LJEPOTICA STARA VIŠE OD 190 GODINA

Autentična kuća dalmatinskog zaleđa

Vlasnici su preuredili naslijeđenu starinu te je dali u najam kako bi pridonijeli razvoju ruralnog turizma u Zadarskoj županiji

Na kamenoj erti na ulazu uklesana je 1826. godina. Stojimo i računamo... Kuća u koju vas vodimo sagrađena je prije više od 190 godina! Ali ona nije ruševna i devastirana. Ona je lijepa i romantična i ni po čemu se ne naslućuje da gotovo dva stoljeća stoji na istoj poziciji u mjestu Slivnica u Zadarskoj županiji.

Naime, višečlana obitelj odlučila je obnoviti naslijeđenu starinu, iznajmljivati je te time pridonijeti razvoju ruralnog turizma na ovom području. dobila je naziv po djedu vlasnice, a prostire se na 150 četvornih metara sa 2000 kvadrata okućnice. Samo preuređenje trajalo je godinu i pol.

AUTENTIČNOST

- Kuća je bila u stanju koje je zahtijevalo potpuno preuređenje, nije bila urušena, ali nitko nije živio u njoj, služila je kao pomoćni prostor. Najvredniji dijelovi kuće svakako su kameni zidovi debljine 70 cm, no oni su bili prekriveni izrazito lošom žbukom koju je trebalo skinuti, ispjeskariti kamen i fugirati ga. Kompletno je preuređen i krov kuće, promijenjene su grede i daske koje pridonose posebnom ugođaju u sobama na katu, a dotrajali azbest zamijenjen je crijepom rustikalnog izgleda - prepričavaju vlasnici.

Nekad je raspored kuće izgledao tako da je prizemlje bilo podijeljeno u dvije konobe koje su služile za pohranjivanje plodova tradicionalnih poljoprivrednih i stočarskih poslova kojima su se bavili preci koji su živjeli u kući, dok su na katu bile tri spavaonice. Kat i prizemlje povezivala je terasa i vanjske kamene stepenice. Na kuću se naslanjao još jedan objekt od 20-ak kvadrata koji je služio kao kuhinja, te još jedan prostor ispod terase, u kojemu je bila spavaonica koja je kasnije prenamijenjena u toalet i ostavu.

- Tijekom preuređenja želja je bila očuvati autentičnost kuće odnosno tradiciju dalmatinskog zaleđa kakvom je kuća i odisala, pa smo se odlučili za rustikalni stil uređenja - kažu vlasnici.

CRNA KUŽINA

Kuća se i dalje sastoji od prizemlja i kata koji su sada, osim postojećim vanjskim kamenim stepenicama, povezani i unutarnjim drvenim stepenicama s ogradom i nosačem od kovanog željeza radi dodatne i lakše prostorne komunikacije. Prizemlje je i dalje podijeljeno u dva dijela, a sastoji se od ulaznog prostora i kupaonice u prednjem dijelu te dijela u kojem se nalazi kuhinja i dnevni boravak. Na katu su hodnik, tri sobe i kupaonice.
- I u prizemlje i na kat dodane su kupaonice koje nekad, osim vanjskog toaleta, nisu postojale u objektu. Također, u vanjskom dijelu smještena je tzv. crna kužina s kaminom, odnosno nekadašnja kuhinja, te odvojeni toalet i prostor za odlaganje - objašnjavaju vlasnici.

Okućnica je ograđena suhozidom u visini jednog metra, osim u dijelovima gdje je bilo potrebno podignuti zid do visine od dva metra radi osiguravanja privatnosti gostima. Dio površine zauzima vrt s povrćem, a izdvajaju se i masline, smokve, višnje, trešnje, lavanda, ružmarin...

Ulaz u kuću je s južne strane, gdje se nalazi bazen i sunčalište popločano kamenim pločama, gdje su smještene i ležaljke te vanjski tuš s grijanom vodom. Iz ulaza se lijevo ulazi u kupaonicu te naprijed u otvoreni prostor u kojem su kuhinja i boravak iz kojeg se stepenicama ide na kat. Na gornjoj etaži su sobe i terasa površine 20-ak četvornih metara, s koje se silazi u dvorište. Ispod terase je stol za ručanje, a iz tog dijela dvorišta ulazi se u odvojeni toalet i crnu kužinu.

U kući uglavnom prevladavaju bež, smeđa i bijela, koje podsjećaju na tonove koji su prevladavali u kući prije preuređenja, svi kameni zidovi ukrašeni su svijetlom fugom, a pregradni zidovi obojeni takvom bojom. Podovi su prekriveni pločicama u neutralnim tonovima, dok su na katu postavljene pločice koje imitiraju starinske grede.

- Nekad je kuća bila odijeljena gredama i daskama, koje su zbog svoje stoljetne starosti dotrajale te nažalost nisu bile za daljnju upotrebu. Mi smo se odlučili za betonsku međukatu konstrukciju, radi boljeg povezivanja stoljetnih kamenih zidova, koja je u prizemlju obložena daskama i gredama, a na katu pločicama koje imitiraju drvo kako bismo postigli efekt nekadašnjeg izgleda - kažu vlasnici.

USPOMENE

Namještaj koji odiše rustikalnim stilom rađen je u tvrtki ŽIR po mjeri od slavonske hrastovine, također u smeđoj, bež i bijeloj boji. Unutarnja rasvjeta od keramike također je rađena prema narudžbi u labinskoj tvrtki Merania, a trosjedi su naručeni od talijanske kuće Rigo Salotti. Nekoliko komada je i restaurirano, kao što su dvije komode. Jedna od njih stara je 105 godina, a na njoj su izložene starine koje su vlasnici uspjeli sačuvati u izvornom obliku: crno-bijele obiteljske fotografije, škip, odnosno velika drvena posuda u kojoj se mijesio kruh i pekao ispod peke, zatim preslica i vreteno za vunu, gargeš za češljanje vune, tronožac, bukara, mlinac za kavu i starinski kofer u kojem je izloženo nekoliko komada sačuvanog posuđa, koji za vlasnike imaju posebnu vrijednost s obzirom na to da za svaki komad znaju kome je pripadao.

Od detalja vlasnici ističu i pendžere, odnosno udubine u zidu u kojima se nekad odlagao alat ili posuđe, a danas služe kao prostor u kojima su izložene očuvane starine poput analognog sata ili tzv. sumpreža koji je služio za peglanje robe na žeravicu.

POSEBAN TRUD

- Još jedna posebnost u kući je ta da u nekadašnjoj kuhinji nisu promijenjene pločice jer svojim izgledom pridonose sjećanjima na dugogodišnja obiteljska okupljanja i odrastanja generacija u tom prostoru - ističu i dodaju kako su u obnovi sudjelovali lokalni majstori, dok je prilikom uređenja interijera uložen poseban trud kako bi se očuvao tradicionalni izgled kuće. Tako je nabavljena bijela tehnika u bež boji starinskog izgleda, zatim mali kućanski aparati u kuhinji, slavine i posteljina koji podsjećaju na davne dane, crno-bijele i sephia fotografije s motivima dalmatinskog zaleđa, nadstolnjaci i pamučne zavjese kakve su se nekad stavljale, emajlirano posuđe kakvo je nekad bilo u upotrebi... U međuvremenu su uređene naslijeđena singerica i 70-ak godina stara škrinja koje naglašavaju rustikalni stil uređenja.

Foto: AG Photo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:33