U GOSTIMA

205 kvadrata potpune sreće u Balama

Detaljna adaptacija lijepe istarske kuće iz 1850. Maja i Tomislav Dujmić pričaju nam kako su obnovili objekt, a potom ga uredili u kombinaciji suvremenog i industrijskog stila s akcentom lokalne tradicije

- Radila se adaptacija kuće koja datira još iz 1850. godine. Prvi cilj je bio zadržati postojeće kameno stubište i po njemu je rađen cijeli projekt, da bi sa započetim prvim radovima odmah zaključili da se stepenište mora iznova napraviti i postojeće smo ipak uspjeli zadržati te smo ga prenijeli u dvorište kod bazena. Osim stepenica cilj je bio zadržati se unutar postojećih gabarita kuće i oformiti raspored u kojem će prvenstveno biti prostrane spavaće sobe - pričaju nam Maja i Tomislav Dujmić, vlasnici divne kuće od 205 četvornih metara u Istri, točnije u Balama.

Kako bi sve bilo odrađeno profesionalno, vlasnici nisu htjeli ništa prepustiti slučaju. Tako je na obnovi radio niz stručnjaka, projektant je Dino Vodopija iz tvrtke I INVEST, a kuću su zajedničkim snagama uredili bračni par Dujmić uz suradnju izvođača radova Lutvije Murića, dizajnera Borisa Ružića i akademskog umjetnika Nasera Hamze.

- Što se tiče interijera, željeli smo zadržati što je moguće više elemenata same istarske kuće, što više stvari koje smo pronašli u kući da iskoristimo u uređenju same kuće, te da to sve uskladimo s modernim izričajem uz kombinaciji industrijskog stila.

UKLESANA IMENA

Tako smo zadržali formu prozorskih okvira u kombinaciji s modernom antracit bojom. Zadržali smo sališ (kameni pod) koji se nalazio u dnevnom boravku, te smo ga prenijeli u prednji dio dvorišta i na cisternu. Zadržali smo i cisternu koja je prije služila za prikupljanje kišnice i u potpunosti obnovili kamene poklopnice tako da smo zadržali izgled kakav je otprije bio. Na samom zvonu na cisterni su otprije bila uklesana imena vlasnika kuće a koje datira iz 1899. godine, te smo nakon obnove kuće i sami dali uklesati naše inicijale i 2018. godinu kao godinu adaptacije. Kod rada novog krova htjeli smo, pak, zadržati postojeće kupa kanalice koje bi dale prema van vizual kući dok od ispod tih kanalica smo koristili u potpunosti novi krovni crijep. U potpunosti smo uklonili bršljan sa zidina koje omeđuju samu kuću tako da sada ni nacrtan bršljan ne mogu vidjeti - detaljno pričaju vlasnici i objašnjavaju nam kako se kuća prostire na tri etaže.

U prizemlju se nalazi kuhinja, dnevni boravak i mali toalet. Na prvom katu je master soba s odvojenim izlazom na terasu, te još jedna spavaća soba. Na drugom katu su još dvije spavaće sobe i spremište. Svaka soba ima svoju kupaonicu. Vanjski dio čini dvorište s bazenom i s još jednom kućom koja nije u potpunosti obnovljena.

Svaka prostorija u kući, naglašavaju vlasnici, je specifična svoj način. Tako je primjerice kuhinja dugačka 5 metara i veoma je prostrana. Ono što nju čini zanimljivom je kuhinjski stol koji smo pronašli u kući i koji je nakon svoje rekonstrukcije ponovno pronašao mjesto za upotrebu. Sama kuhinja ima komunikaciju s dnevnim boravkom koji kao i kuhinja ima izlaze prema dvjema terasama.

- Zanimljiva je i master soba na prvom katu koja ima nasred prostorije dizajnersku kadu dok u samoj kupaonici od navedene sobe se nalazi kada s posebnim umivaonikom i slavinom. Ono što čini tu sobu posebno interesantnom je izlaz na terasu od cisterne. Posebno za istaknuti su čelične grede i otisak drvene daske na stropu prizemlja i prvog kata dok na zadnjem katu strop je oformljen od drvenih greda - ističu vlasnici Dujmić.

KADA U SOBI

Odabir namještaja za kuću, kažu, bio im je radosna akcija i s guštom su to odradili. Namještaj u dnevnom boravku je naručen po mjeri, stol u kuhinji je restauriran. U sobama su sve novi komadi namještaja.

- Od dizajnerskih komada jedino bih istaknula kadu u master sobi i umivaonik sa slavinom - otkrivaju vlasnici koji naglašavaju da je bilo jako izazovno privesti ovaj projekt kraju, kombinirati boje i uzorke sa stilom uređenja, a da sve u konačnici bude funkcionalno i ne zahtjevno za održavanje.

- Na kraju cijele priče, možemo reći kako smo jako zadovoljni s puno toga. Kao prvo što smo svi na terenu postali prava mala ekipa, što smo do detalja znali sve u kući, što ponavljamo svakome tko nam dođe kao papagaji s koliko truda i muke je ova preobrazba napravljena i što smo sve mi to napravili, zadovoljna sam što nam se na kraju rezultat svega toga jako sviđa - sa smiješkom zaključuje bračni par Dujmić.

Foto: Novasol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:47