URADI SAM

Mali začinski vrt u kuhinji

Doznajte kako napraviti mali začinski vrt u kuhinji

Pa, zašto ne biste napravili mali začinski vrt u svojoj kuhinji kako biste cijele godine imali svoju oazu svježih vitamina i minerala za dodatke salatama i juhicama? Što posaditi i kako razlikovati bilje predlaže vrtlar Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu.

Potreban materijal: keramički lončići, mali crijepovi za drenažu, pijesak, supstrat (zemlja za cvijeće), škare, nožić, začinsko bilje

Ideje što posaditi: Origano – Origanum vulgare, Ružmarin – Rosmarinus officinalis, Kadulja – Salvia officinalis, Majčina dušica – Thymus vulgaris, Bosiljak – Ocimum basilicum, Menta – Mentha piperita L, Peršin – Petroselinum crispum, Celer – Apium graveolens, Čili – Capsicum frutescens var, Vlasac – Allium schoenoprasum

1. Posadite biljku

Na dno keramičkog lončića stavimo male crepove ili kamenčiće za drenažu, a zatim sloj pijeska, otprilike 1-2 cm, kako bismo omogućili otjecanje suvišne vode. Na to stavimo supstrat i biljku oko koje dobro utisnemo zemlju i obilno zalijemo.

2. Ukrasite lončić

Ako želite, možete lončić dodatno ukrasiti, primjerice komadićem jutene vreće. Možete i olakšati snalaženje svojim ukućanima ako na lončiću označite o kojoj se biljci radi.

3. Osušite začinsko bilje

Da biste zaokružili priču sa začinima, nemojte zaboraviti na onaj fini zimski grah koji ne može proći bez listića lovora i ljute papričice koja će vas ugrijati u hladnim danima. Kao i cvjetove lavande, koje možete iskoristiti za čaj. Stoga savjetujem da uberete listiće lovora, cvjetove lavande i ljute papričice u svojim vrtovima, posebno mislim na naše sugrađane u primorskim dijelovima Lijepe naše, kojima je to dostupnije. Uzmite konac za šivanje ili najlonsku nit ("flaks"), koja se koristi za ribarenje, i napravite vjenčiće tako da navedete listiće lovora ili papričica na nit

4. Finalna slika

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 03:27