DOBRO JE ZNATI

Tri stvari koje treba izbjegavati kod uzgoja dracene

 

Sobne biljke vrlo dobro podnose klimatske uvjete u stambenim i uredskim prostorima, s obzirom na to da su porijeklom iz tropskih područja. Visoka temperatura zraka te manjak prirodne svjetlosti ne predstavljaju im problem. Ipak, da bi preživjele, potrebno je zadovoljiti minimum osnovnih životnih zahtjeva. Zato je za svaku biljku potrebno naći dobar omjer svjetla i ventilacije jer će to znatno utjecati na njihovu sposobnost pročišćavanja zraka.

Tri stvari koje treba izbjegavati kod uzgoja dracene:
  1. Direktna sunčeva svjetlost
  2. Propuh
  3. Pretjerano zalijevanje

Prva pomoć
1. Smeđe mrlje na listu.

Najvjerojatnije je uzrok oštećenje od direktnog sunca, pa je biljku potrebno smjestiti na sjenovito mjesto.

2. Listovi padaju i žute.

Truljenje korijena uzrokovano pretjeranim zalijevanjem. Količina vode kojom se zalijeva biljka ovisi o nizu faktora - propusnosti zemlje, sobnoj temperaturi, razvijenosti biljke, zasićenosti zraka vlagom te (ne)izloženosti suncu. Provjerite jesu li rupe na dnu tegle propusne, dopustite da se tlo osuši između zalijevanja i nikada ne ostavljajte vodu u njezinu podlošku.

3. Listovi su blijedi, bezbojni.

Nedovoljno svjetla ili nutrijenata u supstratu. Nedostatak svjetlosti lako ćemo prepoznati prema tankim te izduženim izdancima što rastu u smjeru izvora svjetla. Premjestite biljku na bolju lokaciju gdje će primiti više svjetlosti i počnite je češće dohranjivati. U nekim slučajevima u toplim i osvijetljenim uredskim prostorijama biljke je potrebno dohranjivati svaka dva tjedna.

4. Donji listovi naglo otpadaju.

Biljka reagira na nagle promjene u okolišu kao što je pad temperature, pogotovo nove biljke koje se još trebaju prilagoditi uvjetima u novom domu. Kad je u pitanju temperatura zraka, najviše im odgovara do 21 °C, s tim da se mogu prilagoditi ako je temperatura za koji stupanj viša ili niža od optimalne.

5. Smeđe mrlje na donjem dijelu lista znak su da su biljku napale uši.

Mehanički očistiti površinu lista i u narednih nekoliko tjedana ponoviti postupak.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 07:00