NOVI BROJ MAGAZINA D&D VRT

Studentska soba u kojoj su biljke najdraža dekoracija

U neposrednoj blizini maksimirske šume u Zagrebu, u obiteljskoj kući od 200 četvornih metara, živi Tajana, studentica prve godine urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša i velika zaljubljenica u biljke i životinje. Ta njena strast posebno je vidljiva u spavaćoj sobi koju je uredila s puno ljubavi i koja je, kako sama kaže, pravi odraz njezina karaktera.

- Soba zauzima otprilike 24 kvadrata. Za mene je to najvažniji dio kuće jer najviše vremena provodim u njemu. Osim za spavanje, soba služi za opuštanje, druženje i učenje. Stoga sam prilikom uređivanja razmišljala kako prilagoditi prostor svim tim funkcijama. Za radni stol odabrala sam tamnu drvenu plohu dužine dva metra kako bih imala dovoljno prostora za sve materijale koji su mi potrebni za učenje. Tako se na radnom stolu, osim knjiga i laptopa, mogu zateći i izbojci raznoraznog bilja iz zimskog razdoblja, češeri, sjemenke i slično. Pleteni ormarić, konzolu i stalak dobila sam na poklon od tete koja ih je kupila u trgovini antikvitetima, a na njima su smješteni uglavnom sukulenti. Od iste tete dobila sam i prekrasne zavjese s cvjetnim uzorkom i dvije tamnocrvene fotelje. Krevet, police za knjige, stolić, ormarići, stolci, drvena kutija i pleteni dvosjed su s Jakuševca, a ormari za odjeću kupljeni su prije dosta godina u salonu namještaja. Na ormarićima uz krevet nalaze se lisnati kaktus, spatifilum, kalanhoa i orhideja, na stolčićima uz prozor su božićni kaktus i limun. Bijela škrinja, koja je također sa sajma, smještena je uz staklena balkanska vrata i na njoj se nalaze sukulenti, metvica i bonsai. Na vrhu crne police je bršljan, a uz policu kaktus (Opuntia anacantha). Uz prozor je još smještena juka, a u visećim teglicama nalaze se sobni zvončići - ponosno opisuje Tajana koja priznaje kako uvijek kao najljepše dekoracije za svoj intimni prostor bira biljke. I to u svim oblicima.

Kako izgleda Tajanina soba i ostatak kuće te kako ga je ukrasila raznim biljkama pročitajte i pogledajte u novom broju časopisa D&D Vrt koji izlazi 12.travnja uz Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:25