Najukusnije proljetno voće

Trikovi i ideje za uspješan uzgoj jagoda

Nema tog sladokusca koji može odoljeti  slatkom mirisu zrelog crvenog voća punog arome. Evo što sve trebate znati o najsočnijem proljetnom voću

Ako se nas pita, jagode su najukusnije proljetno voće. Nema tog sladokusca koji može odoljeti slatkom mirisu zrelih jagoda punih arome, sočnom crvenom plodu i prvoj voćki koja na naše veselje dozrijeva u proljeće. Naravno, ne govorimo o izvansezonskim jagodama koje se mogu naći u trgovinama, nego našim, domaćim, čija je sezona počela u svibnju, a ovisno o sorti koju uzgajate u vrtu, možete u njima uživati sve do pojave prvog mraza. Još je važnije da se jagode, osim u vrtu, mogu uspješno uzgajati i u teglama, visećim košarama ili na prozorskoj klupici, ama baš svi mogu uživati u tom slatkom plodu. Jagoda (Fragaria) višegodišnja je zeljasta biljka koja pripada porodici ruža - Rosaceae. Dijelimo ih u dvije skupine: divlje i mnogobrojne kultivirane sorte, koje pak mogu biti jednorotke ili stalnorađajuće. Asortiman sorti stvarno je velik ovisno o ponudi u rasadnicima, a najvažnije od svega je da je njihov uzgoj jednostavan, čak i za početnike. Ako se pravilno posade, ne zahtijevaju puno brige i vrlo će brzo nagraditi vrtlara/vrtlaricu brojnim plodovima.

Šumske jagode - Fragaria Vesca

U prirodi šumske jagode rastu po rubovima šumaraka i livada u velikim skupinama, a nalaznika će usrećiti sitnim plodovima nenadmašne arome. Njihov okus toliko je upečatljiv i za mnoge možda jedini pravi okus jagode. Gotovo da se ne mogu naći u dućanima jer plodovi, za razliku od ostalog bobičastog voća poput maline, borovnice, ribiza ili kupine, vrlo brzo nakon branja počinju gnjiliti.

Na sunčanim terenima prirodno se razmnožavaju vriježama i s vremenom tvore gust pokrov, pa se u vrtu mogu uzgajati i kao pokrivači tla. U vrtnim centrima mogu se nabaviti kultivirane šumske jagode ili mjesečarke, a upravo smo tu sortu iskoristili za sadnju u našem D&D vrtu na zagrebačkim Ravnicama, posadivši je uz rub gredice sa salatama i ljutim papričicama.

Zagreb, 290418.
Gradski vrtovi kod Krasa.
D&D vrt iz zraka.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
U D&D vrtu na zagrebačkim Ravnicama, uz rub gredice sa salatama i ljutim papričicama posadili smo šumske jagode.

Vole malčiranje i nešto kiselije tlo

Najbolje uvjete za rast i razvoj ukusnih plodova pruža humusom bogata i vlažna zemlja, ali treba pripaziti da tlo nije natopljeno vodom. Kako bi se zadržala vlaga u zemlji, nasade jagoda na proljeće malčirajte slamom ili sijenom, time će se i plodovi izdignuti s poda i spriječiti eventualno truljenje. Malč će ujedno i onemogućiti rast korova, za što se mogu koristiti i posebne vrtne tkanine ili folije koje propuštaju vodu i zadržavaju vlagu u tlu. Istu ulogu ima i malč od slame, samo što je kompliciranija borba protiv puževa. Ravnomjerna gnojidba potrebna je za razvoj kvalitetnih plodova kod svih sorti, ali pogotovo kod jagoda mjesečarki. Kompost se dodaje za vrijeme sadnje ili u proljeće oko biljaka te se plitko ukopa u tlo kako se ne bi oštetio korijenov sustav. Kod jagoda mjesečarki prvi cvjetovi u svibnju se otkidaju čime će se odgoditi berba, ali će potaknuti učestaliju cvatnju i rezultirati većim prinosima.

SADNJA

Sada treba obaviti sadnju presadnica mjesečarki kako bi se do ljeta dobro ukorijenile. Pa krenimo!

1. Proljeće je vrijeme kada treba obaviti sadnju presadnica mjesečarki dovoljno rano da se do ljeta dobro ukorijene. Prve godine suzdržite se od branja ukusnih plodova odnosno redovito uklanjajte cvjetove jer ćete u drugoj godini dobiti veći urod.

2. Budući da je u D&D vrtu njihova namjena da pokrivaju tlo, mi smo ih posadili na razmak od 20 cm, no preporuka je da im se osigura puno više prostora s razmakom čak i do 45 centimetara. Jagode su podložne pepelnici ako su gusto posađene.

3. Kod sadnje obratite pozornost na to da mjesto na kojem se listovi spajaju s korijenjem bude iznad površine zemlje, ali ne previše jer će se presadnica osušiti.

EKO JAGODE OBITELJ BREKALO

Jagode se mogu uspješno uzgajati u svim dijelovima Hrvatske, pa čak i u planinskom području Gorskog kotara, gdje već dvanaest godina supružnici Vedrana i Boro Brekalo uzgajaju jagode mjesečarke sorte Irma. Naime, obitelj Brekalo prvi su ekološki uzgajivači jagoda u Primorsko-goranskoj županiji, a njihovi nasadi prostiru se na čak dva hektara kod Mrzle Vodice i trenutačno imaju posađeno oko 12 tisuća sadnica preslatkih jagoda Irma. “Sve se na našem imanju obavlja ručno, jagode se zalijevaju vodom iz obližnjeg potoka, a jedino ekološko gnojivo koje koristimo je ono dobiveno natapanjem od koprive i bazge”, kaže Vedrana Brekalo te dodaje da su kiše u svibnju i izrazito sunčan lipanj idealni uvjeti za dobar urod jagoda. Bravo za obitelj Brekalo iz Mrzle Vodice!

Lokve, 270616.
Eko jagode obitelji Brekalo na obroncima pored Lokvi u Gorskom Kotaru.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
IMAJU POSAĐENO OKO 12 TISUĆA SADNICA Vedrana i njezin suprug Boro Brekalo prvi su ekološki uzgajivači jagoda u Primorsko-goranskoj županiji

Uspješan uzgoj

Osim zemlje i redovite dohrane, nasade jagoda treba najkasnije nakon tri godine obnoviti sadnjom novih sadnica. Važno je znati da su jagode trajnice, ali hibridne, kultivirane sorte s vremenom sve slabije rađaju te plodovi postaju sitniji i sve ih je manje. Nasadi jagoda mogu se obnoviti i novim sadnicama iz vrta i to razmnožavanjem vriježi. Tehnika nikako nije komplicirana. Naime, čim se na vriježi pojavi nova biljka, posadite je u lončić i samo redovito zalijevajte. Vriježa se ne reže sve dok se nova biljka ne ukorijeni, nakon čega je spremna za presađivanje na novu gredicu. Budući da su jagode dosta podložne gljivičnim bolestima, posebno pepelnici, najbolje je pridržavati se plodoreda i izbjegavati da se novi nasadi jagoda sade na staro mjesto, odnosno tek nakon trogodišnje stanke. Na otvorenom se mogu uzgajati jagode na foliji. Glavne prednosti uzgoja na foliji su ubrzano sazrijevanje zbog akumulacije topline, puno manje rada oko uklanjanja korova, čistiji plodovi, dosta lakše čišćenje zasada i uklanjanje stolona.

Zagreb 100517.
Zdrava kuhaona Berislave Picek i Lucije Picek Posavec, jela s jagodama.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
CROPIX

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 00:12