U GOSTIMA

VILLA BOTANICA Drvena vila koja krije rascvjetanu interijersku priču

Usred zagorskih brežuljaka naišli smo na kuću koja odiše autohtonošću podneblja,  ali i mirom i spokojem koji samo priroda može pružiti. Izvana i iznutra, u svakom svojem kutku, Villa Botanica opravdava ime koje su joj nadjenuli vlasnici.

Kad biste prolazili zagorskim naseljem Kotarice smještenim u blizini Svetog Križa te ugledali kuću koja je zvijezda ove priče, pomislili biste da se na tom mjestu, okružena raskošnim zelenilom, nalazi već stotinjak godina. Svojom arhitekturom, ali i bojom pa i samim materijalima korištenim pri izgradnji, Villa Botanica zadržala je autohtonost podneblja i to je jedan od razloga zašto nam se toliko svidjela. O njezinom nastanku i uređenju razgovarali smo s Kristinom Petrovečki, jednom od triju kćeri obitelji Petrovečki koja je zajedničkim snagama dizajnirala, ali i u potpunosti uredila eksterijer i interijer ovog šarmantnog zdanja.

- I dok mnogi misle da je zaista stara stotinjak godina, naša Botanica ovdje je tek posljednjih petnaestak - govori nam Kristina otkrivajući kako su se njezini roditelji na kupovinu zemljišta odlučili zbog prekrasnog pogleda koji se s njega pružao. Vidjevši potencijal prostora i imajući jasnu viziju, obitelj Petrovečki danas se sa svakim pravom ponosi svojom drvenom ljepoticom. - Moj tata Mladen ima građevinsko obrazovanje i poprilično iskustvo u tom poslu, stoga je mnogo toga znao i mogao samostalno odraditi.

Pri crtanju projekta pomogao mu je Josip Grden, inženjer građevine, ali i povjesničar umjetnosti, Aleksandar Šandor Pavišić koji je dizajnirao i ručno napravio podrumski dio - otkriva vlasnica dodajući kako su u uređenju interijera sudjelovali svi članovi obitelji, a ponajviše mama Vesna. S vremenom, Kristina je u prostor unijela moderne elemente, suvenire s putovanja, ali i puno bilja i detalja s biljnim motivima i upravo zbog tih "zelenih" elemenata Villa Botanica dobila je ime i pridobila našu pažnju.

Uz prirodne materijale u interijeru, kuća obiluje biljkama, pa tako na terasi nailazimo na raznobojne begonije, hortenzije i oleandre.

Ulaskom u kuću i prolaskom kroz glavna vrata nalazimo se u podrumskom dijelu koji se sastoji od prostora za druženje, kupaonice, vinskog podruma te male smočnice. Krenuvši stepenicama gore, dolazimo u glavni dio kuće i prostoriju otvorenog koncepta koju sačinjavaju dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica. Izlaskom na terasu otvara se divan pogled na vinograde, obližnje brežuljke i pitoreskna mjestašca. Potkrovlje Ville Botanice nudi dvije spavaće sobe, kupaonicu i dnevni boravak te na samom vrhu još jednu sobu sa zasebnom kupaonicom.

Rascvjetanu interijersku priču svojom posteljinom, jastučićima, tepisima, i zavjesama prate i tri spavaonice smještene na katu i u potkrovlju.

Kad govorimo o bojama, cijelom kućom prevladavaju prirodni i topli tonovi poput, primjerice, raznih nijansi smeđe uz koje se učestalo pojavljuju zeleni akcenti, ponajviše u vidu sveprisutnih biljaka. Tako u dnevnom boravku u prizemlju nailazimo na više vrsta philodendrona, ficus benjamine, ali i bršljan, dok potkrovlje osvježavaju drvo života, sobne palme, sanseverije, anthuriumi.

Uz biljnu raznolikost, ljepoti ovog prostora pridonosi i raznolikost kad govorimo o namještaju. - Određeni elementi ručno su rađeni u stolarskoj radionici Damire Petrovečki, neki su kupljeni u popularnim trgovinama namještajem dok sam neke komade pronalazila na buvljacima i sajmovima antikviteta te ih sama restaurirala - pojašnjava Kristina, naglašavajući da je cilj bio postići profinjenu kombinaciju suvremenog i tradicionalnog stila, pa je samim time većina namještaja drvena, no s modernim prizvukom. Kuhinja je, primjerice, u potpunosti izrađena po mjeri u spomenutoj stolarskoj radionici. Posebno su istaknuta licitarska srca smještena u centru svakog elementa, a uz elemente i uređaje opremljena je i vrhunskim pažljivo biranim porculanom. Dobro osmišljen spoj primjetan je na podovima, ali i zidovima.

Naime, pod u prizemlju prekriven je starim crijepom, dok su ostali podovi napravljeni od hrastova drva ili jele, baš kao i zidovi ovog lijepog zdanja. Njih krase umjetnine koje prikazuju tradicionalno okružje, no mjestimično pronalazimo i sasvim suvremene motive poput fotografije holivudske ikone Audrey Hepburn ili pak vintage fotografije svjetskih kozmopolitskih gradova. Zavirivši u spavaće sobe, nailazimo na ljupke prostorije u kojima ukusa, ali i cvjetnih motiva, također ne manjka. Kao najdražu Kristina navodi onu smještenu u najnovije izgrađenom dijelu potkrovlja.

Krevet je pozicioniran ispod krova, a cijela soba odiše posebnošću i romantičnim prizvukom kojem pridonosi posteljina s biljnim uzorkom, ali i lutkice orašara iz radionice zagrebačke umjetnice Jasmine Kosanović. Zamišljena kao en suite, uz nju se nalazi kupaonica te prostrani dnevni boravak. Posebno nas je oduševio boravak u prizemlju koji vrvi ranije spomenutim ukrasnim biljkama te stvara dojam urbane džungle, a i kauč je oplemenjen jastučićima s raznim botaničkim motivima.

POGLED KOJI OSVAJA Izlaskom na terasu otvara se divan pogled na vinograde, obližnje brežuljke i pitoreskna mjesta.

Biljkama i srodnim detaljima željeli smo unijeti djelić prirodnih ljepota koje okružuju Botanicu - pojašnjava Kristina odvodeći nas na terasu koja je zamišljena kao otvoreni prostor za boravak na zraku. Terasa, baš kao i okućnica, dom je mnogim zelenim stanovnicima. U Villi Botanici brinu o ukrasnom grmlju, voćkama i povrtnjaku, pa njihova okućnica svojom raznolikošću podsjeća na privatni botanički vrt. - Prizemnu terasu ukrašavaju razne vrste begonija i hortenzija, dok su na gornjoj i oleanderi. Moja mama Vesna naprosto obožava biljke pa našu kuću, između ostalog, okružuju vinova loza, jasmin, jorgovani, forzicije, tuje, japanske trešnje i dunje, albicije, divlja akacija, mahagonija, ali i calichatusa divnog mirisa - nabraja Kristina mnogobrojne biljne vrste koje ovu kuću čine posebnim i ljupkim mjestom koje će oduševiti sve posjetitelje željne mira, prirode i ljepote.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:49