JAVNA POLITIKA

Zelena revolucija zagađenog Pariza

Na tone voća i povrća uz poticaj se uzgaja na krovovima i u podrumima metropole

Bilo je onih koji su odmahivali rukom na planove i obećanja koje je kandidatkinja za gradonačelnicu Pariza, socijalistica Anne Hidalgo, iznosila u izbornoj kampanji 2014. godine – planove koji su se odnosili na ekološke inovacije, ozelenjavanje grada i poticanje urbane poljoprivrede na površinama unutar ove svjetske metropole.

No više je, na sreću, bilo onih koji su kćer španjolskog useljenika pristiglog iz Andaluzije shvatili ozbiljno – i izabrali je za gradonačelnicu Pariza, kao prvu ženu koja se našla na toj poziciji. Danas se može reći da obećanja Anne Hidalgo nipošto nisu bila "prodavanje magle", da im cilj nije bio pokupiti "zelene" glasove, a poslije zaboraviti na lijepu zelenu priču.

Uvođenje ekološkog reda

Dapače, uprava Anne Hidalgo pokrenula je više kampanja i donijela niz mjera i projekata koji su u grad imali uvesti "ekološkog reda". Mudar potez bio je okružiti se sposobnim suradnicima; "zelene" projekte dala je u ruke svojoj – vrlo poduzetnoj, kako se pokazalo – zamjenici Penelope Komites u čijem su resoru svi parkovi i drugi zeleni prostori u gradu.

Gradonačelnica Hidalgo pozabavila se problemom zagađenja zraka i pod parolom "Pariz diše" 2016. godine uvela mjere za smanjenje broja automobila u gradu; iste godine njezina je uprava pokrenula projekt "Parisculteurs" ("Pariški poljoprivrednici") s ciljem da se sto hektara gradskih krovova i zidova do 2020. godine pokrije zelenilom, s tim što bi trećina rečene površine bila namijenjena urbanoj poljoprivredi. Odaziv poduzetnih Parižana bio je iznimno dobar: grad je dosad odobrio 74 razvojna projekta; procjena je da se u okviru tih projekata za potrebe Parižana proizvodi više od 500 tona voća i povrća.

Mnogi gradovi širom svijeta zatražili su da im Parižani predstave njihov pristup ozelenjavanju i urbanom "farmingu" (vrtlarenju).

Farma na zgradi

Jedan od primjera ove zelene kampanje je farma La Chambeaudie, razvojni poljoprivredni projekt "Aéromate" i jedan od prvih projekata pokrenutih u okviru kampanje "Parisculteurs".

Farma od oko petsto četvornih metara smještena je na vrhu zgrade medicinskog centra u vlasništvu tvrtke Paris Metro. Uz poseban sustav uzgoja biljaka koji ne ovisi o postojanju zemljana tla, na krovu se uzgaja više od 40 biljaka koje se prodaju pariškim restoranima i trgovinama. Ambicioznom razvojnom projektu "Aéromate" odobreno je i drugo "polje" na zgradi ("rooftop") nekretninske korporacije "Tishman Speyer" u središtu Pariza, a namjera im je uzgojne površine urediti i na krovu Škole primijenjene umjetnosti Duperré.

Parižani su, kako se čini, oduševljeni projektima ozelenjivanja grada, smatrajući urbanu poljoprivredu pravom prilikom za Pariz. Prava je to prilika, međutim, i za radna mjesta – "Parisculteurs" stvorio ih je 120, s punim radnim vremenom.

"Prije tri godine smijali su se mome planu" – rekla je za CNN zamjenica gradonačelnice Penelope Komites, "a danas, evo, građani doista proizvode hranu na krovovima i podrumima".

Endivija iz podruma

Prošloga tjedna, naime, gradonačelnica Hidalgo otvorila je prvu parišku urbanu farmu smještenu – u podrumu, u naselju La Sablière. Na oko 3500 četvornih metara cilj je, uz deset zaposlenih radnika, godišnje proizvesti 150 tona endivije i 40 tona šampinjona, certificiranih oznakom bioproizvodnje i namijenjenih potrebama Parižana.

Ozelenjavanje Pariza donosi višestruke koristi, od onih krovnih - očuvanja bioraznolikosti i suzbijanja efekata klimatskih promjena, od čega će svi profitirati, do mogućnosti da nabavljaju organsku hranu čiji je uzgoj "na kućnom pragu" eliminirao troškove transporta, emisije ugljikova dioksida koje transport generira...

Nedaleko od Eiffelova tornja je farma graška

Na dvadesetak minuta vožnje od Eiffelova tornja, uz stanicu metroa Porte de Clignancourt, smještena je najveća urbana farma u gradu koju je formirao La Recyclerie još 2014., prije nego što je gradski projekt "Parisculteurs" uopće pokrenut. Na tisuću "kvadrata" uzgaja se više od 150 različitih biljaka, od graška do krumpira; sve što se proizvede koristi se u kafeu smještenom usred farme, uokolo kojega kruže kokoši jedući ostatke, dok se guske goste puževima s povrća, donosi CNN.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:46