D&D VRT VOLI SUKULENTE

Sukulent koji osvaja elegancijom

Pravo je vrijeme da upoznate sukulent koji će svojim cvjetićima i listovima uljepšavati vaše balkone i vrtove sve do prvih mrazova

Žednjak ili Hylotelephium spectabile (Sedum spectabile) sukulentna je biljka iz porodice tustika Crassulaceae čija ljepota upravo u ovo doba godine dolazi do izražaja. Nježni ružičasti cvjetovi zvjezdasta oblika počinju se otvarati krajem ljeta i krase vrtne ili balkonske gredice sve do pojave prvih mrazova. Ova je jesenska trajnica poznata još i pod nazivom debela koka ili ranjenik te je vrlo popularna među vrtlarima prvenstveno jer se može vrlo lako uzgajati na osunčanim i suhim gredicama, što je čini pogodnom i za uzgoj u tegli gdje će svojim predivnim cvjetovima privlačiti pčele, leptire i bumbare u potrazi za zadnjim nektarom prije odlaska na zimsko mirovanje.

Ono što ovu biljku čini posebnom njezini su sitni zvjezdoliki cvjetovi skupljeni u cvat raznih nijansi ružičaste boje, dok su joj listovi debeli i mesnati, u bojama varirajući od sivozelene do purpurne boje

ELEGANTNA I ŽILAVA

Baš kao i sve sukulentne biljke, ova vrsta žednjaka ima debele mesnate listove koji na rubovima mogu biti glatki ili nazubljeni, svjetlozelene su boje, a pojedini kultivari mijenjaju boju od sivozelene do purpurne boje. Dok su debele ružičastozelene stabljike uspravne i stvaraju kompaktan grm 30 do 60 cm visine. Ono što ovu biljku čini posebnom su sitni zvjezdoliki cvjetovi skupljeni u cvat koji mogu biti raznih nijansi ružičaste boje. U našim vrtovima najčešće se može naći kultivar žednjaka Sedum x 'Autumn Joy' koji se odlikuje velikim, naizmjeničnim listovima i kasnom jesenskom cvatnjom. Osim ove sorte žednjaka, rasadnici nude i druge kultivare koji se uglavnom razlikuju u boji cvjetova i listova:

1. Sedum spectabile "Brilliant": posebno do izražaja dolazi u ukrasnoj gredici zbog svojih svjetlosivozelenih listova, cvjetovi su jarko crvenoružičasti te su idealni za rez.

2. Sedum spectabile "Neon": zvijezda jesenskih gredica sve će zadiviti svojim velikim cvjetovima intenzivne crvene boje koji se počinju pojavljivati krajem ljeta. Biljka je uspravna grmolika rasta i ima velike zelene listove.

3. Sedum specatbile "Carmen": cijenjena ne samo zbog svojih atraktivnih cvjetova tamnoljubičaste boje, nego i sukulentnih listova blijede sivozelene boje. Cvate od kasnog ljeta, pa sve do kraja jeseni, a osušene uspravne stabljike dodatno ukrašavaju zimsku vizuru vrta.

4. Sedum spectabile "Iceberg": sićušni cvjetovi bijele boje ovog žednjaka zapet će za oko prolazniku ako se uzgaja u prvim redovima gredice, posebno u kamenjaru. Cvjetovi se pojavljuju već u kolovozu i traju od kraja listopada.

5. Sedum spectabile "Stardust": još jedan predivan kultivar sa srebrnoružičastim cvjetovima, uspravnog rasta, svjetlozelenih debelih mesnatih listova.

VOLI SUNCE I SUŠU

Debela koka otporna je trajnica koja izrazito dobro podnosi sušu, vrućinu i mraz, kao i dosta zanemarivanja, što je čini idealnom cvjetnom biljkom za balkonske gredice. Tijekom zime nadzemni dio potpuno se osuši i nestane, a na proljeće biljka ponovno potjera izdanke iz korijena. Budući da voli toplinu i osunčana mjesta, baš kao i sve sukulentne biljke, traži dobro drenirano i pjeskovito tlo. Upravo stoga treba pripaziti da se biljka ne uguši prečestim zalijevanjem, dovoljno ju je zaliti jednom u dva tjedna, tek kad se površinski sloj zemlje dobro osuši.

SADNJA

Budući da biljka može uspješno rasti i u siromašnom tlu, jedino na što treba pripaziti prilikom odabira lokacije jest da je tlo dovoljno propusno jer će zadržavanje vlage oko korijena uzrokovati njegovo truljenje i odumiranje biljke.

Žednjak će rasti i u prilično plitkom tlu, kao i u kamenjarima na sunčanim pozicijama, ali podnijet će i laganu polusjenu. Prilikom sadnje u ukrasnu gredicu tlo je potrebno obogatiti kompostom ili humusom, a sadnice se sade na razmak od 20 do 30 cm te na kraju, naravno, tlo oko biljke dobro natopiti vodom.


UZGAJANJE NA BALKONU

Otpornost na sušu značajka je koja žednjak čini idealnom biljkom za uzgajanje u teglama na balkonu ili terasi. Ista pravila za sadnju vrijede kao i kod uzgajanja u vrtu s razlikom da se u tegle stavlja dodatni sloj za drenažu kako se voda ne bi zadržavala u tegli. Nakon što nadzemni dio zimi odumre, u proljeće biljku treba očistiti od starih stabljika i cvjetova, pazeći da se ne porežu novi izboji koji su se već počeli pojavljivati.

RAZMNOŽAVANJE

Osim što je nezahtjevan i lagan za uzgajanje, žednjak se može razmnožavati, i to na tri načina - reznicom stabljike, lisnom reznicom ili dijeljenjem biljke u kasnu jesen. Jednostavan proces koji ćemo vam prikazati na primjeru razmnožavanja reznicom stabljike.

NOVA BILJKA U NEKOLIKO KORAKA

1. Za razmnožavanje je potrebno pripremiti: teglu, škare, zemlju za sukulente i drenažni sloj.

2. Dovoljno je škarama odrezati stabljiku biljke čiji se cvjetovi još nisu otvorili i skinuti listove s dijela stabljike koji će biti u zemlji.

3. U teglu u koju ćemo staviti reznicu stavlja se drenažni sloj, mi smo koristili dijelove razbijene glinene posude, ali možete se poslužiti i šljunkom ili glinenim kuglicama. Zatim se sipa zemlja za sukulente koja u sebi sadrži pijesak čime se dodatno omogućava dobra drenaža tla.

4. Kad je sve spremno, zapiknemo reznicu i dobro zalijemo zemlju.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 14:39