STAMBENO ČUDO

Arhitektonska senzacija u Starigradu-Paklenici

Kako je nastajala jedna od najdivnijih kuća na Jadranu

Domaća arhitektica Nataša Jozipović iz tvrtke Tobis-Inženjering iz Zadra autorica je idejnog projekta i glavna projektantica fantastične, arhitektonski primamljive kuće za odmor s bazenom koja se nalazi u Starigrad-Paklenici. Riječ je o objektu koji ima ukupnu građevinsku bruto površinu od 233 četvornih metara, neto površina zatvorenog dijela iznosi 189 m², a ukupna neto površina 242 m².

- Vlasnikova želja bila je dobiti moderan objekt za odmor u svrhu iznajmljivanja. Projektni je zadatak, osim dnevnih prostora, uključivao 4 spavaće sobe s vlastitim kupaonicama, dugi i uski vanjski bazen te vanjski jacuzzi. U prizemlju je još bilo potrebno smjestiti prostore za odmor i rekreaciju. Ukratko, raspored prostorija i prostorna organizacija kuće 'vrište' o hedonizmu i opuštenom načinu života u kojem zaboravljamo stresnu svakodnevicu - opisuje nam arhitektica i dodaje da se ova kuća sastoji od prizemlja i kata. Ulaz u kuću formiran je dugim zidom koji odvaja javni i privatni prostor uz terasu i bazen. U prizemlju su, pak, smješteni dnevni prostori i prostori za rekreaciju (za saunu i fitness), a na katu spavaći trakt s četiri spavaće sobe, od kojih svaka ima vlastitu kupaonicu.

- Kako se radi o relativno maloj površini kuće, trebalo je ostvariti što otvorenije tlocrtne planove. To se primijenilo i u dnevnom prostoru i u noćnom dijelu. U prizemlju je dnevni prostor u potpunosti otvorenog tipa. Svaka spavaća soba na katu također je otvorenog koncepta u odnosu na kupaonicu. Ideja je bila kupaonicu formirati tako da je WC kabina 'skrivena' u namještaju dok su ostali elementi kupaonice otvoreni prema spavaćem dijelu - objasnila je arhitektica Nataša Jozipović.
Cjelokupan je interijer, ističe arhitektica, po vlasnikovoj zamisli moderan, ali ne hladan, zbog upotrebe prirodnih nijansi drva i toplih boja keramike i tekstilnih dekora.

- Fasada kuće obložena je prirodnim kamenom s naglašenim horizontalnim fugama. Prirodni je kamen i na podu vanjskih opločenih površina. Zbog velikih staklenih stijena, vlasnik se u interijeru mogao poigrati s tamnijim bojama i materijalima. Sve u svemu, interijer i eksterijer idealna su i ugodna kombinacija savršeno usklađene eklektike - definirala je i dodala da je namještaj za ovu kuću rađen po mjeri, najvećim dijelom od medijapana i drvenih furnira, a kuhinjski šank rađen je u Corianu. Sjedeća garnitura, pak, izvedena je po mjeri prema vlasnikovoj zamisli.

A koji su najupečatljiviji elementi u ovom domu, pitamo arhitekticu.

- Izdvojila bih jacuzzi koji se nalazi na balkonu u betoniranoj školjci - kako bi njegova gornja ravnina bila izjednačena s razinom terase, zatim sve staklene stijene koje su izvedene bez pragova, što omogućava pravu integraciju otvorenog i zatvorenog prostora, te konzolno stubište i ulazna vrata. Ima dosta elemenata koji ovu kuću čine dobitnim rješenjem za nezaboravan boravak - odgovara i otkriva za kraj da je njoj, kao projektantu, najizazovnije bilo dobiti u relativno maloj površini za jednu vilu, prostore koji nisu skučeni, a vlasniku je, otkriva, bio najizazovniji cijeli proces gradnje, u kojem je u potpunosti sudjelovao.

- I to je ono što na kraju svakako vrijedi. Kvalitetna komunikacija i razumijevanje projektanta i vlasnika te uspješno odrađen projekt na obostrano zadovoljstvo svih stranaka - ponosno poručuje arhitektica Nataša Jozipović.

Foto: Lidija Lolić

Izvor: Magazin Svijet

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:42