NE PROPUSTITE!

VAŠE OMILJENO TISKANO ZELENO IZDANJE Časopis D&D VRT na kioscima u četvrtak (12. 9.)

Teme koje možete pročitati su: sve o uzgoju te berbi luka i rajčica, sve o ukrasnim travama, ali i sve o sadnji banana u gradu

Novi broj časopisa D&D VRT, koji će uz Jutarnji list biti na kioscima sljedeći tjedan, točnije u četvrtak 12. 9., donosi cijeli niz sjajnih vrtlarskih tema koje će vas, sigurni smo, zanimati, a one koji još ne uzgajaju svoje namirnice motivirati da razmisle o toj ideji i upuste se u tu divnu avanturu.

Jedna od glavnih tema o kojoj ćete moći čitati u novom broju časopisa D&D VRT je sve o uzgoju luka, nezamjenjive namirnice svake kuhinje. Luk je hrana i lijek koju jednostavno morate imati u svom vrtu, a mi vam donosimo sve što trebate znati o glavnim sortama, pripremi tla, načinima uzgoja, berbi i skladištenju ove namirnice.

ŠALABAHTER

Isto tako, u našem mini fotostripu pogledajte i pročitajte kako brzo i jednostavno isplesti vijenac od luka. Isto tako, u novom broju časopisa D&D VRT pričamo i o ukusnim rajčicama. Kako je trenutno sezona njihova dozrijevanja, pripremili smo vam šalabahter s vrstama rajčica (ima ih zaista puno), a sve u svrhu da ih naučite razlikovati i odabrati najbolju vrstu za sebe i svoje potrebe. No to, naravno, nikako nije sve. U istoj temi učimo vas i kako konzervirati rajčice i tako pripremiti ukusnu zimnicu te kako uspješno prikupiti sjeme za iduću godinu.

Jedna od tema u novom broju su i dekorativne trave, element koji naprosto morate imati u svojem vrtu. Ovo je baš njihovo vrijeme kada cvatu (kasno ljeto i rana jesen). Važno je znati da snažna struktura dekorativnih tj. ukrasnih trava, koja posebice dolazi do izražaja zimi kada suhe stapke nadopunjuju vizuru vrta, i nezahtjevnost u održavanju daje im prednost pred nekim popularnim ukrasnim trajnicama. Iako se mogu koristiti u formalnim vrtovima sa strogim linijama, primjerice uniformno posađene u blokove, ukrasne trave popularnije su kao element prirodnih vrtova gdje se želi postići kultivirani izgled divlje prirode. Donosimo sve što trebate znati o ovoj divnoj vrtnoj temi. Za one sve koji, pak, žele formirati malo drugačiji vrt, tu je jedna vrlo egzotična tema, točnije tema o tome kako uzgojiti bananu na betonu. Vjerujete, moguće je, a mi znamo kako.

Vodimo vas u šarmantnu, ekološku vikendicu u okolici Zagreba, ali i u prekrasnu kuću u Grožnjanu koja ima bajkoviti minijaturni vrt

POPIS RADOVA

Naravno, i u ovom broju zavirili smo u lijepe “zelene” interijere i eksterijere. Tako smo bili u šarmantnoj, ekološkoj vikendici u okolici Zagreba, skulpturalnom vrtu na otoku Braču i vili u Istri koja ima bajkoviti mini vrt.

Donosimo vam i kalendar radova tj. popis radova koje bi bilo poželjno odraditi u rujnu na otvorenom, u vrtu. Novi broj časopisa D&D VRT ne propustite kupiti uz Jutarnji list, samo u četvrtak 12. 9.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:25