Kalendar radova

Što raditi u vrtu tijekom travnja?

 

Ove je godine proljeće stiglo znatno ranije. Međutim, još postoji mogućnost olujnog nevremena, čak i jutarnjih mrazeva. Bez obzira na to, priroda cvjeta, a biljke čekaju sadnju. Sljedeća tri mjeseca vjerojatno su najzaposleniji mjeseci u godini za vrtlare - zato se nadam da će vam ovaj podsjetnik pomoći da bolje rasporedite vrtlarske poslove i budete u tome pedantni.

U CVIJETNJAKU

Orezivanjem oblikujte cvjetne grmove nakon što ocvatu. Nakon plijevljenja nastavite malčirati tlo u cvjetnjaku. Za nekoliko tjedana bit ćete svjesni svrhe malča jer kada dođe razdoblje intenzivnog rasta korova, nećete imati s tim problema i moći ćete se posvetiti sadnji željenih biljaka. Prema potrebi, nanesite organsko gnojivo oko ukrasnog grmlja.

Toplo vrijeme omogućava izravnu sjetvu cvijeća. Kompozicijom boja ove sezone učinite cvjetnjak zamamnim i vrijednim divljenja. Pritom pripazite na visinu biljaka koje sijete ili sadite kako ne bi radile sjenu jedne drugima. Isprobajte nešto novo, kao što su jestivo cvijeće ili jednogodišnje penjačice.

U POVRTNJAKU

Malčirajte višegodišnje biljke, poput rabarbare i šparoga. Redovitom sjetvom mrkve, salate, graška, rotkvice, cikle i špinata te sadnjom luka osigurajte si konstantnu berbu tijekom sezone. Počinje presađivanje kupusnjača uzgojenih u zatvorenom. Gredice prije sadnje dobro pognojite organskim gnojivom. Koristite zaštitne folije i na taj način spriječite posljedice iznenadnih proljetnih mrazeva. Prazne gredice očistite od korova i ukopajte sloj komposta. Pokrijete li ih zaštitnom folijom, tlo će biti toplije i spremnije za sjetvu. Vrijeme je za rasađivanje paprika, rajčica i patlidžana, a možete nastaviti i sa sjetvom jednogodišnjeg cvijeća za presadnice. Krenite sa sjetvom začina poput peršina, vlasca, kopra, kadulje i majčine dušice. Vrijeme je za sadnju naklijanog krumpira. Sadi se u dobro pognojeno i pripremljeno tlo na dubinu od 15-ak centimetara. Vrijeme je za sjetvu presadnica bosiljka, tikvica i tikvi, dinja, lubenica i krastavaca, koje će za sadnju na otvoreno dospjeti sredinom svibnja.

U VOĆNJAKU

Proljetna zaštita voćnjaka u travnju u punom je jeku. Prskanje, malčiranje i bijeljenje voćaka osigurat će sjajan početak sezone. Kada voćke počnu cvjetati, dodajte im organsko gnojivo i ne zaboravite na zalijevanje u duljim sušnim razdobljima. Pognojite grmove jagoda, ribiza, borovnica i malina. Želite li nove grmove u vrtu, posadite ih prije ljetnih vrućina, dobro pognojite i redovito zalijevajte. Da bi se biljke uspjele othrvati ljetnim vrućinama, treba im osigurati dobre uvjete za ukorjenjivanje.

OSTALI POSLOVI U VRTU
  1. Vrijeme je za sjetvu novog, ali i popravljanje starog travnjaka. Redovitom košnjom osigurajte bujnost travnjaka, a naglasak dajte rubovima uz staze.
  2. Pregledajte kompostnu hrpu. Odvojite dio koji je spreman za uporabu, a u ostatak umiješajte gotovi pripravak za bržu razgradnju jer će vam uskoro biti potrebne veće količine komposta.
  3. Preduhitrite najezdu puževa i na vrijeme osigurajte zaštitu biljaka piljevinom ili nekim od već isprobanih pripravaka za njihovo suzbijanje.
  4. Svojim vrtnim saveznicima - pticama osigurajte hranilice i kućice za gniježđenje, a one će vam vratiti u borbi protiv nametnika.
  5. Očistite vrtne i balkonske tegle. Prema potrebi ih popravite, izribajte i pripremite za nove biljke. Poigrajte se kombinacijom začina i cvijeća, imajući na umu da stvarate švedski stol za pčele.
  6. Koristite li pokrivala za biljke ili imate staklenik, ne zaboravite na redovito provjetravanje, a kod sasvim zatvorenog prostora i na dostupnost oprašivača.
  7. Redovito zalijevanje glavna je radnja, bez obzira na to je li riječ o povrtnjaku, cvjetnjaku ili voćnjaku, zato razmislite o spremnicima za skupljanje kišnice.

Mariju Martinović možete pratiti na: www.maricavrtlarica.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:33