GUŠTI NA OTVORENOM

Vrtna zabava uz najbolje ljetne koktele

Vrijeme je proslava na otvorenom pa smo zato organizirali nezaboravnu feštu u D&D zelenoj oazi na zagrebačkim Ravnicama. Napravili smo nekoliko ukusnih  ljetnih napitaka (donosimo i recepte), a sastojke za njih pronašli smo u svojem vrtu

Vruće ljepljivo ljeto stiglo je u grad i vrijeme je za vrtnu zabavu, proslavu naše prve vrtlarske sezone. Ljeto je sezona godišnjih odmora i opuštanja, što jednako vrijedi i za vrtlare i vrtlarice koji se u vrtu u ovo doba godine više bave berbom sočnih plodova, a manje vrtlarskim poslovima.

To je period kada u vrtu vlada prava džungla, tikvice su okupirale pola vrta, a aromatično bilje izraslo je u bujne mirisne grmove, dok suncokreti ponosno stoje visoki i žuti. Sada konačno možemo na kraju dana, kada popusti ljetna vrućina, bezbrižno ljenčariti u ležaljci s osvježavajućim napitkom u ruci, uživajući u ljepoti prirode koja nas okružuje. Meditativno stanje uma inspiriralo nas je da za našu vrtnu zabavu kreiramo koktele čije smo glavne sastojke ubrali u vrtu.

Naš savjet je da zavirite u svoju povrtnu gredicu jer se od plodovitog voća, kao što su lubenica, rajčica ili krastavac, može kreirati zanimljiva pića.

Koje biljke koristiti za vrtne koktele?

Popis biljaka koje se mogu koristiti u izradi koktela prilično je dugačak, a osim onih uobičajenih, poput mente, ružmarina ili kadulje, na njemu se mogu naći i biljke čije djelovanje može imati opasne posljedice po naše zdravlje.

Jedan od čestih sastojaka u koktelima su biljni likeri (Bitteri) napravljeni od aromatičnog bilja poput crnog pelina i korijena encijana koji u velikim dozama mogu biti toksični i izazvati neugodne grčeve.

Dok kinin, ključni sastojak tonik sirupa, može u prevelikim količinama izazvati trovanje pa se na zapadnim tržištima doza ograničava na 82 miligrama, za marihuanu smo prilično sigurni da nas neće otrovati, ali može snažno "lupiti" u glavu, kao i po džepu, s obzirom na to da je uzgajanje i korištenje te biljke u našim krajevima ilegalno.

Uz kamilicu jedan od najpopularnijih cvjetnih sastojaka koktela, bazga se uglavnom koristi za likere i sirupe. Osjetljivi sastojak su bobice bazge, koje moraju biti potpuno zrele jer u protivnom mogu sadržavati toksične cijanogenične glikozide.

Zato smo se za našu vrtnu zabavu držali provjerenih sastojaka za kreiranje maštovitih ljetnih koktela s određenim twistom. Zavirili smo u našu začinsku i povrtnu gredicu i izabrali biljke koje će se savršeno uklopiti u naše koktele.

Začinske biljke za šarena i ukusna pića
1. Zubobiljka - buzz button (Acmella oleracea)

Egzotična biljka iz Južne Amerike čiji se cvijet u narodnoj medicini koristi u liječenju zubobolje. Kada se prožvače, stvara neobičnu senzaciju u ustima koja utrnu i poveća se lučenje pljuvačke učinak koji traje desetak minuta. Zbog svojeg djelovanja cvjetovi su popularni u gastronomiji, kao i kod koktel majstora koji je vrlo rado sljubljuju s tekilom. Kod nas se uzgaja kao jednogodišnja biljka, nije zahtjevna, no osjetljiva je na mraz. Riječ je o biljci grmolikog oblika tamnozelenih listova s cvjetovima karakterističnog izgleda crveno žute boje koji u sebi sadrže kemijski spoj spilantol koji ima analgetsko djelovanje, zbog čega se koristi u liječenju zubobolje.

2. Lavanda

Prekrasna mirisna trajnica našoj začinskoj gredici daje mediteranski štih te privlači mnogobrojne kukce oprašivače, leptire, bumbare i pčele. Naviknuta je rasti u skromnim uvjetima na osunčanom i prozračnom položaju uz blagi nagib tla. Za dobivanje produktivnih grmova s mnogo cvjetova važno je pravilno orezivanje biljaka. Prve godine sadnice treba porezati na visinu 8 - 10 cm kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. Zatim se svake sljedeće godine šiša dva puta godišnje, odmah nakon cvatnje i drugo podrezivanje vrši se najesen ili u proljeće pred vegetaciju. Pravilo je da se pri orezivanju ne dira u staro drvo - u suprotnom ono neće više puštati mladice.

3. Timijan (Thymus vulgaris)

Grmolika trajnica intenzivnog mirisa i neizostavna začinska biljka u kulinarstvu. Jednostavna prekrivačica tla koja će izdržati svaki oblik zanemarivanja, pod uvjetom da je posadimo na dobro propusno tlo. Timijan treba brati vrlo pažljivo kako bi se eterično ulje sačuvalo, najbolje za vrijeme toplog i sunčanog vremena, oko podne, kad nema više rose i kad sadrži najviše eteričnog ulja.

4. Mentha (Mentha piperita)

Jedna od najomiljenijih biljaka svijeta koja raste u gotovo svakom vrtu. To je aromatična biljka ljekovitih svojstava koja ima "brze i hitre noge", što znači da se brzo širi po vrtu i izvan njega. Voli bogata humusna tla s dosta vlage na polusjenovitim pozicijama te kao i većina biljaka iz porodice usnatica ima četverobridnu stabljiku koja naraste 30 - 80 cm. Grm je intenzivno tamnozelene boje, a cvate ružičastim cvjetovima od lipnja do kolovoza.

Uz kamilicu, jedan od najpopularnijih cvjetnih sastojaka koktela je bazga koja se uglavnom koristi za likere i sirupe. No, oprezno s bobicama bazge ako nisu zrele, jer mogu biti toksične i vrlo opasne za vaše zdravlje

Čarolija iz vlastitog povrtnjaka

Nezaobilazan sastojak ljetnih koktela zasigurno je i citrusno voće poput limuna i limete koji svojom kiselom notom dodatno osvježavaju piće.

Ovdje treba pripaziti da se koriste samo nešpricani organski citrusi jer kako se kora zakonski ne smatra hranom, citrusi se izdašno špricaju pesticidima, premazuju voskom, a neki proizvođači ih i boje.

U potrazi za inspiracijom savjetujemo vas da zavirite i u povrtnu gredicu jer se od plodovitog povrća kao što je lubenica, rajčica ili krastavac mogu kreirati zanimljivi i ukusni kokteli za tople ljetne noći.

Kako napraviti dobar koktel?

Prije nego što se bacimo na posao potrebno je unaprijed pripremiti sve sastojke, kao i posude i čaše u kojima ćemo praviti koktele. Važno je naglasiti da se kokteli mogu napraviti u alkoholnoj ili bezalkoholnoj varijanti, ovisno što preferirate. Također za izradu većine koktela potrebno je koristiti biljni sirup od začinskih biljaka koji se može napraviti u kućnoj radinosti ili kupiti već napravljen. Mi smo se odlučili za prvu varijantu jer je proces vrlo jednostavan i gotov samo u desetak minuta.

Izrada biljnog sirupa od začinskog bilja

Za izradu sirupa potrebno je u posudu staviti šećer i vodu te zagrijavati sve dok se šećer u potpunosti ne otopi. Zatim se u tekućinu stavlja začinska biljka i pet minuta kuha na laganoj vatri. Sirup se pusti da se ohladi, procijedi i stavi u staklenu bočicu.

Šejker ili čaša

Ako se prvi put susrećete s koktelima, najvjerojatnije će vam se zavrtjeti u glavi od količine pribora koji se koristi pri njihovoj izradi. Ne brinite, većinu možete zamijeniti maštovitom primjenom kuhinjskog pribora, a mi smo se pobrinuli da su naši kokteli upravo takvi. Primjerice, umjesto čaša poslužili smo se staklenkama za zimnicu različitih veličina, a led smo u nedostatku drobilice za led usitnili u kuhinjskoj krpi služeći se batom za meso. Ipak, važno je naglasiti da se prema načinu pripreme kokteli dijele na one koji se miješaju u barskoj čaši, zatim na koktele koji se rade u šejkeru i na kraju one koji se kreiraju točenjem u čaši u kojoj se poslužuju. Šejker je posuda za mućkanje koktela u koji se pored pića dodaje led i ostali odgovarajući sastojci.

Postoje tri vrste šejkera, a mi smo se koristili koblerom koji se sastoji od tri metalna dijela, i to osnove, poklopca s cjediljkom koja odvaja led i koštice voća te kapice koja može poslužiti kao mjera.

Kokteli se najčešće sastoje od:

1. baze ili osnove koktela (viski, votka, džin, rum, tekila)

2. sekundarnog pića (sokovi, likeri, aromatizirano vino, mineralna voda)

3. dekoracije (voće, biljke, šećer, sol, slamčice)

Recept za pet: 5 naj koktela za vrtnu zabavu

1. KOKTEL OD LUBENICE I KRASTAVCA

• 1 dl gina

• 2 kriške krastavca

• 1 dl soka od lubenice ili kriška • 0,3 dl šećernog sirupa • sol • 1 dl mineralne vode

• 0,5 dl soka od limete

• krastavac za ukras

U šejker stavite sok od lubenice, krastavac, gin, šećerni sirup, sol, sok od limete i tresti žustro 30 sekundi. Staviti u čašu, dodati mineralnu i krastavac za ukras.

2. KOKTEL OD CHERRY RAJČICE

• kriška limete

• ukras za obrub čaše

• 6 rajčica cherry

prepolovljenih

• 3 lista korijandra

• 1 kriška naranče

• 0,3 dl tekile

Prije nego što krenete s izradom koktela rub čaše ukrasite mješavinom soli i origana. Rub čaše se premaže kriškom limete kako bi se sol primila za nju. Zatim u čašu stavite prepolovljene cherry rajčice, listove korijandera, limetu i naranču, zdrobite i promiješajte, napunite ledom i dodajte tekilu.

3. KOKTEL BUZZ BUTTON I TEKILA

• 0,6 dl tekile ili manje

• 0,3 dl sirupa od đumbira

• sok od limete

• 2 cvijeta zubobiljke buzz button (možete ih nabaviti u OPG-u Anto Jurić)

• kriška limete

SIRUP OD ĐUMBIRA:

• 1 velika šalica oguljenog podanka đumbira narezanog na kriške

• 2 šalice šećera 2 šalice vode

• sok 1 limete

Vrlo neobičan koktel koji će sigurno iznenaditi svakoga tko ga kuša. Prije nego što se uzme gutljaj pića, cvijet zubobiljke se prožvače, stvarajući neobičnu senzaciju u ustima koja utrnu i poveća se lučenje pljuvačke. U čašu stavimo led, tekilu, sirup od đumbira i sok od limete. Ukrasimo kriškom limete i stavimo cvijet.

SIRUP OD ĐUMBIRA:

Đumbir, šećer i vodu stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte 15 - 20 minuta i potom ostavite da se sirup dobro ohladi. U ohlađeni sirup dodajte sok limete. Procijedite kroz gazu i ulijte u sterilnu bocu.

4. KOKTEL OD TIMIJANA I DŽINA

• 2 čajne žličice sirupa od timijana

• sok od limuna

• 0,1 dl džina

• par cvjetova

maćuhice

• kora od limuna

U čašu promiješati sve sastojke, dodati led i ukrasiti maćuhicom i limunom.

5. MOJITO s okusom lavande (za 4 komada)

• 1 limeta

• par svježih listova mente

• 1 dl mineralne vode

• 1 mjera bijelog ruma

• 2 čajne žličice sirupa od lavande

• mrvljeni led

SIRUP OD LAVANDE

• 1 šalica šećera

• 1 šalica vode

• 1/4 šalica cvijeta lavande

U čašu stavite listove mente, pola limete razrezane na četvrtine, sirup od lavande i zatim dobro zdrobite kako bi biljke pustile svoja esencijalna ulja. Dodajte mrvljeni led, bijeli rum i mineralnu vodu. Ukrasite čašu listićima lavande.

Trikovi koje vrijedi znati

Priznajemo, izrada koktela je prava umjetnost, s čime će se svatko složiti tko je imao iskustvo gledanja koktel majstora na djelu, dok kao čarolijom i kojim žonglerskim trikom pretvara obične sastojke u virtuozna pića neobičnog i zanimljivog okusa. Jednom riječju, neponovljivo. Iako vas ne možemo naučiti vatrenoj predstavi, postoji nekoliko trikova koji se mogu jednostavno i brzo usvojiti, a koji će dodati novi nivo ljetnim koktelima.

1. Koristite kocke leda s biljem. U posudu s ledom dodajte listiće mente ili komadiće citrusa. Jestivo cvijeće također će učiniti trik koristite maćuhice, različak ili borač, pa čak i sušene cvjetove kamilice.

2. Jestivi štapići. Na štapić od roštilja ili na grančicu ružmarina ili timijana stavite bobičasto voće poput borovnica, malina ili kupina. Šeri rajčice na štapiću od komorača u našem koktelu bile su poseban hit.

3. Dekoracija od kore citrusa. Nožem se lagano zareže kora limuna, naranče ili limete prije guljenja tako da se napravi uzorak koji će lijepo izgledati, a i pustit će ulje koje će dodatno začiniti piće.

4. Izradite vlastite slamke za koktele kako biste izbjegli plastične slamke koje se ne mogu reciklirati.

5. Ukrasite rubove čaša mješavinom soli i začinskih biljaka, izvrsna kombinacija za koktele s rajčicom. Za pića kao što je margarita u sol možete dodati naribanu koricu limete ili limuna.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Zahvala zrinjevcu i OPG-u Anto Jurić na posuđenom bilju i rekvizitima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 18:31