KUĆNE BILJKE

U vrtnim centrima možemo naći nekoliko vrsta rodova dracene

Želite li imati atraktivno zelenilo u domu, onda je Song of Jamaica pravi izbor za vas. Ima lijepe listove prošarane svijetlom i tamnozelenom bojom čija struktura podsjeća na rozetu. Uz to, vrlo lako se uzgaja u kućnim uvjetima

Kao i većina sobnih biljaka, dracena potječe iz područja tropskih i suptropskih krajeva Azije, Australije, Afrike te Malezije gdje postoji oko 150 vrsta. Rastu kao drveće ili grmlje, a najpoznatiji je obični zmajevac, dracaena draco, porijeklom s Kanarskih otoka. Može narasti više od 15 metara. Svaka grana pri vrhu ima skupinu sivo-zelenih listova, a u kori se nalazi crvena smola, odnosno tzv. zmajeva krv, što je potaknulo stvaranje legende o nastanku te biljke. Naziv dracena dolazi od grčke riječi drakaina, što znači ‘ženski zmaj’, a povezano je s legendom da je drvo biljke izniklo na mjestu gdje se prolila zmajeva krv nakon što je zmaj izgubio život u borbi sa slonom.

Kao kućne biljke u vrtnim centrima, možemo naći nekoliko vrsta rodova ove biljke

Dracaena marginata

Najpopularnija vrsta dracene često se može naći u uredskim prostorijama. Može narasti do 1,5 metara, a u vrtnim centrima mogu se nabaviti primjerci visoki i 30 centimetara, pa je biljka idealna za stolove. Prepoznatljiva je po uskim dugačkim listovima obrubljenim crvenom bojom. Stablo je tanko i nerazgranato, no to se odnosi na tek kupljene biljke, koje će već za godinu dana pustiti nove izboje iz korijena. Zbog sporijeg rasta, pogodna je za držanje u stanu.

Dracaena reflexa var. angustifolia - Dracena tricolor

Listovi su te dracene, baš kao što naziv sugerira trobojni - bijele, crvene i zelene boje - tvoreći prugasti uzorak, zbog čega djeluju vrlo dekorativno u prostoru. Ima izduženo razgranato stablo i raste u visinu. Pogodna je za orezivanje, što je korisno ako se želi obuzdati rast biljke. Vrlo je tolerantna na loše uvjete stanovanja iako će najbolje rasti u prostorijama s mnogo indirektne svjetlosti.

Dracaena lemon lime

Predivnih svijetlozelenih listova, ta je dracena prava biljka za obogaćivanje životnog prostora te poticanje pozitivnog raspoloženja u zimskim mjesecima. Otporna je na zanemarivanje te sušna razdoblja, no ako želimo istaknuti sjaj i boju listova, uzgajat ćemo je u svijetlim prostorijama pa će kontrast između tamno i svijetlozelene boje biti izraženiji. U suprotnom uslijed nedostatka svjetlosti donji listovi počet će se sušiti te na kraju otpasti. Budući da biljka raste sporo, nije potrebno redovito dohranjivati biljku, pogotovo ako je zemlja u tegli svježa od presađivanja ili je biljka tek kupljena.

Dracaena reflexa pleomele

Ta grmolika dracena prepoznatljiva je po svojim kratkim žuto-zelenim listovima koji se prema vrhu lagano spiralno uvrću na drugu stranu. U vrtnim centrima poznatija je pod imenom song of India jer je porijeklom s otočja u Indijskom oceanu. Sporo je rastuća biljka koja će blistati ako se pravilno zalijeva i uzgaja na svijetloj poziciji. Nije zahtjevna biljka i dobro podnosi sušu, što se više odnosi na primjerke koji se uzgajaju na otvorenom; biljke u lončanici potrebno je što manje stresirati jer su mnogo osjetljivije na promjene ritma zalijevanja.

Dracaena fragrans - Golden coast

Često se može vidjeti u uredskim prostorijama. Izgledom i strukturom podsjeća na listove kukuruza, a može narasti do 1,5 m. Listovi su tamnozeleni sa žutom bojom na rubovima. Traži mnogo svjetla, no treba pripaziti da se ne izlaže direktnom suncu. Jednako će dobro rasti i u sjeni, s tim da će boja listova izgubiti na jačini. Između zalijevanja treba pustiti da se supstrat u zemlji potpuno osuši.

Dracaena reflexa - Song of Jamaica

Ako tražite veliku biljku atraktivnih listova, onda je Song of Jamaica pravi izbor. Prilagodljiva grmolika sobna biljka lijepih listova prošaranih svijetlo i tamnozelenom bojom čija struktura podsjeća na rozetu može se lagano uzgajati u zatvorenom prostoru. Kao i sve dracene, ne voli biti izložena direktnoj svjetlosti, otporna je na sušna razdoblja, a kada se zalijeva, sav višak vode u podlošku treba se maknuti kako ne bi došlo do truljenja korijena. Rijetko je meta nametnika, ali u prostorijama sa suhim zrakom podložna je napadu crvenog pauka. Na lišću se mogu opaziti žućkaste mrlje, a s njegove donje strane redovito se nalazi narančasti ili crveni nametnik u svojoj mreži. Napadnute dijelove biljke treba mehanički odstraniti.

Dracena steudneri

Posebnost je ove vrste u tome što su listovi jednobojni tamnozelene boje, koji će, ako je držimo blizu sunca, postati svjetliji, što je ujedno i znak da je trebamo preseliti. Može narasti vrlo visoko, i do tri metra, što će u prostorijama s niskim stropom rezultirati savijanjem biljke, čime će se narušiti njezina estetika.

Dracaena steudneri presađuje se tek kada korijen biljke potpuno ispuni lončanicu. Ako se biljka ne presađuje svake godine, na proljeće se nježno odstranjuje površinski sloj supstrata i zamjenjuje kvalitetnim kompostom.

Dracaena yellow

Ova vrsta dracene vrlo je slična dracaeni lemon lime, s time da je kod ove vrste žuta boja na listovima izraženija te prekriva veći dio površine, a središnji je dio u svijetlozelenom tonu. Atraktivnog je izgleda i zahtijeva minimalnu brigu, dosta indirektne svjetlosti i malo zalijevanja. Budući da su listovi veliki, potrebno je redovito brisati prašinu, a za poseban sjaj mogu se premazati otopinom vode i piva.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:42