pitali ste...

Uzgoj batata doma je itekako moguće!

 

ODGOVARA

Hrvoje Kovač, vrtlar Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu

Kako imam nekih zdravstvenih problema, počeo sam proučavati namirnice i otkrio batat. Moram priznati da mi je jako fin. Zanima me mogu li i sam uzgajati batat u kućnoj radinosti?

Ivan L., Rijeka

Batat se može razmnožiti u mediteranskom, ali i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Vjerojatno će vas još dodatno razveseliti činjenica da može rasti čak i u balkonskoj tegli, starom loncu ili drvenom sanduku. Batat je zeljasta trajnica, koja potječe iz Srednje i Južne Amerike. U prehrani se upotrebljava kuhan ili pečen, a bogat je dijetalnim vlaknima, ugljikohidratima, vitaminima (A, C, E, B6) i mineralima (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadrži vrlo malo masti, idealna je hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu. Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči.

Poželjna je hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju apsorpciju glukoze. Za jelo se batat može upotrijebiti i spremati kao i krumpir. Kuhan na pari je, prema nekim izvorima, bolji nego kuhan u vodi, a radi čuvanja okusa i arome, preporučuje se kuhati ga 30 do 40 minuta. Pogodan je i za pečenje na roštilju, a može se preraditi i u brašno, pire, čips... Inače, batatu je za kvalitetan rast i razvoj potrebno od 3 do 5 mjeseci bez mraza. Sadnja na otvorenom u kontinentalnom se dijelu Hrvatske planira sredinom svibnja te sredinom travnja u mediteranskom dijelu, uz uvjet da temperatura tla nije niža od 10 °C.

Najbolje je sadnju batata obaviti na izdignute gredice malčirane crnom PE folijom. Nakon sadnje presadnice je potrebno zalijevati (natapati) 3-4 dana, tako da se što prije dobro ukorijene, a potom zalijevanje više nije nužno, osim u izuzetno sušnim godinama u mediteranskom dijelu Hrvatske. Kako točno uzgojiti batat, pogledajte u mom tekstu ovdje.

Sretno!

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Shotterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 16:21