HIDROPONIJA

Biljke u vodi koje trebaju minimalnu brigu

 

Jeste li već vidjeli one slatke male boce u kojima se biljke uzgajaju bez tla, samo u vodi? Ne samo da su fantastične, već se morate puno manje brinuti o njima.

Da biste se upoznali s ovim originalnim načinom unošenje zelenila u vaš dom, počet ćemo s osnovama, točnije, imenom! Dakle tehnika zahvaljujući kojoj postoje biljke koje se mogu uzgajati bez tla zove se hidroponija. Idealna je za sve ljude koji puno putuju, ili za sve one koji imaju problema s navodnjavanjem, hidroponi mogu biti dobro rješenje.

Osim toga, biljke koje žive na ovaj način imaju tendenciju da budu snažnije, budući da se gnojivo koje dodajemo biljkama otapa u vodi i direktno upija kroz korijen. Također, jesmo li već spomenuli da su tako uzgojene biljke apsolutno idealne za bilo koji kut prostorije?

KAKO KULTIVIRATI BILJKU U VODI?

Metoda se sastoji u držanju korijena uronjenog u posudi s vodom, koja sadrži hranjive tvari koje biljka treba. Za neke biljke, voda može biti dovoljna, za druge, možda je potrebno dodati glinene ili šljunčane kugle na dno, kako bi se stabljike mogle držati uspravno. Obično se koriste staklene posude, jer možemo bolje kontrolirano razina vode i stanje korijena, ali nije neophodno. Istina je, vrlo lijepo izgledaju i u vazama, bocama pa čak i limenkama.

Naravno, ne možete bilo koju biljku uzgojiti na ovaj način. Postoje različite metode, a ovise o načinu na koji ste nabavili biljku. Ako je riječ o rezanoj stabljici, morat ćete staviti jedan kraj reznica u vodu i pričekati nekoliko tjedana dok korijenje ne počne nicati. S druge strane, ako je biljka koju ste kupili mala s korijenima ili komad dobiven odjeljivanjem matične biljke, prva stvar koju biste trebali učiniti jest eliminirati, koliko je to moguće, tlo koje korijeni nose, kako biste spriječili prljavštinu u vodi, ako se to ipak dogodi, ne očajavajte, već promijenite vodu.

Što se tiče vode koju treba koristiti, najbolja je, voda iz slavine koja je obično klorirana, sadrži vapno ili čak sol ako je filtrirana. Trebate ju mijenjati jednom mjesečno, ili prema potrebi kako spremnik isparava.

Uz ovaj minimalni napor za održavanje biljke na životu možete dodati još jedan: nekoliko zrna topivog gnojiva ili nekoliko kapi tekućeg gnojiva u vodu nakon svake promjene, kako biste zadržali biljku u savršenom stanju. Samo budite oprezni, ako čak i malo pretjerate s količinom gnojiva, možete naštetiti biljci.

Uzmite u obzir ...

Moguće je da zbog učinka sunca, voda zbog mikroskopski malih algi dobije zelenu boju. Ne brinite, ove alge ne uzrokuju oštećenja na korijenu biljaka ili ako želite, zamijenite vazu s vodom. Također, i korijeni mogu narasti. U tom slučaju podijelite biljku i dobiti ćete novu kopiju.

NAJBOLJE VRSTE ZA HIDROPONIJU

Općenito, najbolji kandidati su biljke s jakim, drvenastim stabljikama. U okviru ove vrste postoji mnogo biljka, pa čak i cvjetnica. Neke mogu dugo godina živjeti u spremniku s vodom, dok druge jedva dožive jednu godinu. Sve ovisi o životnom ciklusu biljke. Osim toga, najbolje mjesto za staviti biljku u domu je u blizini prozor, ali bez izravnih zraka sunca.

BATAT - SLATKI KRUMPIR (IPOMOEA BATATAS)

Jednostavno stavite krumpir u vodu i za nekoliko tjedana će početi nicati lijepe ukrasne zelene stabljike.

Sretni bambus (Dracaena braunii)

Sretan bambus možete vidjeti posvuda: u domovima, restoranima, trgovinama itd. Smiješno je da, unatoč svom imenu, nema nikakve veze s bambusom, to je dracena i raste bez poteškoće sa stabljikama potopljenim u vodi.

POTOS (EPIPREMNUM AUREUM)

Potos je tropska biljka koja se vrlo dobro prilagođava unutrašnjosti doma i hidroponiji, samo trebate staviti kraj stabljike u vodi i za nekoliko tjedana počet će puštati korijene. Ubrzo nakon toga novi će listovi rasti i stabljika će rasti. Ako želite da postane kompaktna, svaki put biste trebali stisnuti krajeve, a od tog trenutka dva će se nova roditi.

Spatifilum (SPATHYFILLUM)

Spatifilum je jednostavna biljka koja se bez problema može kultivirati u vodi. Ima intenzivno vrlo zeleno lišće i proizvodi atraktivno bijelo cvijeće.

FILODENDER (PHILODRENDON SCANDES)

Postoje mnoge vrste philodendrona koje su prilagođene uzgoju u vodi, no filodendron penjačica je ona koje najbolje odgovara hidroponi, listovi su vrlo lijepi, srčani i svijetlo zeleni. Još jedna dobra stvar je da ne trebaju puno svjetla za život.

Sobni puzavac, Tradescantia (TRADESCANTIA)

Bilo koja od mnogobrojnih sorti ove biljke vrlo se jednostavno razmnožava u vodi, samo trebate izrezati oko deset centimetara stabljike i umočiti jedan kraj u čašu vode.

Bršljan (HEDERA)

Bršljan se također može uzgajati samo s vodom, postoji mnogo vrsta bršljan, a najbolje za hidroponi su oni s malim listovima. Za što vam je potrebna duga reznica od oko 20 centimetara od kraja stabljike i trebate uroniti gotovo polovicu u vodu.

Singonij (SYNGONIUM)

Singonij je još jedna biljka koja se koristi za ukrašavanje naših domova, a također je pogodna za uzgoj samo s vodom.

Tamjan (PLECTRANTHUS VERTICILLATUS)

Ovo je još jedna biljka vrlo jednostavna za uzgoj ovom metodom. Nakon što uronite korijen, brzo raste i postaje gusta i lijepa biljka.

AGLAONEMA (AGLAONEMA)

Aglaonema je vrlo popularna biljka u zatvorenim prostorima.

Foto: Instagram

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:27