, a vi ćete dobiti nove biljke za razmnožavanje. Krajem mjeseca krenite sa sadnjom proljetnih lukovica poput tulipana, zumbula i narcisa.

U POVRTNJAKU

Iako nešto slabije rodna, ova sezona ipak je puna obilja. Višak voća i povrća zamrznite, sušite, kiselite i kvalitetno uskladištite, tako da možete u njima uživati narednih mjeseci. Vrhove stabljika rajčica odrežite i na taj način potaknite zoridbu zametnutih plodova.

Uz pomoć dasaka podignite tikve i tikvice s tla te tako spriječite njihovo truljenje. Kao i kod rajčica, poželjno je i kod tikava vrh biljke odrezati. Na taj se način biljci pomaže da energiju usmjeri na zoridbu plodova, a ne na stvaranje nove lisne mase.

Kako biljke završavaju sa svojim životnim vijekom, započnite jesensko čišćenje. Uklonite sve usjeve koji više ne rađaju ili su uveli, kao i korov, pa očistite gredice za zimu. Na očišćene gredice posijte radič i zimske salate, a krajem mjeseca posadite i jesenski češnjak.

U VOĆNJAKU

Vrijeme je za sadnju novih sadnica jagoda te čišćenje onih postojećih. Očistite suho lišće i staru slamu oko biljaka jer će to spriječiti truljenje, razvoj bolesti i štetočina. Vriježe iskoristite za dobivanje mladih biljaka. Berite samo zdrave jabuke, kruške i šljive jer će se jedino takve održati dulje vrijeme u skladištu. Trule plodove ispod stabala redovito uklanjajte, zbog mogućnost širenja bolesti ako ostanu na tlu. Uredite grmove malina i kupina te uzmite reznice ribiza i ogrozda za razmnožavanje.

OSTALI POSLOVI OKO VRTA
  • Vrijeme je za uklanjanje sjenila sa staklenika kako bi biljke, uslijed sve kraćih dana, dobivale maksimum svjetlosti. Očistite prostor u stakleniku kako bi se spriječio razvoj štetnika i bolesti. Također, očistite sjetvene posude korištene ove sezone, izbacite stari kompostom, operite alat i staklene površine.
  • Želite li novi travnjak, jesensko je vrijeme idealno za to. Onaj stari prihranite specijalnim gnojivima.
  • Ako još niste, isprobajte zelenu gnojidbu na vrtnim gredicama. Sjetvom djeteline, gorušice ili piskavice na prirodan ćete način poboljšati strukturu tla.
  • Krajnje je vrijeme za izradu kompostarnika. Naredni mjeseci bit će prepuni biljnog materijala kojim možete bez problema napuniti svaki oblik kompostne posude. Bolesni biljni materijal spalite ili odložite u kante za biljni otpad koji odvozi komunalna služba.
  • Napravite grubu skicu gredica i okućnice za sljedeću sezonu. Popis biljaka koje trebate nabaviti uvelike će pomoći kada sezona krene. Razmislite o nabavi jesenskih lukovica, novih cvjetnih grmova, kao i bobičastog voća i voćaka.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:03