Top 5 zelenih proizvoda redakcije

Modularne posude za cvijeće, vrt na ljestvama ili luster koji skriva biljke? Teško je odoljeti ovim predivno dizajniranim stvarčicama, pogotovo u proljeće.

1. Lampa Milo daje ambijentalno svjetlo, ali je i staklenik

Poljski studio Lightovo potpisuje izradu predivnih lampi profinjenog dizajna i ekološkog predznaka, simpatično nazvanih Milo. Ove lampe, naime, imaju dvostruku ulogu. Osim što pružaju u određenoj prostoriji lijepo ambijentalno svjetlo, imaju i ulogu staklenika za sobnu biljku koju po želji možete smjestiti u njih. Nije li to sjajno? Lampe Milo tako, osim svoje primarne rasvjetne funkcije, služe i kao dekorativni staklenici koji ukrašavaju vaša četiri zida. U svojem gornjem dijelu imaju ugrađenu LED žarulju u snopom hladne bijele svjetlosti suptilno osvjetljava biljku koju odlučite smjestiti u minimalistički drveni okvir, a s obzirom na to da LED rasvjeta ne razvija toplinu, vaši su zeleni prijatelji sigurni od pregrijavanja. Više na eng.lightovo.com.

2. Serija vaza inspirirana umjetnošću izrade parfema

Ako ste u potrazi za elegantnim, ali i neuobičajenim vazama koje će u vašem domu izgledati poput skulptura, talijanski studio Design Attico nudi pravu stvar. Serija vaza imena Olfattorio inspirirana je umjetnošću izrade parfema tj. zanimljivim alatima kojima se parfumeri koriste, a to su staklene posude za destilaciju parfema. Ova serija ideja je dizajnerice i arhitektice Cristine Celestino, osnivačice studija Design Attico. Vaze su izrađene od puhanog stakla i svojim profinjenim zaobljenim linijama naglašavaju ljepotu cvijeta koji stavite u nju, a to, kaže Celestino, može biti bilo koji vama drag cvijet. Vaze su, napominje, toliko neutralno lijepe da će baš svaki cvijet u njima izgledati savršeno. - Vaze ovdje imaju ulogu čuvarica mirisa i aroma cvijeta koji ostaje u zaštićenoj atmosferi - objasnila je C. Celestino. Više informacija potražite na designattico.com.

3. Stalci za cvijeće nazvani prema božici prirode

Dosadile su vam obične tegle za cvijeće, uvijek iste i predvidljive? Ako je vaš odgovor potvrdan, sljedeći redovi su za vas. Zidne cibele genijalni su stalci za cvijeće, nazvani prema božici prirode. Dolaze u dvije veličine i napravljeni su od statične obojene metalne strukture, koju karakteriziraju čiste linije, što doprinosi organskoj formi same biljke. Prikladne su za eksterijer. Dizajn ovog proizvoda potpisuje C12 + feat. the Plant Sitter i OK Design, a dimenzije koje se nude su sljedeće: S: 40 x W19 x D19cm (dimenzije lonca za cvijeće kojemu odgovara: Ř13-15cm) i L: H46 x W22,5 x D22,5cm (dimenzije lonca za cvijeće kojemu odgovara: Ř18-20cm). Boje koje možete birati su: crna, bijela, boja breskve, golublje plava i morsko zelena. Proizvod u Hrvatskoj možete kupiti u trgovini Dizajnholik, a košta 370 kn. Više na dizajnholik.hr.

4. Biljne posude od kamena dizajnirane kao slagalica

Njujorški dizajneri Chen Chen i Kai Williams osmislili su par biljnih posuda izrađenih u potpunosti od kamena, sa skrivenim tanjurima na njihovim bazama. Specifične biljne posude dizajnirane su kao svojevrsne slagalice zaobljenih rubova. Zbog visoke temperature pečenja lonci od kamena su nepropusni za tekućine čak i bez ostakljenja. - Oblici su inspirirani lijepim nacrtima visokonaponskih keramičkih izolata koji se nalaze na vodovima - objasnili su dizajneri. Glavna jedinica ima četiri otvora za pražnjenje, omogućujući vodi da kaplje kroz korijenje. Proizvod dolazi u dvije visine, od 20 i 10 centimetara. Više informacija možete saznati na chen-williams.com.

5. Mini vrt na ljestvama razveselit će svaki kutak doma

Stalak za biljke Satsumas sadrži pet tegli, a napravljen je od bambusa i prozirnog akrilnog laka (ljestve). Tegle su, pak, od čelika i premaza u prahu. Na stalku je pet tegli u koje je moguće pozicionirati biljke i cvijeće po vlastitom izboru. Ukrasni stalak za biljke omogućuje okomito uzgajanje biljaka. To je savršeno za ljubitelje biljaka koji žive u malom prostoru. Ovaj proizvod namijenjen je upotrebi u zatvorenom prostoru i teglama za cvijeće promjera do 12 cm. Inače, cjelokupna serija Satsumas iz Ikee uvelike će pomoći u ozelavanju vašeg doma. Ovi stalci za biljke pomoći će ispuniti prostor zelenilom svih vrsta: povrćem, biljem i cvijećem. Bambus i metal premazan prahom spajaju se u moderan stil, kreirajući stalke koji se uklapaju u svaku prostoriju, uključujući kuhinju. A sa stalkom poput ljestava vrt ti može rasti i na zidu. Inspirirajte se na ikea.com/hr/hr/.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:38