Marica vrtlarica savjetuje

Znate li koje povrće i cvijeće možete već posaditi u svom vrtu ili na balkonu?

Ako imate visibabe, sad je vrijeme da ih razmnožite. Dobro je vrijeme i za sadnju ruža. Naravno, to nije sve. Evo kojih 15 akcija za sada predlaže naša stručnjakinja Marija Martinović

Nakon svih najava snijega i minusa, veljača nas je okupala suncem i toplinom koje mami u vrt i povrtnjak. Za neke stvari, zapravo, zadnji je čas. Ne još za sadnju sveg cvijeća i povrća, ali svakako da za ozbiljne pripreme tla. Što trebamo učiniti tijekom ovih lijepih dana kako bi naš vrt spreman dočekao doba sadnje?

Evo što savjetuje naša stručnjakinja Marija Martinović (www.maricavrtlarica.com)!

U CVJETNJAKU
1. Vrijeme je za orezivanje glicinije. Do kraja mjeseca, prije nego što počne s pupanjem, orežite i klematis. Vrijeme je i za orezivanje ukrasnih trava. Orežite ih prije početka rasta, i to samo nekoliko centimetara od zemlje.


2. Ako imate visibaba, a želite ih sljedećeg proljeća imati još više, nakon cvatnje grmove iskopajte i podijelite.

Ako tlo nije smrznuto, a imali ste namjeru premjestiti listopadno drveće ili grmlje, sada je pravo vrijeme da to učinite. Pravo je vrijeme i za sadnju novih ruža.


U POVRTNJAKU
3. Iako je veljača vrlo varljiva, posla oko povrtnjaka uvijek ima. Ako uzgajate vlastiti krumpir, vrijeme je za naklijavanje gomolja za sadnju. Gomolje koji na sebi imaju 2 do 3 oka, posložite u posude ili kutije od jaja te ih postavite na svijetlo i hladno mjesto. Želite li uzgojiti vlastiti krumpir, a nemate vrt, razmislite o uzgoju u teglama na balkonu.

4. Iako je još rano za sjetvu, neke je biljke zbog duge vegetacije poželjno sijati što ranije. Tako možete početi sa sjetvom poriluka, luka i celera, ali i patlidžana i paprika.


5. Ako se vaš vrt nalazi u hladnijem podneblju gdje se vlaga u tlu zadržava dulje nego inače, a želite ranije početi vrtlarsku sezonu, razmislite o podizanju uzdignutih gredica. U njima će se tlo brže zagrijavati, a samim time biti i manje vlažno.


6. Zbog varljivog vremena ovaj mjesec glavna radnja u povrtnjaku je čišćenje korova, ali i priprema za novu sezonu. Ta priprema odnosi se na gnojenje i kompostiranje.

U VOĆNJAKU
7. Idealno je vrijeme za orezivanje bobičastog voća poput ribiza, malina i kupina, ali i za sadnju novih.


8. Orežite voćke jabuka i kruški dok su još u zimskom mirovanju. Ne zaboravite orezana mjesta zaštititi voćarskim voskom. Tlo oko voćaka dobro je pognojiti zrelim stajskim gnojivom ili jednostavno nanijeti debeli sloj komposta.

U STAKLENIKU
9. Nemojte doći u iskušenje pa prerano početi sjetvu povrća i cvijeća. Zbog premalo svjetla biljke tada postaju izdužene i vrlo osjetljive. Kasnijom sjetvom, odnosno onom u ožujku i travnju, biljke će nadoknaditi “zaostatak” i rast će jednako brzo kao i one posijane u veljači, ali puno zdravije.

10. Za raniju berbu boba i graška dobro je načiniti nekoliko presadnica u stakleniku. Prije sjetve, kako biste ubrzali klijavost, sjeme namočite u vodi preko noći te ga sutradan posijte u za to pripremljene posude.


A ŠTO JE S TRAVNJAKOM?


11. S dolaskom proljeća valja polako pripremati i travnjak za sezonu. Razmislite o uređenju rubova travnjaka koje će dati uredan izgled, ali i olakšati kasnije održavanje.

OSTALI POSLOVI NA OKUĆNICI


12. Orežite listopadne živice prije nego što se ptice počnu gnijezditi u njima. Puzavce poput bršljana sad slobodno orežite ako smetaju prozorima, olucima ili površinama krova.

13. Idealno je vrijeme za okretanje kompostne hrpe, a ako u kompost dodajete orezane grane voćaka i živice, usitnite ih kako bi se što brže razgradile. Ako vam kompostarnik narušava sliku vrta, razmislite o sadnji neke od penjačica poput klematisa ili dragoljuba tik uz njega. Vrlo će brzo od neugledne slike stvoriti zelenilo puno cvjetova.
14. Prazne glinene posude operite vrućom vodom i blagim deterdžentom te time uklonite prljavštinu i moguće bolesti.

15. Zbog prevrtljivog vremena veljača zna biti vrlo hladan mjesec, pa prema potrebi sjemenkama napunite hranilice za ptice, a one će vam zauzvrat vrt čuvati od štetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:55