Najbolji zimski “grijači”

Začini koje u jela dodajemo u malim količinama, a ubrzavaju metabolizam

Ljute papričice su najbolji zimski “grijači” 

Naša suradnica, poznata gastro novinarka Mateja Domitrović, u ovom članku otkriva kojim namirnicama se možete dobro ugrijati, nabildati imunitet, poboljšati cirkulaciju i ne biti tromi i uspravani. PLUS Donosimo i genijalan recept s kojim ćete osvojiti srca i nepca dragih osoba za koje ga pripremite

Zima je nekako rezervirana za jači i masniji jelovnik, no zimska hrana ne mora nužno biti teška niti mora podrazumijevati koji kilogram viška. I zimi se može biti u dobroj formi, zdravog tijela i duha uz pravilan i pametan stav prema prehrani. Hladnoća nas tako prirodno tjera da se ugrijemo, a grijati se možemo i iznutra namirnicama koje će nas i utopliti i nabildati nam imunitet, poboljšati cirkulaciju i pokrenuti nas da ne budemo tromi i uspavani. A sve to u malim dozama jer među najjačim “grijačima” su začini koje u jela dodajemo u malim količinama, tek prstohvat ili dva, pola, jednu ili dvije žličice, kako tko voli i kako koji recept to zahtijeva. U prvom redu sve što je ljuto ili ljutkasto dići će temperaturu, ali i pospješiti probavu i djelovati protuupalno jer tvari koje pojedinim namirnicama daju obilježje ljutine ubrzavaju metabolizam, čime se sagorijevaju masti, a samim time nam postaje toplije. Dakle, imamo tri u jedan, a kad se još uzme u obzir i sam okus hrane, dobije se i užitak i zdravlje.

Zagreb, 130119.
Zimska jelo s spinatom i zacinima pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Pa počnimo s ljutim papričicama koje u sebi sadrže kapsaicin, a on je taj koji radi sve ono prije opisano. Ovi podizači temperature mogu se dodati u apsolutno sve, čak i u deserte, pogotovo one čokoladne, a odlični su i u kombinaciji s voćem. Izrežite svježi ananas na ploške, pokapajte ga medom ili agavinim sirupom, ako imate mente nabacite par listića i pospite sve čilijem. Papričice u jela možete dodati svježe ili suhe, sjeckane, tucane, grubo ili fino mljevene u umake, marinade, variva, gulaše, čobance, paprikaše, juhe, salate, s njima možete zamijesiti tjesteninu ili kruh ili jednostavno završiti dan šalicom kakaa s malo mljevenog čilija ili se nagraditi ljutkastim čokoladnim mousseom. Kao i kapsaicin, tako djeluje i piperin kojega ima u papru, ali i gingerol iz đumbira i alicin iz češnjaka, a svaka od ovih namirnica trebala bi biti dio barem jednog dnevnog obroka.

Zagreb, 130119.
Zimska jelo s spinatom i zacinima pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Papričice u jela možete dodati svježe ili suhe, sjeckane, tucane, grubo ili fino mljevene u umake, marinade, variva, gulaše, juhe, salate...

Naravno da svi ne vole papreno i ljuto, niti možda vole okus češnjaka ili primjerice đumbira, no svi oni uz malo truda i mašte mogu biti potpuno nevidljivi u pojedinoj hrani, a da pritom odrade sve ono dobro za naše zdravlje. Uz to, kad kuhate, eksperimentirajte, dodavajte po malo, isprobavajte i nastavite s igrom jer to vaše malo kulinarsko istraživanje može dovesti do nekih novih recepata koji bi mogli biti vaš ponos i dika. Ne sipajte odjednom sve i svašta jer nije bit da se sve na prvu “sprži”, ne valja ni pretjerivati, samo odmjereno, ali hrabro. I nikad ne zaboravite; bez pravilne prehrane lijek ne pomaže, uz pravilnu prehranu lijek nije potreban.

Zagreb, 130119.
Zimska jelo s spinatom i zacinima pripremila je Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Recept za pet
Slanutak s čilijem u kokosovu mlijeku
  • 400 g kuhanog slanutka
  • 1 luk • 1 konzerva pelata ili nasjeckane rajčice
  • 1 konzerva kokosova mlijeka
  • 1 žličica mljevenog češnjaka
  • 1/2 žličice harisse
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1 žličica kurkume
  • sol • papar
  • dvije šake svježeg špinata
  • kokosovo ulje
  • jasmin ili basmati riža

Na kokosovu ulju zažutiti na ploške narezan luk, dodati harissu, kurkumu i kratko popržiti. Dodati nasjeckanu rajčicu i kuhati na laganoj vatri da ispari tekućina od rajčice. Ocijediti kuhani slanutak, a u posudi razmutiti kokosovo mlijeko da se dobije glatka tekućina bez grudica. Kad se umak od rajčica malo zgusnuo dodati slanutak, kokosovo mlijeko i sve ostale začine te ostaviti još kratko na laganoj vatri da se svi okusi prožmu. Špinat dodati tek kada je jelo kuhano, on će povenuti od topline jela, nije ga potrebno prethodno termički obrađivati. Poslužiti s kuhanom rižom, a jelo pri posluživanju možete dodatno zaljutiti čilijem.

Foto: Berislava Picek/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:33