PROJEKT ZA PET

Trg u bojama naših polja u Pleternici

Budući Trg bećarca u Pleternici izgledat će kao slika slavonskih njiva iz zraka, a u planu je i šetnica na dva nivoa uz Orljavu, Muzej bećarca, dva pješačka mosta, fontana sa špricalicama, zid za grafite, dizajnirane klupe, tržnica...

PROJEKT PLETERNICA

• površina Trga bećarca iznosi 5800 kvadrata (zajedno s površinom Muzeja bećarca).
• dužina šetnice iznosi 388 metara, a svaki pješački most dugačak je 44 metra
• na Trgu bećarca u drvoredu su predviđena stabla breze, javora i hrasta
• fontana od 100 kvadrata sa 21 prskalicom
• polifunkcionalna dvorana veličine 1020 kvadrata

Malo je projekata u Hrvatskoj koji respektiraju zatečenu prirodu, uglavnom se zbog nove gradnje stabla sijeku, a rijetko se sade nova. Projekt uređenja središta slavonskog gradića Pleternica koji se izvodi prema projektu arhitekata iz ateliera Rusanov ured odličan je primjer sklada s okolišem. Stari park, koji je prema njihovu projektu već preuređen, dobio je dječje igralište, uređene stazice, a uskoro i spomen-obilježje dvorca baruna Trenka, dok će veliki trg u bojama slavonskih polja, čije je uređenje nedavno počelo, imati novi drvored i još dodatnog zelenila. Šetnica koju predviđaju uz rijeku Orljavu u potpunosti je urbano uzdiže i približava građanima.

Prema projektu Rusanova ureda, u sklopu istog dijela grada sada se izvodi kvalitetno ozvučena, opremljena, uređena multifunkcionalna dvorana za kazališne predstave i kinoprojekcije na lokaciji nekadašnjeg kina. Otvorit će se krajem godine. U središtu grada, koje se sad gotovo pa stvara iz početka, postoje knjižnica, općina, glavna ulica, nedavno je uređen park, a gradi se i škola.

Na mjestu budućeg trga sada je livada i sajmište te benzinska postaja. Trg koji će “nositi” uvećanu sliku slavonskih polja, u obojenim betonskim pločama, imat će velike tribine kojima će se zapravo sakriti - natkriti benzinska pumpa. Uz tribine će se održavati razne priredbe ili će se na njima jednostavno odmarati. Na trgu će biti i Muzej bećarca veličine 800 kvadrata, u sklopu tribine. Na drugom kraju trga predviđena je niska fontana - kroz koju će se moći hodati.

ARHITEKT ANDRIJA RUSAN
‘Ovo je posebno iskustvo, rijetko se dobiva prilika osmisliti centar grada’

- Netko bi mogao reći - čemu fontana tako blizu rijeke - ali željeli smo dati akcent vode na trgu koji je blizu Orljave. Bit će to mjesto na kojem će se ljeti veseliti uz špricalice. Uz trg su predviđeni tržnica i mobilni kafić. Drvored koji će se urediti bit će od tužnih vrba, prvenstveno jer brzo rastu. Na jednom će mjestu posaditi nekoliko grmolika, a sačuvat će se stari grab. Klupe na trgu smo dizajnirali, imat će stihove bećarca, a nalaze se uz mini park trga - opisuje arhitekt Rusan.

Uz rub trga nalazit će i jedan zid za grafite! Riječ je, zapravo, kako nam tumači arhitekt, o nastavku tradicije slobodnog izražavanja koja je karakteristična za bećarac, samo će se sada moći na zidu napisati - izraziti što se želi i misli.

Iduća faza projekta je uređenje šetnice uz rijeku, obale koja je neuređena. Područje koje se uređenje seže od novog mosta do trga. Dugoročnije u planu je uz rijeku urediti i jedan hostel jer grad nema turističkih kapaciteta, koji bi mogao imati tipologiju slavonskog kraja s tipičnim ganjkom.

- Preko Orljave predvidjeli smo dva nova pješačka mosta od drva hrasta s klupom. Jedan je kod trga, a drugi dole na kanalu. Šetnica vodi do MAHE, male hidroelektrane koju je Grad Pleternica uredio uz pomoć fondova EU te se od nje dobila struja za javnu rasvjetu. Možda je dugoročno i uz nju moguće urediti mali trg jer ljudi je i sada dolaze gledati - kaže Andrija Rusan.

Šetnica uz rijeku imat će dva nivoa, niži će se spustiti do rijeke. Moći će se proći i ispod mosta. Za arhitekta Andriju Rusana ovo je, kako kaže, bilo posebno iskustvo jer se rijetko dobije prilika definirati izgled središta jednoga grada. Projekt uređenja središta grada trebao bi se završiti za dvije godine. U čitavom je projektu arhitektima bila iznimno važna suradnja s gradonačelnicom Antonijom Jozić, a većina projekta u tom se gradu financira uglavnom sredstvima iz fondova EU. Pleternica je u Drugom svjetskom ratu dosta stradala u bombardiranju, a nakon rata oduzet joj je status grada koji još je nakon proglašenja Hrvatske vraćen.

Vizualizacije: RUSANOV URED, Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 19:15