I VI MOŽETE POMOĆI

Želite spasiti pčele? Posadite suncokrete u svome vrtu

Posadite suncokrete u vlastitom vrtu i sami pridonesite sprječavanju izumiranja pčela!

Posljednja istraživanja pokazala su uistinu porazne rezultate - svijetu polako prijeti izumiranje pčela. Naime, bez pčela nema oprašivanja, nema života, nema ni nas. Pčele su jedni od insekata koji čine čak 90 posto oprašivanja, dok tek 10 posto cvjetnica oprašuje vjetar. No, kako spriječiti izumiranje pčela i spasiti ih? I vi možete sudjelovati i (barem malo) pomoći. Rješenje ovog problema krije se u sadnji suncokreta - predivnih cvjetova koje nije nimalo teško uzgajati u vrtu, a privlače pčele.

Kako bismo vas potaknuli na njihovu sadnju i uzgoj, donosimo vam sve što vas je ikad zanimalo o divnim suncokretima.

Suncokret je porijeklom iz Amerike, točnije Meksika i Perua. U prosjeku naraste do 60 centimetara, ali to uvelike ovisi o načinu uzgoja i uvjetima u kojima cvate. Za uzgoj ovom vrtom cvijetu u vrtu ne treba mnogo - temperatura od 20 do 25 stupnjeva Celzijusa i mnogo vode. Da, s obzirom na to iz kojeg mjesta na svijetu potječe, logično je da je suncokret naviknut na vlagu. Ipak, zahvaljujući velikoj otpornosti i jakom korijenu, suncokreti mogu izdržati i velike suše.

Što se tiče samog tla za uzgoj, suncokreti će najbolje uspijevati u dubokoj, plodnoj zemlji slabije kiselosti. Ako je tlo kvalitetno, suncokret se eventualno može prilagoditi i zemlji neutralne kiselosti.

Za uspješan rast i razvoj ove predivne biljke potrebno joj je mnogo prirodnog svjetla, a to joj možete osigurati pravilnim sklopom i rasporedom u vrtu.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:03