ZA SAVRŠENU VRTNU INTIMU

Uradi sam pergolu od bambusa

Radi sjenu i stvara poželjan privatni protstor ili prolaz, može služiti kao originalna zaštita za terasu, a sastoji se od vertikalnih stupova i poprečnihgreda. Donosimo sve što trebate znati ako vas zanima ova tema

Pergola je vrtna struktura. Poput vrtnog stropa, pomoću biljaka radi sjenu i stvara intimni prostor ili prolaz. Sastoji se od vertikalnih stupova i poprečnih greda. Može stajati samostalno u vidu zasjenjenog puta ili biti vezana uz neku građevinu kao proširenje, dodatak. Vezanu, uz ulazna vrata kuće, često isprepletenu vinovom lozom, možete vidjeti na nešto starijim kućama u sjevernijem djelu Hrvatske. Nešto rjeđe možete je vidjeti u formi veza između dvije strukture, primjerice između dva paviljona.

Sama riječ pergola dolazi od lat. pergula, što označava “osmišljeni rub”. Međutim, u širem smislu ona je više od “ruba”. Također može služiti i kao zaštita za otvorenu terasu. Tip pergole koji predstavlja natkriveni vanjski prostor unutar kojega je smješten prostor za sjedenje i boravak je sjenica. Takav tip pergole možete vidjeti u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu.

Samu pergolu treba razlikovati od zelenog tunela koji je napravljen isključivo prirodno, u smislu drvoreda, koji se šiša tako da krošnje stabala međusobno tvore baldahin iznad staze ili ceste. U vrtlarskom smislu su izuzetno važne jer osim estetike, imaju i potpornu ulogu za biljke penjačice. A kao što sam već naveo, pruža intimnost unutar otvorenog prostora vrta. Stoga nije rijetko da ćete vidjeti prekrasnu pergolu po kojoj se penje kakva penjačica. U kontinentalnom dijelu to su najčešće prekrasne glicinije, a u priobalnom bugenviliju.

MATERIJALI

Nekada su se pergole izrađivale uglavnom od prirodnih materijala, posebno drva, ali dolaskom modernijih vremena počele su se izrađivati i od drugih materijala te kombinacijom više vrsta materijala. Danas postoji cijeli niz različitih mogućnosti, prema arhitektonskim zahtjevima i željama vlasnika.

Materijali za izradu:

• drvo (trajnija drvena građa je od ariša, bora, gorostasne tuje, sekvoje i sl.
• kamen
• metal
• opeka
• beton
• PVC i druge

Svaki od materijala ima svoje dobre i loše strane u odnosu na trajnost i utjecaj na biljke. Ja sam pobornik prirodnih materijala. Međutim, takvi materijali su skloni bržem propadanju, što opet ovisi o biljci koju planirate posaditi. Naime, ako posadite bugenviliju, morate biti svjesni da ćete drvenu pergolu nakon određenog broja godina morati zamijeniti, stoga bih u tom slučaju, umjesto isključivo drvene građe, savjetovao kombinaciju materijala u smislu kamenih, betonskih ili stupova od opeke s drvenim gredama na vrhu. U ovom slučaju također ne bih preporučio ni PVC materijale. Oni jesu izdržljivi i ne trebate ih posebno zaštićivati, ali pod utjecajem razlika temperature po ljeti i zimi, kao i pritiska sve veće mase penjačice koja raste, s vremenom mogu puknuti. Ako, pak, planirate saditi jednogodišnje povijuše, poput ukrasnog slaka, možete koristiti sve materijale.

IZRADA PERGOLE OD BAMBUSA

Budući da unutar našeg vrta imamo klupu za odmor, odlučili smo napraviti pergolu iznad nje kako bismo u ljetnim mjesecima dobili ugodno mjesto u hladu za odmor.

KORAK 1

Andeja je, prorjeđujući bambuse, prikupila puno bambusovih štapova, stoga smo ih odlučili iskoristiti za izradu naše pergole.

KORAK 2

Osim bambusovih štapova, bio nam je potreban i materijal za povezivanje. Ja sam koristio liko (unutarnja kora biljke). Možete ga nabaviti u većini trgovina vrtlarskom opremom. Osim lika, moguće je povezivati žicom, špagom, vrbinim granama i sl.

KORAK 3

Sa svake strane klupe stavili smo, simetrično, dva bambusova štapa u zemlju, pazeći da ih ukopamo dovoljno duboko kako bi bili stabilni.

KORAK 4

Nakon toga smo položili jedan duži štap poprečno i likom povezali dva prednja štapa.

KORAK 5

Potom smo isto napravili sa stražnjim štapovima, s time da smo poprečni štap stavili nešto niže u odnosu na prednji kako bismo dobili veći zaklon sa stražnje strane klupe.

KORAK 6

Zatim smo izrezali kraće štapove, jednake dužine, koje smo poput ljestava postavili na osnovnu konstrukciju. Važno je da pritom imate pomoć kako biste uspješno povezali te poprečne štapove.

KORAK 7

Konstrukcija je gotova.

KORAK 8

Uslijedila je sadnja biljaka penjačica sa svake strane pergole, koje će rasti i polako ispunjavati konstrukciju te s vremenom davati sve veću privatnost za naš odmor nakon napornog rada u vrtu.

KORAK 9

Mi smo se odlučili posaditi Akebiju trifoliatu zato što je brzorastuća biljka, lijepo cvate i daje jestive plodove, tako da se ljeti možemo okrijepiti i plodovima prilikom odmora.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:26