ZABAVNO, ZDRAVO I ODRŽIVO

UZGOJ VOĆA I POVRĆA U ZATVORENOM NIKAD LAKŠI: Upoznajte VÄXER Ikein hidroponski sustav za uzgoj zdrave hrane u zatvorenom

 Matej Subotić
Želite točno znati što jedete? Zašto ne biste pokušali hidroponski uzgojiti vlastito voće i povrće u zatvorenom? Zabavno je, zdravo i održivo

Uzgajanje bilja u zatvorenom neprestano traži nove metode uzgoja, koje će zadovoljiti potrebe za visokim prinosom, zdravstveno ispravnom i ukusnom hranom.

PERŠIN, ZAČINI, SALATA...

Hidroponski uzgoj predstavlja inovativnu proizvodnju korištenjem vrhunske, suvremene tehnologije koja omogućuje uzgoj prirodnih plodova povrća, voća i biljaka u zaštićenim prostorima s djelomično ili u potpunosti kontroliranim uvjetima staklenika ili plastenika, što znači da je moguće kontrolirati gotovo sve uvjete unutar prostora osim svjetlosti te visokih temperatura u ljetnom periodu. Ovakav način proizvodnje pruža zaštitu od vanjskih, klimatskih i mehaničkih utjecaja.

Neki stručnjaci hidroponiju nazivaju umjetnošću uzgoja biljaka iz vode – tzv. soiless culture jer se u ovakvoj vrsti uzgoja ne koristi tlo. Riječ ‘hidroponija’ potječe iz grčke riječi hydro, što znači ‘voda’ i riječi ponos što znači ‘rad’.

Naime, hidroponski uzgoj karakterizira uzgoj biljke na površini vode dok se korijenje razvija u hranjivoj otopini. Na ovaj se način stimulira rast biljke dok kontroliramo količinu vode, mineralnih tvari i kisika u hranjivoj otopini kako bi prinos bio vrhunske kvalitete.

IKEA

Hidroponsko vrtlarenje je inovativna tehnika uzgoja “bez tla”, odvija se u zaštićenom prostoru (plasteniku) što nam omogućava uzgoj tijekom cijele godine, a ljudima koji žive u stanovima pruža mogućnost da sami budu odgovorni za svoju prehranu i kvalitetu hrane koju konzumiraju.

IKEA

Što je sve potrebno da počnete svoju zelenu avanturu u stanu? Uz kvalitetno sjemenje u robnoj kući Ikea postoji proizvod imena VÄXER (začini/uzgoji), koji ima sve potrebno za stvaranje klijališta i održavanje rasta biljaka, a za uzgoj koristi pijesak i vodu u koju se dodaju odgovarajući hranjivi sastojci. No, to nije sve. VÄXER dolazi u setu sa sjemenjem (korijander, bosiljak, peršin, razne salate...) prilagođenim hidroponskom uzgoju.

NAČIN RADA

Matej Subotić

1. Kutiju za klijanje ispunimo mlakom vodom iz slavine do oznake MAX.

Matej Subotić

2. Zatim dodajte kockice kamena plavca u rupe gornjega dijela, koje prethodno trebate močiti u vodi dvije minute, a koji izvrsno upija i distribuira vlagu i vodu. Inače, u kutiji je moguće uzgojiti do 50 sadnica istodobno!

Matej Subotić

3. Ravni kraj kockica stavite u rupu, a u udubljenje postavite sjemenje.

Matej Subotić

S obzirom na to da klijavost sjemena varira između 65 i 90 posto, uvijek je dobro zasaditi nekoliko sjemenki više od željenog broja biljaka.

IKEA

4. Kutiju poklopite i postavite na mjesto koje je izloženo sunčevoj svjetlosti.

NAPOMENA!

Sjemenke bi trebale dobiti minimalno 16 sati svjetla dnevno. Ako biljke dobivaju malo prirodnog svjetla, što je slučaj zimi, u kutiji treba upliti VÄXER svjetlo za uzgajanje. Osim svjetla, treba paziti da se razina vode ne spusti ispod minimalne razine (crta MIN). U ovoj fazi nije potrebno dodavati gnojivo jer samo sjeme u sebi sadrži dovoljno hranjivih tvari za početak klijanja. Kada sadnice otvore svoje listiće, spremne su za presađivanje u teglice s uloškom za uzgoj.

Matej Subotić

5. Jednu kockicu sa sadnicama postavimo u teglicu, nježno ispunimo i prekrijemo kamenom plavcem** kako ne bismo oštetili mlado korijenje.

Matej Subotić

6. Kamen plavac je supstrat čiji porozni sastav zadržava vodu dulje od drugih supstrata za uzgoj. Teglice postavimo u uloške za uzgoj te kroz lijevak za vodu dodamo otopinu vode i gnojiva do oznake maksimalne razine.

RAST BILJKE

Kombinacija gnojiva, vode i svjetlosti pospješuje rast algi koje se mogu pojaviti na površini kamena plavca. Ta pojava je prirodna i nije štetna. I u ovoj fazi se preporučuje minimalno 16 sati dnevnog svjetla. Osim redovnog praćenja razine vode, treba dodavati otopinu gnojiva svakih sedam do deset dana. Supstrat za uzgoj koji se koristi u hidroponskim sustavima ne sadrži nutrijente i zato je dodavanje hrane nužno za rast zdrave biljke.

* Kutija, osim za uzgoj sjemenja koje ćemo poslije presaditi, nudi i uložak za klijanje za uzgoj raznih mladica graha.
** Kamen plavac može se koristiti tri do šest puta. Nakon svake upotrebe treba ga očistiti vrućom vodom kako bi se uklonio organski materijal.

Više na: ikea.com

Foto: Matej Subotić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 09:11