Objekt iz snova usred prirode

Bajkovita drvena kuća u Rakovici

Vlasnici Dragana i Ivan Meštrović ispričali su nam kako je nastala njihova oaza sreće i opuštanja koju su osmislili s puno ljubavi

- Želja nam je bila stvoriti ugodan i opuštajući ambijent drvene kućice iz koje ne poželiš izaći - kažu Dragana i Ivan Meštrović, vlasnici bajkovite drvene kuće naziva BeaRs’ LOG koja se nalazi u naselju Selište Drežničko u općini Rakovica. Kuća je to koja ima 120 m² stambenog prostora i 30 m² natkrivene terase.

U gradnji su im, kažu vlasnici, pomogli prijatelji, a cjelokupna ideja i izvedba je njihova. I na to su, kažu, iznimno ponosni.

Kuća je izrađena od trupaca hrasta koji sadrže veliki postotak vlažnosti što se s godinama smanjuje te se smanjuje i volumen drveta, a posljedica toga je slijeganje objekta, što treba uzeti u obzir pri gradnji

STEPENICE

Kuća se sastoji od prizemlja i gornjeg kata povezanog drvenim stepenicama. U prizemlju je dnevni boravak s kuhinjom, jedna spavaća soba, kupaonica i hodnik. Drvene stepenice vode do kata na kojem su dvije spavaće sobe i dvije kupaonice.

- U svakoj spavaćoj sobi ručno su rađeni drveni kreveti u stilu kao i kuća, zaobljenih linija, te noćni ormarići u obliku rustikalnih panjeva što svaku sobu čini drugačijom i posebnom. Dnevnim boravkom dominiraju stepenice i mali drveni stolić, također rađeni ručno. Ističu se i dva drvena stupa od kojih je jedan sastavni dio stepenica - opisuju i dodaju kako su sve uređivali tako da finalni dojam bude drveno-rustikalna čarolija, prepoznatljiva za arhitekturu ovog dijela Hrvatske.

- Dodali smo bijele plohe na stropu između nosivih greda kako bi ljepota drveta što više došla do izražaja. Inače, u kući uvjerljivo dominiraju materijali poput drva i kamena, a od boja bijela i bež - ističu vlasnici.

Namještaj u kući je, pak, kombinacija svega. Najveći dio je novi, ručno izrađen (kreveti, noćni ormarići, lampe, stalak za TV, stolić), kuhinja je rađena po mjeri, stolice i ormari su preuređeni, a dio je poklon prijatelja.

- Zanimljiv detalj je prolaz između dnevnog boravka i hodnika, tj. spoj trupaca s podom. Također, zanimljiv detalj je i lik životinje koji se može uočiti na ogradi stepenica. I drveni stup u kuhinji je upečatljiv jer je na sredini stupa uklonjen površinski sloj drveta kako bi se mogla vidjeti boja i struktura u srcu hrasta - pričaju i priznaju kako je najizazovnije u cijelom projektu uređenja kuće bilo pretočiti ideju u stvarnost i to prvenstveno zbog načina na koji je kuća rađena.

U svakoj spavaćoj sobi nalaze se ručno rađeni drveni kreveti u stilu same kuće, zaobljenih linija, te rustikalni noćni ormarići u obliku panjeva

OSOBNOST

- Spojevi, rubni krajevi, ništa nije do tada bilo rađeno na drvetu hrasta što je predstavljalo veliki izazov. Kuća je izrađena od trupaca hrasta koji su u sebi imali veliki postotak vlažnosti koji godinama nestaje te se smanjuje volumen drveta, a posljedica toga je slijeganje kuće koje treba uzeti u obzir pri gradnji (otvori za prozore, instalacije, odvodi moraju biti fleksibilni da ne bi došlo do neželjenih oštećenja). Zapravo možemo reći da kuća ima doslovno svoju osobnost, prema kojoj se treba pažljivo i s velikom ljubavlju ophoditi tj. izazov još traje - kažu i za kraj objašnjavaju koje su po njima najveće prednosti drvenih kuća.

- Osim njihove specifične ljepote, topline i svega već poznatog, najbolji je osjećaj boravka u drvenoj kući te sposobnost kuće da ovisno o vremenu upija i ispušta vlažnost, tj. diše. U njima ne postoje vlažni kutovi s plijesni i slično, prirodni je čuvar topline zimi, a ljeti ne dopušta naglo zagrijavanje prostorija uslijedi vrućih dana. Kod drvenih kuća sve se odvija pomalo sporijim procesom, pa i osoba koja u njoj boravi polako uspori, odnosno dođe u svoj prirodni ritam - zaključuju.

Okoliš ovog objekta zaista je čaroban, a na gotovo sve posjetitelje ima antistresni učinak

Više informacija potražite na: www.bearslog.com

Foto: 360Pro video

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:31