U GOSTIMA

Vrt perunika pokraj Vrbovca nastao iz čiste ljubavi

U tom predivnom vrtu, u kojem perunike cvjetaju cijele godine jer se prve pojavljuju u veljači, Ljiljana sa svojim suprugom provodi nebrojene sate uređujući gredice

Samo pravi zaljubljenici u peruniku mogu shvatiti moju strast prema tom divnom cvijetu. Kada sam prije 23 godine posadila prvu peruniku, nisam niti bila svjesna koliko će ta biljka obilježiti moj život, puna oduševljenja govori nam Ljiljana Jarec, strastvena vrtlarica u čijem vrtu u Cugovcu pokraj Vrbovca raste ni više, ni manje nego 700 sorti perunika.

Taj predivan vrt za Ljiljanu je puno više od botaničke zanimljivosti, mjesto u kojem se prepušta mašti i odmara od životnih nevolja.

- Ima dana kad mi je teško, no sve to izblijedi kada se posvetim svojim ljubimicama ili, kako ih od milja zovem, svojim čuvaricama. To je cvijet koji razumije mene i ja njih - kaže Ljiljana. Dodaje i to kako je većini nadjenula neka svoja imena, ovisno o tome na što je podsjećaju, poput mladenka ili ciklica zbog boje latica, dok je crvenu posvetila svojoj kćeri Magdaleni.

U tom predivnom vrtu, u kojem perunike cvjetaju cijele godine jer se prve pojavljuju u veljači, Ljiljana sa svojim mužem Zvonkom provodi nebrojene sate uređujući gredice.

- Uzgajanje perunika nije jednostavno jer da biste održali sortu, morate ih svake četiri godine presaditi na novu lokaciju. Tada se kompletno vadi korijen odnosno rizom jer bi u suprotnom potonuo u zemlju, a biljka bi propala - objašnjava. Za gnojenje koristi samo pepeo jer, kako kaže, što je zemlja siromašnija i lošija, to perunike bolje cvjetaju.

- Najviše posla zadaje čišćenje gredica od korova koje se zbog načina na koji raste biljka mora ručno obavljati, a kad imaš 700 sorti primjeraka u vrtu, to i nije mali posao.

Za ovu vrijednu vrtlaricu uređivanje vrta najmanja je briga, a najviše se veseli kada može dodati neku novu sortu svojoj kolekciji u kojoj rastu primjerci iz privatnih vrtova iz cijelog svijeta.

- Tamno plava perunika je došla iz Argentine, ima ih odasvud, iz godine u godinu raste broj. U vrtu raste i nekoliko mojih hibrida koje sam uzgojila iz sjemena - ponosno nam pojašnjava Ljiljana, dodajući kako je pogrešno mišljenje da se križaju putem oprašivača, nego samo iz sjemena. Svoju priču i strast prema perunikama Ljiljana rado dijeli s drugima i svatko tko želi uživo doživjeti čaroliju koju stvara ovo božansko cvijeće dobro došao je u vrt perunika obitelji Jarec.

Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:15