NE PROPUSTITE!

Vaše omiljeno izdanje o divnom svijetu vrtlarenja: D&D Vrt JOŠ SAMO DANAS (petak, 12. srpnja) potražite na kioscima!

Donosimo teme: biljke koje štite od sunca i komaraca, kako uspješno uzgojiti grah, najbolji način konstruiranja prirodne balkonske pregrade...

Za vjernu publiku časopisa D&D VRT, koja s veseljem čeka onaj četvrtak u mjesecu kada stižemo na kioske, ovaj smo put pripremili, kao jednu od glavnih tema, priču o povrću koje je gotovo nezaobilazno u mnogim vrtovima, povrtnjacima i na balkonima. Naravno, pogađate - riječ je o grahu i njegovim sortama. Naši su stručnjaci iznijeli mnogo zanimljivih informacija o povijesti i uzgoju te biljke, a tu će se naći i pokoji tajni savjet koji znaju samo vrsni znalci.

Našim čitateljima pokazat ćemo i čari jednog predivnog mediteranskog vrta na Braču u kojem ptice pjevaju, a nježni cvjetovi bugenvilije podrhtavaju na valovima maestrala. Svi koji imaju vrt, i sami znaju koliko ga je teško ovih dana održati u punom sjaju zbog velikih vrućina koje prže cvijeće i oluja koje ga lome.

KONSTRUKCIJE

U našem novom Vrtu govorimo o još jednoj biljci koja je ovih dana u punom zamahu - bambusu, štoviše o šumi bambusa raznih vrsta. I njegovoj snazi i izdržljivosti. Također, govorimo o bambusu kao prirodnoj pregradi od susjeda. Stručnjak Hrvoje Kovač piše o načinu na koji možete, pomoću konstrukcija i biljaka, napraviti određene barijere koje će svima omogućiti dovoljno prostora da budu tu, pokraj vas, a opet da svi imaju slobodu raditi i živjeti kako žele. Bambus je idealan za takvu situaciju, ali donosimo i druge mogućnosti za uređenje prirodne ograde.

Vodimo vas u jedan od najljepših vrtova na Braču, a donosimo i koje su najpopularnije vrste balkonskog cvijeća

LIJEPE I TRAJNE

Specijalna tema broja su balkonski vrtovi, male oaze mnogih stanova. Od svih biljaka koje na njima možete uzgajati, naša suradnica, urbana vrlarica Andreja Čoh predlaže da počnete s balkonskim cvijećem koje će vas očarati izgledom, ali i nezahtjevnošću prilikom uzgoja. Izdvojili smo najpopularnije vrste idealnog balkonskog cvijeća. I da se zna, svatko može s uspjehom uzgojiti balkonsko ukrasno cvijeće, a mi vam otkrivamo nekoliko osnovnih pravila koja će pomoći da vaše biljke budu lijepe i traju cijelu sezonu. Jeste li, primjerice, znali da lantane vole sunčane pozicije, za razliku od vodenike i fuksije koje će neprestano cvjetati u sjenovitoj poziciji, a pelargonije će svakog početnika iznenaditi svojom žilavošću i izdržljivošću tijekom sušnih razdoblja?

Jeste li znali da ne morate nužno tragati za sredstvima protiv komaraca u trgovinama, nego rješenje možete pronaći u svom vrtu? Saznajte kako i na koji način

Dotaknuli smo se i čestog problema koji ovih dana muči mnoge - kako protiv komaraca?! Pročitajte koje su biljke učinkovite protiv tih malih napasnika te što sve možete pronaći u domaćim i stranim trgovinama kao sredstvo vječne ljetne borbe protiv komaraca.

Nudimo pogled i na jedno divno radno mjesto, urede jedne svjetski nagrađivane data analytics kompanije, na dvije etaže poslovne zgrade u Zagrebu.

Časopis D&D VRT čitajte uz Jutarnji list, u četvrtak (11.7.).

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:35